Podcast: Er tonen for hård?

Destruktiv sladder og løgne eller en kollega, ingen gider spise frokost med. Mobning ødelægger mennesker og arbejdspladser, og skal derfor til livs. Lyt med, når Kurt Strand har inviteret en leder og to arbejds- og organisationspsykologer i studiet for at drøfte mobning, og hvad lederen kan gøre for at komme det til livs.

Skribentinfo

Hver tolvte dansker udsættes for mobning på arbejdspladsen. Det sker på alle typer af arbejdspladser rundt om i landet. Ofte handler det om, hvilken tone der bliver talt til en i. Og så må humor aldrig være krænkende eller nedgørende. Der er stor forskel på at grine med eller grine af.

De tre gæster, som Kurt Strand i denne episode af Væksthus for Ledelses podcastserie "Ørerne i maskinen" har inviteret i studiet, drøfter mobning, og hvad lederen kan gøre. Gæsterne er Sidsel Jessen, ledende oversygeplejerske på Rigshospitalet, Mille Mortensen, arbejds- og organisationspsykolog på Københavns Universitet og Eva Gemzøe Mikkelsen, arbejds- og organisationspsykolog på Aalborg Universitet.

Hvad er chefens rolle?

På landets største hospital, Rigshospitalet, oplevede 19 pct. af de yngre læger sig udsat for mobning og chikaneret under morgenkonferencerne.

"Vi ser meget humor-mobning. At man er sjov på andres bekostning. Det handler om, hvad man opfatter som en acceptabel adfærd og ligger i kulturen. Jeg tror ikke, at nogen bliver ondskabsfulde med vilje. Det er noget, der sker i konteksten," fortæller Sidsel Jessen, der er ledende oversygeplejerske på Rigshospitalet. 

Vil man mobningen til livs, er det nødvendigt med ledelse. Og her nytter det ikke noget at være en konfliktsky leder, der ikke gør noget, og som ikke griber ind og tager beslutninger.

"Lederen skal være til stede og høre det. Høre, hvad der bliver sagt. Og så skal lederen være rollemodel og ikke selv bruge humor på en krænkende måde. Lederen er nødt til at tale med folk, spørge dem, hvordan har du det egentlig med det, der blev sagt, og hvad kan vi sammen gøre ved det," siger Eva Gemzøe Mikkelsen og tilføjer, at den, der mobber med humor, oplever det ikke nødvendigvis selv som mobning. Det kan skyldes en dårlig feedback kultur på arbejdspladsen.

Angsten for selv at blive udsat for mobning, får også mange medarbejdere til at dukke sig og ikke gøre noget.

"Når der finder krænkende handlinger sted, så ligger det i kulturen på arbejdspladsen. Alle skal sige fra overfor det. Men det er svært. Der er ikke tillid til, at man kan sige fra overfor det, som man ikke oplever som værende ok," fortæller Mille Mortensen.

Læs også: Mobning handler ikke om psykopater og neurotikere 


Hvad hvis det er chefen der mobber?

Lyt til Væksthus for Ledelses podcast og hør også, hvad du skal gøre, hvis det er chefen, der mobber. 

Hvis afspilleren ikke virker, kan du høre episoden her. 

Du kan lytte til alle podcast i serien "Ørerne i maskinen" her

Sådan kan du lytte til podcast

Du kan lytte til podcasts på din computer, tablet eller smartphone, hvor og hvornår du ønsker det. Du kan altid lytte direkte fra Lederweb, men hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af en eneste episode af podcast-serien "Ørerne i maskinen", så kan du også bruge en App.

Du kan fx bruge Soundclouds app, der findes til alle typer telefoner. I den kan du finde alle vores podcasts samt følge Lederweb, så du får besked, når vi har nye podcasts klar. Du kan også afspille direkte fra app'en.

Alternativt kan du vælge en app, der er beregnet til at afspille podcast. Her er nogle forslag:

iPhone og iPads: 
Apple har lavet en Podcast app til iPhone og iPads. Download "Ørerne i maskinen" i iTunes her.

Android-telefoner:
I Google play findes der masser af muligheder. Denne podcast-app er den mest populære. 

Windows phone:
Har du en Windows phone, kan du fx bruge denne podcast app.

Følg os også på FacebookTwitter eller Linkedin, hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af de næste programmer.

Skribentinfo

Kommentarer