Artikler om Værdibaseret ledelse

Værdibaseret ledelse er en ledelsesform, hvor den primære ledelsesopgave er at skabe en fælles forståelse af og holdning til organisationen og dens omverden. Et fælles værdigrundlag fungerer som fælles referenceramme.

Du kan bl.a. læse artikler om, hvordan du undgår, at medarbejderne vender det hvide ud af øjnene, hver gang du eller HR-afdelingen nævner værdisættet og hvordan du gør buzzwords til praksis. Du kan også læse, hvad kollektiv ledelse skal bruges til, og hvordan du sikrer, at selvledelse designes, så det ikke bliver en katalysator for psykisk mistrivsel, men snarere en praksis, der gavner medarbejderen, lederen og organisationen.

Det er også her, at du finder svar på de fem vigtige egenskaber hos tillidsskabende ledere, og du kan læse om, hvornår du går for tæt på. Opsamlende er det her, du finder en oversigt over artikler og værktøjer om værdibaseret ledelse. Du vil også kunne finde viden om emner som social kapital og tillidsbaseret ledelse. • Værdibaseret ledelse
Viser 35 / 35
Ingen resultater.
 • Hvad er værdibaseret ledelse?

  Indførelsen af et klart formuleret værdigrundlag har i mange organisationer været svaret på at få skabt en fleksibel styringsramme, der åbner mulighed for løsninger afstemt efter konkrete situationer

  Læs mere
 • Værdier som ledelsesværktøj

  Personlige værdier er vigtige for mennesker og danner baggrund for motivation af medarbejdere i organisationen. I artiklen finder du et værktøj til at arbejde med værdier.

  Læs mere
 • Tillidsbaseret ledelse - i praksis

  TILLID – Et ældgammelt begreb og for nogen måske lidt støvet! Men der er god grund til at støve begrebet af, for der er mange fordele ved brugen af tillid i organisationer. Tillid som organisatorisk værktøj kræver vilje, ærlighed og en personlig indsats fra ledere og medarbejdere. Men til gengæld er gevinsten stor – blandt andet en højere effektivitet.

  Læs mere
 • Overblik: De tre grundbegreber i social kapital

  Få en hurtig introduktion til eller genopfriskning af de tre grundbegreber i social kapital: Tillid, retfærdighed og samarbejde, og få råd om, hvordan du kan øge den sociale kapital på din arbejdsplads.

  Læs mere
 • Efter værdibaseret ledelse

  Værdibaseret ledelse er et meget udbredt ledelseskoncept i Danmark, men i mange virksomheder har indførelsen af værdibaseret ledelse ikke ændret afgørende på den måde virksomheder organiseres og ledes på. Værdibaseret ledelse er i mange tilfælde blot blevet til en ny, lidt blødere, form for styring. Læs her, om teoretiske bidrag, der kan belyse hvorfor og hvordan værdibaseret ledelse kan videreudvikles.

  Læs mere
 • Derfor er værdier værdifulde og vigtige

  Hvad er værdibaseret ledelse, og hvordan sikrer du at medarbejdere med egne værdier arbejder efter arbejdspladsens værdier?

  Læs mere
 • Værdibaseret ledelse

  Lederwebs introduktion til værdibaseret ledelse. Hvad er det? Og hvordan bruger du det i dagligdagen?

  Læs mere
 • Er jeres værdier også uden værdi?

  En ureflekteret brug af værdier får ofte værdiarbejdet til at fremstå både komisk og nyttesløst i mange medarbejderes øjne. Sådan lyder det fra Mette Lund Kristensen, Adjunkt fra Syddansk Universitet, som her giver sine bud på, hvordan værdierne kan give værdi.

  Læs mere
 • Fra værdierne på papiret til hverdagen

  Får I omsat jeres værdier til hverdagens praksis, hvor de giver mening for medarbejderne og kommer til udtryk i dagligdagens adfærd og kommunikation? Læs om, hvordan værdierne får værdi.

  Læs mere
 • Brug medarbejdernes historier i din ledelse

  Mennesker motiveres forskelligt, det ved vi. Men der er én ting, alle typer har til fælles: Vi motiveres af mening. Lederen må derfor lytte til den mening, medarbejderne hver især producerer og formidler. Og bruge den konstruktivt i strategien. Her er den narrative metode en enkel vej.

