Sådan skriver du ansøgningen til dit næste lederjob

Du vil søge et nyt lederjob men fornemmelsen af at være rusten i at skrive en ansøgning presser sig på. Du har imidlertid som leder den klare fordel at kende ansættelsesprocessen fra begge sider, og det styrker din ansøgning, hvis du bruger din viden rigtigt. Få her bud på væsentlige pointer, du kan bruge i din ansøgning.

Skribentinfo

Det er vel på sin plads at der er større forventninger til en ansøgning fra en leder, for som leder har du sandsynligvis læst mange ansøgninger som den ansættende part. Du har oplevet kvalitetsforskellen i sådan en bunke med mange ansøgere, og de mange siders læsning kan summeres op i gode råd til dig selv.

Du har sikkert også dannet en tydelig holdning til elementerne i en ansøgning: Om et foto er en god idé og i hvilken stil, om det er relevant at nævne sine fritidsinteresser, om det er fedt eller forstyrrende med farver og layout, osv.

Brug dine erfaringer og forhold dig samtidig specifikt til, hvad der vil passe til kulturen og forventningerne i den organisation, du søger job i. Kulturen og jargonen kan være anderledes i den nye organisation end der, hvor du befinder dig nu.

Insiderens fordele

Du kender mange af de sproglige fælder, fordi du har mærket flosklernes kvælertag, når du har læst ansøgninger:

Fx indledninger med det indlysende:

 • Jeg søger hermed jobbet…
 • Jeg har set jobopslaget…
 • Jeg er interesseret…

Fjern denne tomgangssnak, og lav en mere intelligent indledning, der viser noget om din profil i relation til jobbet.

En anden floskel:

At være opslugt af sin egen iver:

 • Det er mit drømmejob…
 • Jeg ville elske…
 • Jeg har altid ønsket mig at…

Tilbyder de dig jobbet, fordi du ville blive åh så glad og lykkelig? Nej. Find hellere et bud på deres årsag til at skulle vælge dig.

Og en floskel mere:

At gentage tillægsordene fra stillingsopslaget

 • Jeg kan godt genkende mig selv som…
 • Min profil kan betegnes med ordene…
 • … det er lige mine ord!

Du kan sagtens beskrive dig selv mere nuanceret, end de kan. Lad dig også inspirere af, hvad andre fremhæver om dig.
Det letter skriveprocessen, hvis stillingsopslaget udstråler samme omhyggelighed og tydelighed, som lederen ønsker at se i ansøgningerne.

Læs mere: Sådan laver I et stillingsopslag, der får de bedste til at søge.

Mig selv, mig selv, mig selv

Det er stadig et rutinemæssigt råd, at du først og fremmest skal skrive en ’motiveret ansøgning’. Hvis du ikke er sprogligt lysvågen, risikerer du at blive i din egen navle og udelukkende begrunde din motivation for at søge jobbet: ”Jeg har stor erfaring med X og en lederuddannelse om Y. Jobbet er dermed et oplagt næste skridt i min karriere, hvor jeg kan udnytte og udvikle mine kompetencer.” Du fremhæver dig selv.

Det vil kede din læser, for den ansættende organisation vil læse, at du har forstået dem. Vend derfor perspektivet: Hvad ville motivere den ansættende leder til at vælge dig? Helt indlysende vil de have indblik i din måde at løse opgaverne. Derfor skal du fremhæve opgaverne i jobbet og vise, hvordan du kan forestille dig at være ’aktør i deres kontekst’.

Læs også: De 5 største fejl ved ansættelsessamtaler

Så her får du et trick: Frem for at forestille dig, at de skal se på, mens du præsenterer dig, så forestil dig, at du ser dig omkring i organisationen. Det du har adgang til via stillingsopslaget, hjemmeside, SoMe, dit net-værk, artikler osv. Hvordan forstår du dem? Hvad lægger du mærke til, hvad tænker du om det, og hvad ville du tage fat på? Vær generøs med din forståelse af eller forslag til det, jobbet handler om.

Eksempel på indledning i ansøgningen til stilling som Borgerservicechef i en kommune
Den største udfordring med strategier er at udforme og formidle dem på en måde, så de rykker udvik-lingen positivt og giver værdi for borgerne. Yndeby Kommunes strategi har denne kvalitet, for jeg får straks idéer til, hvordan borgerservice kan tilbydes på helt nye måder, fx office-to-go.

Eksempel på indledning til lederstilling inden for ældreområdet
Tænk sig. Engang sagde vi hvilehjem eller alderdomshjem.
Nu skruer Bakkebo – med den nye kerneopgave - i stedet op for ”det levede liv” ud fra beboernes behov og ønsker. Det giver lyst og inspiration til at bevæge sig ud og invitere ind. Efter min mening er det klart sundere for krop og sjæl, at man ikke pr. definition går i dvale med alderen.


