Kompetencebaseret interview - løsningen, der matcher ansøger og job

At ansætte en ny medarbejder skal gerne være en succes. En ansættelse har nemlig stor betydning både for virksomheden og for den person, der træder ind i en ny stilling.

Langt de fleste organisationer i Danmark bruger ansættelsessamtaler, når de søger nye medarbejdere, men undersøgelser viser, at det ’almindelige’ jobinterview ikke er noget særlig godt værktøj til at matche job og ansøger.

kompetencebaseret interview

Ansættelsessamtaler er som stævnemøder, hvor begge parter forsøger at vise sig fra bedste side, og det er sjældent at der opnås tilstrækkelig klarhed over hvilke evner, kompetencer og færdigheder, der kræves for at fungere og trives i et givet job.

I denne bog, der er en oversættelse fra svensk, beskrives med kompetencebegrebet i fokus, hvordan man trin for trin kan gribe ansættelsens mange forskellige faser an for at sikre det bedst mulige match mellem job og ansøger.

Den kompetencebaserede interviewmodel bygger på en videnskabelig tilgang til ansættelse og rekruttering, men ud fra en anvendelsesorienteret praksis.

Bogen har et udførligt appendiks med bl.a. skemaer og kompetencebaserede interviewguides, men den indeholder også et kapitel med refleksion over det menneskesyn og den etik, der bør vejlede arbejdet med rekruttering.

Tonen i bogen er nemlig ydmyg i sin erkendelse af, at metoden der garanterer ’det perfekte match’ ikke eksisterer på dette område, hvor der sidder mennesker på begge sider af bordet. ”Vores branche er gætteri…” skriver hun ”…men det er kvalificerede gætterier, der er tale om, baseret på erkendelsesbasis, afprøvet teori, erfaring og eftertanke.”

Bogen henvender sig til personer, der arbejder med personaleudvikling og rekruttering. Den kan også læses af personer, der er jobsøgende og ønsker at reflektere over egne kompetencer i forhold til forskellige jobtyper.

Malin Lindelöw Danielsson er fil.dr. i psykologi og har været forsker ved Institute of Psychiatry og University College i London og Karolinska Instituttet i Stockholm. Har siden 1997 arbejdet som konsulent inden for rekruttering, individ- og gruppeudvikling og uddannelse.

  • ForfatterMalin Lindelöw Danielsson
  • ForlagFrydenlund
  • År2006
  • Sider176
  • Pris269
  • ISBNISBN 87-7887-345-2