Situationer nye ledere kan stå overfor:
- Der er udfordringer med det psykiske eller det fysiske arbejdsmiljø
- Der skal gennemføres en arbejdspladsvurdering
- Der sker en arbejdsulykke
Fakta
Som arbejdsgiver har du pligt til at sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø for medarbejderne. Dette reguleres via arbejdsmiljølovgivningen med Arbejdstilsynet som øverste tilsynsmyndighed. Arbejdsmiljø favner bredt og består bl.a. af: Indeklima, stråling, støj og vibrationer, maskiner og teknik, kemi, ergonomi, kontor- og hjemmearbejde, arbejdsulykker, erhvervssygdomme, stress, natarbejde, vold og trusler, mobning.
Der gælder forskellige regler for forskellige typer af arbejdspladser. På Arbejdstilsynets hjemmeside kan du få adgang til branchespecifikke regler ved at søge på brancher.
Fælles for alle arbejdspladser med mere end 10 ansatte er, at der skal være en arbejdsmiljøorganisation (AMO), hvor der skal være både en medarbejder- og en ledelsesrepræsentant. Arbejdsmiljøspørgsmål kan drøftes i MED-systemet.
Arbejdsmiljørepræsentanter og ledere, som er medlem af AMO skal tage en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse. HR eller din leder kan hjælpe dig med, hvordan du og andre tilmeldes dette kursus.
Særlige forhold
Børn og unge er særligt udsatte grupper på arbejdsmarkedet, og derfor gælder der særlige regler for unge under 18 år. Det gælder fx arbejdet med kemi, maskiner og arbejdstidsregler. Orienter dig hos Arbejdstilsynet.
Hvis en medarbejder kommer til skade, er det din pligt som arbejdsgiver at anmelde ulykken. Ulykken skal anmeldes, hvis den opfylder ét af følgende kravene:
- Hvis ulykken medfører, at personen ikke kan foretage sit sædvanlige arbejde i mindst én dag udover tilskadekomstdagen
- Hvis arbejdsulykken forventes at medføre ret til erstatning efter Arbejdsskadesikringsloven (fx erstatning for udgifter til helbredelse af skadens følger, varigt mén eller tabt erhvervsevne).
Arbejdstilsynet kan komme på tilsyn for at se, om I som arbejdsplads overholder lovgivningen og for at vejlede om mulige tiltag til forbedringer. Det første tilsyn er typisk anmeldt, og du kan derfor forberede dig. Orienter dig om Arbejdstilsynets tilsynspligt på deres hjemmeside.
Husk, at du skal…
- Sørge for, at arbejdsmiljøorganisationen afholder et årligt møde, hvor I taler om arbejdsmiljøspørgsmål, og hvad I skal arbejde med for at forbedre arbejdsmiljøet.
- Sørge for, at arbejdsmiljøorganisationen gennemfører en arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert tredje år eller hvis der sker væsentlig ændringer i arbejdet (fx ibrugtagning af nye lokaler, maskiner mv).
- Anmelde en arbejdsulykke, hvis en sådan opstår. Din organisation har formentlig retningslinjer for dette.
Hvem kan hjælpe mig?
- Notér, hvem arbejdsmiljøorganisationen på din arbejdsplads består af.
- HR kan hjælpe dig videre i arbejdsmiljøspørgsmål.
- Du kan spørge en lederkollega eller din nærmeste leder.
- Brug Arbejdstilsynets hjemmeside, at.dk.