Havde jeg haft bedre tid, ville teksten være kortere

Skriv så kort, du kan. Og gør det så kortere og endnu mere præcist.

Du skal investere tid for at skabe en tekst, der gør indtryk. Forlad teksten nogle timer eller dage, og skriv den igennem igen.

Det betaler sig at se kritisk på hver linje, du skriver. Når du læser den enkelte sætning, er den sikkert fin, men hvis den ene uskarpe sætning afløser den anden, bliver teksten både lang og sværere at læse. Du kan fx fjerne fyldord, ændre ordstilling og gøre dig umage med at vælge nuancerede ord.

Den umiddelbare og den bearbejdede sætning
I det følgende har jeg set kritisk på min egen tekst fra denne artikel:

1. Du skal derfor vende perspektivet om.
2. Vend derfor perspektivet.

1. Du skriver om dig selv som den primære part.
2. Du fremhæver dig selv.

1. Hvis den ene sætning efter den anden er knudret eller unødig lang, så gør det noget ved den samle-de tekst.
2. Hvis den ene uskarpe sætning afløser den anden, bliver teksten både lang og sværere at læse.

1. Gør dig umage for at vise det, du står for, på en aktiv måde.
2. Gør dig umage for aktivt at gøre det, du står for.Gør dig umage for aktivt at gøre det, du står for. Hvis andre ville sige, at du går til opgaverne ved at vende dem på hovedet og tænke nyt, ja, så tyvstjæl bare overskriften. Show it, don’t tell it.

Men et sprog og en stil, hvor vi er tydelige aktører, flyder ikke bare ud af vores ti-finger-tastning, når vi beder hjernen tune ind på ”skriv en ansøgning”. Vi er mere vant til at bruge den beskrivende, passive stil.

Brug alle elementerne i en ansøgning til aktivt at vise, hvordan organisationen kan regne med, at du arbejder: vil-du-vide-mere-kontaktpersoner, overskriften, indledningen, beskrivelsen af kompetencer og din personlige profil, afslutningen, referencer, CV osv.

Vil du illustrere din initiativtagende facon, så tag kontakt til organisationen, inden du skriver. Spørg om aktuelle opgaver eller problemstillinger. I din ansøgning stiller du så fx et par spørgsmål, du ville undersøge som det første, eller præsenterer at du har fundet andres inspirerende løsninger på noget lignende.

Du kan fremhæve dit smittende humør og din evne til at samarbejde med alle ved at henvise til andre referencer end de sædvanlige – måske tillidsrepræsentanten, kantinemedarbejderen eller IT-supporteren. Hvis du arbejder stærkt sammen med eksterne parter, kan du foreslå dem som referencer.

Bliv bemærket og husket

Vær generelt mere modig med din stil og dine virkemidler, for der bliver lagt mærke til det. Selvfølgelig skal du altid overveje: Hvordan er stemningen og kulturen mon hos læserne? Det er en balance at skille sig ud uden at blive arkiveret i kategorien ”lidt-for-kæk”.
Få evt. en anden til at læse både stillingsopslaget og din ansøgning og få en ekstra vurdering af, om det matcher.
Du må heller ikke undervurdere værdien i, at teksten er let at læse. Så er den nemlig også let at huske!


Gør det nemt for læseren

Læseren kan blive forstyrret af stave- og taste-fejl, der så bliver en hindring for at være i seriøs betragtning til jobbet. Få andres hjælp til gennemlæsning – du bliver blind på din egen tekst. Vær også grundig med at benævne titler og enheder i organisationen korrekt, som de fremgår i stillingsopslag eller andre steder.

Din ansøgning skal begrænses til én side. Men hvad med Curriculum Vitae, aka CV? Selvom det latinske udtryk betyder ”livets løbebane”, er der ingen grund til at tage det bogstaveligt. Udvælg de elementer fra din profil, som reelt er aktuelle for jobbet. Udover det sædvanlige kan det fx også være data fra seneste medarbejdertilfredshedsundersøgelse - resultater og udsagn om dig som leder. Opdater desuden din LinkedIn profil, så de interesserede kan læse mere detaljeret om din karrierevej.

Læs også: Sæt kursen for jobsamtalen

3 korte huskeregler

 • Skriv om dig i organisationen – som om du allerede var der.
 • Gør sætningerne korte og præcise. Punktum.
 • Vis med adfærd og sproglige virkemidler, hvad du står for.

 

 

 

Skribentinfo

Kommentarer