Bliv en bedre leder af at stirre ud i luften

Det kan betale sig at lade tankerne vandre væk et øjeblik. For mens du tager en pause, er din hjerne i gang med at løse komplekse problemer og få nye idéer. Læs om, hvorfor små pauser er nødvendige for, at du kan forblive skarp og produktiv.

Skribentinfo

Som offentlig leder har man mere end travlt. De små pauser bliver ofte brugt til at læse og besvare mails, og med smartphones kan du være på konstant. Det efterlader ikke megen tid til at sidde og stirre ud af vinduet, men måske bør både du og dine medarbejdere tage et par minutter af og til, hvor I lader tankerne vandre. For selvom du holder pause, arbejder hjernen videre, og den løser vigtige opgaver.

Hjernen løser problemet mens du holder pause

De fleste har oplevet, at løsningen på et vanskeligt problem eller den gode idé opstår i badet, eller mens du er ved at falde i søvn. Det skyldes, at du her giver hjernen fri til at køre i baggrunden, mens du laver andre ting. 

Forskere har påvist, at vores hjerne bedre kan løse komplekse problemer, hvis den får fred. De gennemførte et eksperiment, hvor deltagerne skulle løse et komplekst problem. De forsøgsdeltagere, der fik lov til at holde en pause og lade tankerne vandre, kom med bedre og mere kreative løsninger end de deltagere, der hele tiden havde beskæftiget sig med spørgsmål relateret til problemet.

Hjernen tænker fremad 

Når først du lader tankerne vandre, vil de tit vandre til fremtiden, og ofte vil du gå i gang med langsigtet planlægning. En gruppe tyske forskere har påvist, at netop pauser giver mulighed for at få helikopterperspektivet tilbage.

Hvis du giver hjernen lov til at arbejde i fred, vil du lettere kunne holde fast i de langsigtede mål og forhindre hurtige og uovervejede beslutninger, der måske giver en kortsigtet gevinst, men på sigt er strategisk ukloge.

Lad din smartphone ligge og hold en rigtig pause

Når du altid er i gang, giver du ikke hjernen ro til at tænke langsigtet og kreativt. I stedet bliver den hele tiden bombarderet med her og nu-opgaver og nye informationer. Derfor skal du huske at holde pauser.

Næste gang du føler dig træt i hovedet og har svært ved at koncentrere dig, så lad telefonen ligge i tasken og gå væk fra computeren. Tag i stedet en rigtig pause og lad tankerne vandre.

Du kan fx:

  • Gå hen til et vindue og betragte folk på gaden eller bilerne, der kører forbi, indtil du begynder at kede dig
  • Lukke dine øjne et par minutter og lægge mærke til alle lydene i rummet
  • Gå udenfor, trække lidt frisk luft og lave ingenting i fem minutter

Få flere tips til gode pauser her: 3 teknikker der gør din hjerne skarpere


Frit oversat efter artiklen ”
Zoning Out Can Make You More Productive” af Josh Davis

 Læs også:

Husk pausen

5 genveje til mere mindful ledelse

7 råd der giver dig mere tid

Skribentinfo

Kommentarer