  Læs mere
 • Advarsel: Selvudvikling gør dig usikker og selvoptaget

  Undertryk dine følelser, tag nej-hatten på, og hold op med at mærke efter i dig selv. Sådan lyder anbefalingerne fra psykologiprofessor Svend Brinkmann, der gør op med selvhjælpsindustrien, som har gjort os selvoptagede og usikre. Læs hans råd om, hvordan du står fast.

  Læs mere
 • 6-punkts plan til indførelse af værdibaseret ledelse

  Hvis du vil indføre værdibaseret ledelse, indebærer det højst sandsynligt en omstillingsproces. Her får du en konkret plan med seks punkter.

  Læs mere
 • Forsker udpeger fem barrierer for tillidsbaseret ledelse

  Tillidsbaseret ledelse. Mange vil det, men få gør det. En ny ph.d. kortlægger de typiske forhindringer, når man går fra traditionel styring til tillidsbaseret ledelse. Læs om, hvad du kan gøre for at nedbryde barriererne for tillidsbaseret ledelse.

  Læs mere
 • Skal værdierne komme fra ledelsen eller medarbejderne?

  Arbejdet med værdier kan være nemmere at styre, når ledelsen starter med at definere værdierne. Men derefter er det en udfordring at skabe ejerskab hos medarbejderne. En proces, hvor medarbejderne finder frem til værdierne, er mere krævende og sværere at styre. Læs om muligheder og udfordringer ved to forskellige tilgange til arbejdet med værdier.

  Læs mere
 • 4 skridt mod tillidsbaseret ledelse

  Hvis du tror, at tillidsbaseret ledelse handler om at fjerne al kontrol og styring, har du misforstået begrebet. Det handler om at finde et mix mellem tillid og kontrol, der giver mening. Få ph.d. Tina Øllgaard Bentzens råd om hvilke kompetencer, det kræver af dig som leder, hvis du vil udøve mere tillidsbaseret ledelse.

  Læs mere
 • Den autoritære leder skal genoplives

  Ledelse baseret udelukkende på tillid, selvledelse og følelser skaber frustrerede medarbejdere og dermed dårlige resultater. Det viser en ny undersøgelse. Magt, autoritet og kontrol bør derfor indgå i moderne ledelsesudøvelse. Der er behov for faste frontfigurer, som sætter faste rammer for organisationen.

  Læs mere
 • 3 ting du skal mestre hvis du vil lykkes med værdibaseret ledelse

  Hvordan undgår du, at medarbejderne vender det hvide ud af øjnene, hver gang du eller HR-afdelingen nævner værdisættet? Find ud af, hvilke tre former for mening, du skal iklæde jeres værdisæt for at lykkes med værdibaseret ledelse.

  Læs mere
 • Koordiner arbejdet sammen - og skab samarbejde

  Om det handler om dine ledelsesrelaterede kontakter, gruppeinterne relationer, eller forholdet til andre afdelinger, så er relationer vigtige for det daglige arbejde. Læs et interview med professor og prisbelønnet forfatter Jody Hoffer Gittell, der er specialist i relationel koordinering, og som undersøger hvordan vi koordinerer arbejdet sammen – og samarbejder.

  Læs mere
 • Led efter det fælles "vi" på arbejdspladsen

  Hvor "vi" erIpå din arbejdsplads? Det afhænger i høj grad af dig som leder, og om du leder én medarbejdergruppe eller grupper af medarbejdere. Få her hjælp til at skabe et stærkere arbejdsfællesskab.

  Læs mere
 • Signaler de rigtige værdier

  Den opmærksomme leder ved, at der hver eneste dag udsendes en mængde signaler - internt såvel som eksternt - verbalt såvel som nonverbalt. Desværre stritter de ofte i alle retninger: Husets indretning kan pege i én retning, personalets attitude i en anden, hjemmesiden i en tredje og servicen i en fjerde.

