Implementering af generativ kunstig intelligens i kommunale organisationer indebærer betydelige ledelsesmæssige muligheder og udfordringer for hele ledelseskæden, der har forskellige opgaver i forhold til at implementere generativ AI. Implementeringen af generativ AI er anderledes end implementering af tidligere former for kunstig intelligens og digitale teknologier. Det skyldes bl.a., at generativ AI kan fungere mere autonomt og forudse uventede scenarier eller resultater, hvilket øger behovet for systematisk etisk overvejelse, løbende justering og udpræget åbenhed til forskel fra andre digitale løsninger, som ofte er mere kontrollerbare og forudsigelige.

I nærværende projekt er genstandsfeltet generativ kunstig intelligens (AI) i modsætning til en traditionel form for kunstig intelligens (fx maskinlæring). Generativ kunstig intelligens er en specialiseret gren af AI, der fokuserer på at skabe nye og originale outputs, såsom tekst, billeder, musik eller design, baseret på træning på eksisterende data. Til forskel fra traditionel kunstig intelligens, der typisk analyserer eller reagerer på data, er generativ AI designet til at skabe noget nyt og unikt.

Formålet med projektet er tredelt:

  • at bibringe hele ledelseskæden en forståelse for generativ AI, og de unikke muligheder og udfordringer, som følger med de nye sprogmodeller, og som forventeligt vil få omfattende konsekvenser for den kommunale opgaveløsning og service.
  • at understøtte relevante ledelsesmæssige refleksioner omkring et tema, der hele tiden ændrer sig.
  • at give Væksthus 1, 2 og 3 et indblik i de ledelsesmæssige udfordringer og erfaringer i hele ledelseskæden i forhold til indkøb, udvikling og implementering af generativ kunstig intelligens med henblik på evt. udvikling af opfølgende projekt/projekter om emnet.