Fergusons opskrift på den succesfulde leder

Fodbold og offentlig ledelse ligner umiddelbart ikke to sider af samme sag. Der er dog masser af inspiration at hente hos Sir Alex Ferguson, der stod i spidsen for Manchester United i 26 sæsoner. Han blev en legende og vandt alt. Nu har han løftet sløret for sin succesopskrift som leder. Se her, hvilke otte punkter du ifølge Ferguson skal følge for at nå til tops.

Skribentinfo

Uanset om du går op i fodbold eller ej, har du formentlig hørt navnet Alex Ferguson på et eller andet tidspunkt. Fodboldkendere vil vide, at det er Manchester Uniteds tidligere manager, der blev synonym med klubben og vandt alle trofæer, der er værd at vinde. Derfor bliver han anerkendt som en af de bedste managere nogensinde.

Men hans evner som leder bliver også anerkendt uden for fodboldverdenen. Harvard Business Review bragte i deres oktober-udgave et interview med den skotske manager, hvor han fortæller, hvordan man får succes som leder.

1. Start fra bunden

Ifølge Alex Ferguson er det vigtigt at fokusere på at bygge noget op fra bunden og tænke i langsigtede løsninger, frem for udelukkende at tænke på hurtige resultater.

Det kan være nærliggende at investere store ressourcer i her-og-nu løsninger, men Ferguson råder i stedet til det lange seje træk - at arbejde mod strategiske mål i horisonten.

Det kræver tålmodighed af både dig og din chef(er), men bringer samtidig stabilitet og konsistens, og det giver resultater i det lange løb.
 

2. Et godt team fungerer i fire år

Alex Ferguson opererede ud fra idéen om, at det hele tiden er nødvendigt at tænke fremad, så man også har det rigtige hold om fem eller ti år. Han blandede altid ældre og unge spillere, så de unge kunne udvikle sig og lære af de ældre.

Han mener, at et hold eller team kun fungerer optimalt i en periode på op til fire år. Herefter er det nødvendigt at lave nogle udskiftninger, hvor man henter nye folk ind og måske skiller sig af med nogle andre. Ifølge Alex Ferguson er det altså vigtigt som leder hele tiden at være opmærksom på sine medarbejdere og forholde sig til, hvordan de præsterer i forhold til organisationens bedste.

3. Gå efter sejren

Manchester United blev berømte for at score mange mål i de allersidste minutter af en fodboldkamp. Derfor blev de sidste minutter altid kaldt Fergie-time. Han mener selv, at det skyldes, at han aldrig giver op, og det måtte hans spillere heller ikke.

Med andre ord skal du sætte overliggeren højt og altid forvente det bedste af dine medarbejdere - Selv hvis en situation ser sort ud, må man aldrig give op.

4. Tab aldrig kontrollen

Alex Ferguson var kendt som en streng manager, og det var der en grund til. Det var ham, der bestemte, hvordan træningen skulle være, hvornår der var fridage, og hvordan holdet skulle se ud.

At være den som sætter dagsordenen og træffer de afgørende beslutninger, stiller krav til lederen om aldrig at miste det fulde overblik og altid være i stand til at reagere hurtigt, hvis der er problemer.

”Der vil altid være nogle situationer, hvor du er nødt til at spørge dig selv, hvorvidt visse personer har dårlig indflydelse på atmosfæren, jeres resultater eller din kontrol. Hvis der er det, bliver du nødt til at skære igennem,” siger han.

Han forklarer samtidig, at man ikke skal spilde tiden på at tænke over, om ens medarbejdere kan lide én eller ej. Hvis du gør dit job ordentligt, vil de respektere dig, og det er det, der betyder noget.

5. Ris og ros 

Der er ingen, der synes om at blive kritiseret, men de fleste kan til gengæld godt lide at blive rost. Alex Ferguson holder fast i, at man skal irettesætte medarbejderne, når de for eksempel ikke lever op til forventningerne eller holder deres aftaler, men man skal i lige så høj grad huske at fortælle dem, når de gør noget godt.

”For ethvert menneske er der ikke noget bedre end at høre ’godt gået’. Det er de bedste ord, der nogensinde er opfundet, og i virkeligheden behøver du ikke at bruge superlativer,” siger han.

Han påpeger, at man som leder spiller forskellige roller på forskellige tidspunkter. Sommetider er du lægen, andre gange en lærer og andre gange igen en far.

6. Sæt høje standarder

For Alex Ferguson handlede det altid om at præstere sit bedste og vinde kampene. Der var ingen anden mulighed. Derfor var han heller aldrig 100 pct. tilfreds.

”Der er et signal i, at du aldrig er helt tilfreds med, hvor du er, og at du konstant forsøger at forbedre dig,” siger han.

Han mener samtidig, at man som leder skal være villig til at tage chancer, hvis man vil have succes.

7. Stol på magten ved observationer

I de senere år af Alex Fergusons job som manager uddelegerede han træningen til sine assistenter. Han tøver ikke med at kalde det sin bedste beslutning nogensinde.

Han mener, at der er mere værdi i at observere. Du bliver mere opmærksom på, om medarbejderne ændrer opførsel, vaner, osv., og det giver dig en fordel i forhold til at tale med dem om eventuelle problemer.

Forudsætningen for at kunne uddelegere ansvarsopgaver til sine medarbejdere er tillid. Hvis du som leder viser dine medarbejdere tillid i form af uddelegering, vil de føle mere ejerskab ift. opgaven og formentlig levere mere kvalitet.

8. Bliv ved med at tilpasse dig

Alex Ferguson stod som sagt i spidsen for Manchester United i 26 sæsoner. Han har derfor set, hvordan fodbolden har ændret sig ved, at der er kommet agenter, massiv medie bevågenhed, rige ejere fra Rusland og Østen og sportsvidenskab, der kan hjælpe spillernes præstationer. Han ved derfor om nogen, hvad det vil sige at tilpasse sig under forandringer.

”Jeg mener, at du kontrollerer forandringer ved at acceptere dem. Det betyder også, at du skal stole på dine medarbejdere fra det øjeblik, du hyrer dem. Hvis du alligevel indskrænker deres muligheder eller konsekvent fortæller dem, hvad de skal gøre, er der ingen grund til at ansætte dem. Det vigtigste er ikke at stagnere,” siger han.

Læs mere

Kunsten at stoppe på det rigtige tidspunkt

Internationale topledere deler ud af deres bedste råd

8 staldtips fra toppen

Topchefernes 10 bedste ledelsesværktøjer 

Skribentinfo

Kommentarer