10 misforståelser om ekstroverte medarbejdere

Du skal være glad og smilende, kunne have mange bolde i luften og være omstillingsparat. Det er karaktertræk, der anses som attraktive på mange arbejdspladser og som generelt forbindes med at være ekstrovert. Der findes dog mange fejlantagelser om de ekstroverte, og bare fordi man er udadvendt, er det ikke ensbetydende med, at arbejdslivet ’altid er en leg’.

Skribentinfo

Personlighedstræk kan skabe forståelse for, hvad der får medarbejdere til at fungere bedst muligt arbejdsmæssigt. Livet som ekstrovert kan også være besværligt, og ligesom de introverte må de til tider kæmpe med antagelser om deres person, som ikke er helt korrekte.

Det er derfor vigtigt at nuancere opfattelsen af både det introverte og det ekstroverte univers, da det er vejen til at skabe de bedste vilkår for begge parter og få det bedste ud af begge verdener. Læs her, hvad du bør være opmærkom på ved dine ekstroverte medarbejdere.

Hvad vil det sige at være ekstrovert? 

At være ekstrovert betyder, at man henter sin energi fra den ydre verden. Introverte henter primært energi i deres indre univers. Nedenfor er nogle af de træk, der karakteriserer hhv. ekstroverte og introverte, skitseret:

Ekstrovert Introvert
Igangsættende Modtagende
Udtryksfuld Behersket
Selskabelig Reserveret
Aktiv Reflekteret
Energisk Stille

 

Som ekstrovert eller introvert behøver man ikke have alle ovennævnte karaktertræk – eller man kan have et karaktertræk i moderat grad. Sagt på en anden måde, der findes både mennesker, som er ekstroverte eller introverte i meget høj grad, og mennesker, som er det i mere moderat grad.

Glansbilleder og fordomme

Her er nogle af de glansbilleder og fordomme, som de ekstroverte medarbejdere ofte kæmper med.

1. De er ikke generte
Ekstroverte kan godt være generte, ligesom de kan mangle selvtillid og selvværd. Det kan være meget frustrerende gerne at ville fx stille sig op foran en forsamling og holde en tale – men ikke turde.

2. De trives i storkontorer
Storkontorer er populære, og det er rigtigt, at mange ekstroverte vil se dem som et forum for fælles opgaveløsning, social interaktion, videndeling m.v. Problemet kommer, når de ekstroverte skal koncentrere sig. Hvis du primært er orienteret mod den ydre verden, og der konstant sker noget spændende i rummet omkring dig, kan det være svært at finde rum til at koncentrere sig om at få løst egne opgaver.

3. De er positive
Ekstroverte kan være positive, men de kan også være negative – alt afhængigt af den situation, de befinder sig i. De kan være både entusiastiske og medrivende, men hvis de er imod en sag eller føler sig kørt ud på et sidespor, kan de være lige så synlige i deres modstand og negativitet.

4. De er robuste
Mange ekstroverte kan lide at være på og har et højt energiniveau. Men de kan også brænde ud, overbruge sig selv eller blive overbrugt af andre. Ekstroverte kan også rammes af stress og være utrænede i at lytte til den indre stemme, som siger, at de skal sætte tempoet ned.

5. De er socialt velfungerende
Det er rigtigt, at ekstroverte har en tendens til at være relativt selskabelige og søge mange sociale kontakter, men om det gør dem socialt velfungerende er en anden sag. Nogle ekstroverte støder andre fra sig - fordi de fx er dominerende eller ses som irriterende – og det kan være stærkt frustrerende, når nu man gerne vil i kontakt.

6. De er dårlige til at lytte
Man kan godt finde ekstroverte, som er mere begejstrede for at snakke end for at lytte, men helt retfærdigt er det nu ikke at sige, at de ekstroverte generelt er dårlige lyttere. Måske er det mere rammende at sige, at mange ekstroverte er meget aktive lyttere, hvilket vil sige, at de ofte kan bryde ind for at komme med kommentarer. Det er dog ikke tegn på, at den ekstroverte ikke lytter, men snarere, at emnet har fanget hendes interesse.

7. De er overfladiske
Et ikke helt retfærdigt prædikat, som måske kommer af, at mange ekstroverte værdsætter at have gang i flere ting på én gang. Den positive måde at beskrive dette på er, at de har evnen til at ’holde mange bolde i luften’. Det kan betyde, at de opfattes som overfladiske, og at de ikke går i dybden med alle deres opgaver.

8. De taler før de tænker
Mange ekstroverte værdsætter at forme deres tanker i det åbne rum, hvor de så udvikler deres tanker i samspil med andre. Det kan betyde, at der ind imellem bliver sendt nogle langt fra gennemtænkte prøveballoner ud til fælles skue, så det til tider kan virke som om, de ekstroverte taler, før de tænker. En anden måde, at se det på er, at de inviterer til at tænke sammen.

9. De er temperamentsfulde
Det er en typisk faldgrube at opfatte ekstroverte som nogle, der nemt bliver fx vrede. Ekstroverte deler ofte deres tanker med omverdenen, dermed også deres frustrationer. Det kan i stedet være udtryk for, at deres ambitioner er høje, og at de engagerer sig i deres arbejde.

10. De er fødte ledere
Der findes mange ekstroverte ledere. De beskrives som synlige, medrivende, tydelige, kommunikerende, mv. Men om de er dygtige ledere afhænger af så meget andet i henholdsvis personen og lederrollen – end om de primært er introverte eller ekstroverte.

Læs mere:

Medarbejdere fra Generation Y kan også være introverte

10 misforståelser om introverte medarbejdere

Introverte tromles på arbejdspladsen

Skribentinfo

Kommentarer