  Læs mere
 • Hjertevarm ledelse med Thyra9

  Thyra Frank leder plejehjemmet Lotte. Thyra har bøjet regler og trodset modstand for at holde fokus på, hvad hun ser som det vigtigste; medmenneskelighed og retten til at blive respekteret som menneske, at blive holdt af, holdt om og holdt ud, når der er behov for det. Nu er hele hendes historie fortalt i en ny bog. Få et indblik i historien og hendes 9 nøgleord til ledelse med sund fornuft og varme.

  Læs mere
 • Advarsel: 4 tegn på at jeres kultur er for familiær

  Kulturen på arbejdspladsen skal helst adskille sig fra kulturen i familien. At stille dem op overfor hinanden kan skærpe dit blik for den sunde kultur på jeres arbejdsplads. Læs om fire guidelines, der sætter jeres arbejdskultur under lup.

  Læs mere
 • God ledelse er oplyst enevælde

  At påstå, man kan lede via værdier, er løgn. Det eneste, lederen opnår, er stressede og orienteringsløse medarbejdere. Det, som virker, er oplyst enevælde, hvor det er lederen, som leder.. Det er budskabet fra Allan Holmgren, adjungeret professor ved CBS og leder af DISPUK. Han svarer på, hvorfor værdier er noget bras.

  Læs mere
 • Værdier: Fra buzzwords til realiteter

  I mange organisationer har værdibaseret ledelse slået igennem i forskellige udlægninger. Alle disse muligheder har dog ikke nødvendigvis hjulpet med at finde og efterleve værdier. Nogle har også udhulet begrebet. Her kan du kan blive klogere på værdierne gennem daglig brug, øvelse og praksis.

  Læs mere
 • Ledelse skal komme fra hjertet

  Fra kynisk økonom blottet for menneskelige hensyn til følelsespræget fortaler for spirituelt baseret ledelse med menneskelig og social ansvarlighed. Peter Pruzan har taget hele turen. Han har talt med spirituelle ledere verden over og har nu skrevet en bog om, hvordan man med den rette ledelse kan skabe ikke bare bedre virksomheder, men også en bedre verden.

  Læs mere
 • Sådan skaber Google succesfulde teams

  Nogle teams trives og yder hver dag deres optimale, mens andre er plaget af dårlig stemning, højt sygefravær og ineffektiv opgaveløsning. Nyt studie baseret på teams i Google giver en forklaring på, hvad forskellen skyldes. Her får du tre udsagn, der hjælper dig med at øge tilliden og respekten i dit team.

  Læs mere
 • Støv værdigrundlaget af - det giver mening

  Giver arbejdet meningfor dine medarbejdere? Meningsskabende ledelse tilføjer nemlig værdi både i resultater og arbejdslyst. Læs, hvordan I får jeres værdigrundlag til at skabe mening og få en handleplan til at støve værdigrundlaget af.

  Læs mere
 • Kender medarbejderne jeres mål og dine forventninger til dem?

  Som leder er det dit ansvar, at jeres mål og værdier er tydelige for medarbejderne. Ellers er det umuligt for dem at præstere. Se animationsfilm om, hvordan du gør jeres mål og værdier synlige. Den varer kun halvandet minut, men inkluderer alligevel en tur i Tivoli:

  Læs mere
 • Handlefrihed i fronten

  Højere kvalitet for borgerne, bedre udnyttelse af ressourcerne og mere arbejdsglæde i hverdagen. Tre målsætninger, der rimer dårligt på kontrol, regelstyring og et fagligt defineret ledelseshierarki. Derfor har de københavnske kultur- og fritidsinstitutioner for nylig fået langt friere hænder til at skabe resultater, og direktøren er ikke i tvivl om, at styring via tillid er vejen frem for hele den offentlige sektor.

  Læs mere
 • At lede kunstnere

  Ledelse af kunstnere er ofte ren krisehåndtering. Almindelige lederes hverdag er det rene vand ved siden af. Alligevel kan andre ledere lære og lade sig inspirere. Det fortæller Kultur- og museumschef Uwe Bødewadt, der i bogen ’At lede kunstnere m.m.’ giver dramatiske og medrivende fortællinger fra 12 kunstneriske og engagerede topledere fra kunstens verden.

  Læs mere