4 roller der skaber dit dream team

Én fokuserer på resultater, en anden sætter ting i system, mens kollegaen kommer på nye idéer. Og den fjerde sørger for, at alle har det godt. De fleste af os sætter pris på alle disse egenskaber – dog i forskellig grad. Læs her om fire roller, der bør indgå i dit team, og hvordan de sikrer en god balance.

Skribentinfo

Medarbejderne er og skal være forskellige i et team. De indtager hver deres rolle. Det sker ofte helt af sig selv og uden, at de tænker over det. Når alle kender den rolle, man typisk indtager i et team, kan du og medarbejderne blive klogere på jer selv og hinanden. Det øger respekten og forståelsen for forskellighed i teamet og forbedrer samarbejdet.

Som leder bør du have øje for, om de fire klassiske roller indgår i dit team. Læs her, hvad der er karakteristisk for de fire roller.

Læs også: Er der bøvl i dit team?

Producenten

”Skal vi ikke bare komme i gang og få lavet noget?”.

Producenten er ofte en arbejdshest. En god arbejdsdag er, når der har været fart over feltet, og teamet er nået i hus med mange ting. Han kan lide at have travlt, og det er en kæmpe belønning, hver gang en opgave er færdig. I teamet hjælper han ved at stoppe med blot at snakke om løsninger og i stedet begynde at implementere dem. 

Administratoren

”Vi skal have styr på detaljerne. Hvem gør hvad? Og hvornår?”.

Administratoren arbejder bedst efter regler. Han skaber overblik ved at opstille nogle procedurer for arbejdsgangen, så alle kan følge med i, hvor teamet er i processen. Han sætter ting på skinner og er god til at få daglige rutiner til at fungere optimalt. På den måde har teamet kontrol over aktiviteterne, og de rene linjer kan være med til at skabe effektivitet. 

Entreprenøren

”Vi kan også gøre det på en helt anden måde!”.

Entreprenøren er den typiske idéskaber. Det er ikke nødvendigvis alle hans idéer, der er brugbare i praksis, men han er klar til at løbe en risiko og tage chancen. I teamet er det typisk ham, der udfordrer og stiller spørgsmålstegn ved fremgangsmåder og rutiner. Han sætter pris på fleksibilitet og byder ofte ind med nye, kreative tiltag.

Integratoren

”Har vi det godt med denne beslutning? Og er vi alle enige?”.

Integratoren bekymrer sig om folks motivation og samarbejde. Hans sociale antenner er helt i top, hvilket gør ham særlig dygtig til at fornemme stemningen i rummet. I teamet er han med til at skabe harmoni og et godt arbejdsmiljø. Han er meget opmærksom på andres behov og holdninger og lægger vægt på, at teamet i samarbejde opnår de fælles mål og visioner.

Læs også: Led dit team fra konflikt til trivsel

Et team i balance

Du kan højst sandsynligt genkende medarbejdere i én eller flere af de fire roller. Under normale omstændigheder opererer man inden for alle fire roller, men vil naturligt være stærkere i én eller to af rollerne. Derfor er det en styrke, når et team består af medarbejdere, der komplementerer hinanden. Det velbalancerede team har respekt og forståelse for hinandens roller og har overvejelser og input med fra alle fire roller i en passende grad i forhold til teamets arbejdsopgaver.

Ved at tale om de forskellige roller i teamet, bliver der skabt grundlag for et fælles sprog i teamet, der gør det muligt at anerkende de forskellige kompetencer, værdier og prioriteter, som medarbejderne bringer til bordet.

Hvordan ser dit team ud? Og hvordan sikrer du, at diversiteten i teamet bliver en styrke?

Skribentinfo

Kommentarer