Podcast: Hvad hvis der ingen ledelse var?

Kan man forestille sig en offentlig sektor uden ledelse? Og hvordan holder man fokus på den enkelte borger, når man samtidig skal have styr på både økonomi og strategi? Lyt med, når tre topledere diskuterer disse og flere spørgsmål i studiet hos Kurt Strand.

Skribentinfo

Grundpræmissen for at være leder i det offentlige er en anden end i det private. Det primære formål for offentlige organisationer er ikke at ’lokke flere kunder i butikken’. Alligevel er det stadig meget vigtigt at have borgeren i fokus – men det kan være svært:

”I den mangfoldighed af opgaver, vi har som offentlig sektor, kan man nogle gange miste det skarpe blik for, hvorfor vi egentlig er her. Derfor er det så vigtigt, at vi flere gange dagligt minder os selv og hinanden om, at det er borgeren, vi har i centrum”, fortæller Dorthe Crüger, der er administrerende direktør på Sygehus Lillebælt.

Charlotte Sheppan, direktør i Haderslev Kommune, stemmer i og beskriver samtidig medarbejdernes motivation ved at arbejde med det aktive medborgerskab, hvor borgerens behov kommer i fokus via inddragelse og samskabelse:

”De er meget begejstrede for at gøre det, som de er uddannet til, og som de brænder for. Det ser jeg i høj grad slå igennem, når vi taler samskabelse, hvor vores medarbejdere og også vores myndighedsmedarbejdere virkelig er glade for at kunne invitere borgerne ind og fx spørge dem, om vores måde at kommunikere på giver mening,” forklarer hun.   

Samtidig peger de to direktører på, at fokus på økonomistyring har fyldt meget de seneste år, og at det dermed er endnu vigtigere at fastholde det skarpe blik på borgerens behov. 

Kan man helt undvære ledelse?

Til spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at undvære ledelse, svarer de tre topledere alle klart nej. Tom Ahmt, kommunaldirektør i Aabenraa Kommune, understreger:

”Hvis ikke der er nogen ledelse, for mit vedkommende i en politisk styret organisation med 4.500 medarbejdere, så vil der være en hel del ting, der ikke bliver besluttet og koordineret. Og måske vigtigst af alt, så mister vi den politiske legitimitet. For der er jo trods alt en styringskæde, der giver os den legitimitet til, at vi laver vores opgaver i den offentlige sektor, som vi nu en gang gør”. 

Dorthe Crüger er enig og mener heller ikke, at man kan undvære ledelse: ”Jeg kan ikke se det for mig. Ikke i noget så komplekst som et hospital med 5.000 ansatte. Vi skriger faktisk efter tydeligere ledelse. Og det gør medarbejderne også. Lederen er en hjælper. Det er en, der skal hjælpe personalet til at kunne udføre deres opgave på den nemmeste og bedste måde til gavn for vores borgere”. 

Lyt til podcasten her, hvor de tre gæster debattere emner som topstyring i det offentlige, samskabelse og øget fokus på borgeren.

Hvis afspilleren ikke virker, kan du høre episoden her. 

Du kan lytte til alle podcast i serien "Ørerne i maskinen" her.

 

Sådan kan du lytte til podcast

Du kan lytte til podcasts på din computer, tablet eller smartphone, hvor og hvornår du ønsker det. Du kan altid lytte direkte fra Lederweb, men hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af en eneste episode af podcast-serien "Ørerne i maskinen", så kan du også bruge en App.

Du kan fx bruge Soundclouds app, der findes til alle typer telefoner. I den kan du finde alle vores podcasts samt følge Lederweb, så du får besked, når vi har nye podcasts klar. Du kan også afspille direkte fra app'en.

Alternativt kan du vælge en app, der er beregnet til at afspille podcast. Her er nogle forslag:

iPhone og iPads: 

Apple har lavet en Podcast app til iPhone og iPads. Download "Ørerne i maskinen" i iTunes her.

Android-telefoner:

I Google play findes der masser af muligheder. Denne podcast-app er den mest populære. 

Windows phone:

Har du en Windows phone, kan du fx bruge denne podcast app.

Følg os også på Facebook, Twitter eller Linkedin, hvis du vil være sikker på ikke at gå glip af de næste programmer.

Skribentinfo

Kommentarer