Den tavse dimension

Polanyi introducerer i denne bog begrebet tavs viden, som peger på, at vi kan vide mere, end vi kan redegøre for. Bogen inviterer til at gå på opdagelse i en verden af viden, hvor grundlaget er den tavse viden, som vores værdier og vurderinger udspringer af

En klassiker fra 1966 og nu på dansk. Den appellerer til alle, der interesserer sig for, hvad viden er, og hvordan vi tilegner os den.

Polanyi introducerer i denne bog begrebet tavs viden, som peger på, at vi kan vide mere, end vi kan redegøre for. Den tavse viden må ses som en afgørende del af videnskabelig erkendelse og som det grundlag, vores værdier og vurderinger udspringer af. Mennesket handler – professionelt og kompetent – på baggrund af denne ikke-sproglige viden.

I sin bevisførelse for eksistensen og relevansen af tavs viden undgår Polanyi både at forfalde til individualisme og fornægtelse af videnskabelighed på den ene side eller til objektivisme og absolutte sandheder på den anden side.

Bogen har tre dele; først en introduktion til begrebet tavs viden, skellet mellem aktuel tavs viden og principiel tavs viden, dernæst ideen om flere virkelighedsniveauer, der ikke kan reduceres op eller ned, og sidst beskrivelsen af etableringen af et samfund af opdagere.  

Bogen vil være inspirerende for alle, der arbejder med menneskelig viden og erkendelse inden for så forskellige fag som filosofi, sygepleje og sundhedsfag, familieterapi, pædagogik, sociologi og psykologi, ledelse og kommunikation samt videndesign.

Nyt forord af nobelprisvinder Amartya Sen.


Om forfatteren

Michael Polanyi (1891-1976) var en ungarsk-britisk polyhistor, der gav væsentlige teoretiske bidrag til fysisk kemi, økonomi, filosofi og sociologi. 

 

Forfatter Michael Polanyi
Forlag Mindspace
År 2012
Sider 134
Pris 198 kr.
ISBN 978-87-92542-29-8
Køb bogen hos forlaget her