Podcast: Lederens egen trivsel

Der er ikke samme fokus på ledernes trivsel som der ofte er på medarbejdernes. Men lederens trivsel har afgørende betydning for medarbejdernes trivsel og dermed for kerneopgaven. Lyt med her, hvor chefpsykolog og tidligere leder drøfter temaet med udgangspunkt i fem faktorer, der har betydning for lederens egen trivsel.

Skribentinfo

Gode velfungerende ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser. Men lederlivet er ikke altid en dans på roser. Flere ledere oplever mistrivsel.

Samtalen mellem Louise Dinesen, chefpsykolog og stiftende partner i Dinesen and You og Heidi Mia Kirkebye, sygeplejerske og tidligere afdelingssygeplejerske tager udgangspunkt i de fem faktorer, som forskningen peger på, har stor betydning for ledernes trivsel.

De fem risikofaktorer er:

  • Stor arbejdsmængde og tidspres
  • Uklare og modstridende krav i arbejdet
  • Høje følelsesmæssige krav
  • Krænkende handlinger som fx mobning og chikane
  • Vold og trusler

At leve op til forventninger – ikke mindst ens egne

Heidi Mia Kirkebye havde været sygeplejerske i 17 år, da hun blev tilbudt at blive konstitueret som afdelingssygeplejerske. Heidi blev overrasket over alle de krav, der mødte hende, da hun blev ny leder og det endte med, at hun gik massivt ned med alvorlig stress.

”Jeg ville gerne leve op til de forventninger, der blev stillet til mig og den tillid, jeg fik ved at skulle være ny leder. Alt skulle køre på skinner. Jeg dækkede selv vagterne på gulvet, hvis der fx var sygdom,” fortæller Heidi Mia Kirkebye.

Høje følelsesmæssige krav

Ifølge Louise Dinesen er ledelse en del af ens identitet, og det øger presset på lederen. 

”Det handler om at rumme andre menneskers følelser og forventninger. Og samtidig nedregulere sine egne følelsesmæssige reaktioner fordi man som leder forventes at være i ro og afbalanceret. Lederen har ikke bare et arbejde – lederen er sit arbejde. Der bliver kigget på en i kraft af den, man er. At bære det krav hele tiden at blive kigget på og evalueret – det er et voldsomt identitetsarbejde, der ligger hos den enkelte leder,” forklarer Louise Dinesen i podcasten.

Lyt til hele podcasten her og hør også, hvordan det at få voksenskældud kan betragtes som en krænkende handling.

Lyt til alle Væksthus for Ledelses podcast her

 

 

Skribentinfo

Kommentarer