Gennemsnitligt bliver vi forstyrret mindst én gang i minuttet, når vi arbejder foran en computer. Nogle gange er det nemt at finde tilbage til sporet, mens det andre gange kan tage op til 20 minutter, før du igen er fuldt fokuseret.
Vi er som mennesker programmerede til at reagere på alt, hvad der er fristende, truende eller nyt. Hjernen er ligefrem indstillet til at øge dosis af dopamin – et signalstof i hjernen, som giver drivkraften til vores handlinger – når vi fokuserer på noget nyt. Set i lyset af evolutionen giver det rigtig god mening – vores forfædre har formentlig reddet livet på den konto flere gange. I stedet for udelukkende at fokusere på at tænde ild, kunne stenaldermanden også opfange lurende farer. Fx sabeltigeren, der forsøgte at snige sig ind på ham.
Det er sjældent, at du i dag står over for forstyrrelser, der er livstruende, når du arbejder koncentreret. I dag er det til gengæld din produktivitet og evne til at fokusere, der er i fare. En medarbejder, der lige vil vende noget med dig, en e-mail der popper op, vil som oftest være mere fængende end dit Excel-ark eller det lidt svære notat til ledelsen. Særligt når din hjerne ligefrem arbejder imod dig og er på udkig efter det nye og det spændende.
Så hvordan holder du fingrene fra LinkedIn eller andre forstyrrende elementer, når du endelig har arbejdstid foran computeren?
Læs også: Det fortæller dine overspringshandlinger om dig
Til det har den amerikanske forfatter Chris Bailey fire råd:
- Lav en forstyrrelsesfri zone
Med alle de forstyrrelser, vi omgiver os med, er det nødvendigt, at vi blokerer for et par af dem inden, de overhovedet opstår. Du kan fx danne en zone fri for forstyrrelser, når du skal sidde med en opgave, der kræver stort fokus. Du kan installere en app på din telefon, der stopper for de mest fristende forstyrrelser, fx LinkedIn. Du kan tage høretelefoner på, så du skærmes for støj, eller du kan lade telefonen blive i et helt andet rum. Det vigtigste er, at du minimerer risikoen for at blive forstyrret midt i din opgaveløsning. - 3’er-reglen
Som det første hver morgen skal du spørge dig selv, hvad du gerne vil nå i dag. På den måde står disse tre opgaver helt klart frem og bliver mere attraktive at kaste sig over, når de ikke drukner i mængden af de mange andre opgaver. Sæt de mindre vigtige opgaver på en separat to-do liste. Selvfølgelig tackler du andre opgaver i løbet af dagen, men dine tre udvalgte opgaver, vil stå klarest frem og have nemmere ved at fastholde dit fokus. - Arbejd med det svære, og gør mere af det
Nogle opgaver er naturligvis sjovere end andre. Det er et vilkår. Men hvis du oplever, at du ofte falder for forstyrrelsernes fristelser, så handler det måske om, at den opgave, du sidder med, ikke udfordrer dig nok. Vælg de opgaver først, der virkelig fanger og fastholder din opmærksomhed, det, der udfordrer dig, og du vil opleve, at du faktisk øger dit arbejdstempo og får flere opgaver fra hånden. Den følelse af effektivitet vil give dig yderligere energi til de mindre sjove opgaver. - Arbejd med deadlines
Sæt tid på opgaverne. Hvis du har max 50 minutter til at få afsluttet et budget til en styregruppe, vil du pludselig opleve en anden målrettethed. Konkurrenceelementet vil nemlig øge dit fokus og udgøre et værn mod forstyrrelserne – og som bonus vil du opleve, at opgaven løses hurtigere, og du sparer tid.
Læs også: 7 råd: Minimér afbrydelser og få mere tid
Du kan ikke ændre ved, at din hjerne kræver adspredelse. Men du kan lave en strategi for at blokere for distraktionerne i tide, arbejde mere målrettet og generobre retten til vores dit fokus en gang for alle.
Artiklen er frit oversat efter denne artikel på hbr.org.