HR-opgaver strander ofte på linjeledernes bord. For mens cheferne højere oppe i hierarkiet tillægger HR-opgaver stor betydning, så får linjelederne ofte ikke ført opgaverne ud i praksis. Det viser en dansk forskningsrapport, der netop er blevet udnævnt som en af verdens 50 bedste ledelsesrapporter.
Undersøgelsen peger på, at HR-opgaver ikke er karrierefremmende – i modsætning til mere traditionelle ansvarsområder, som kræver fagspecifik viden. Derfor bliver HR-opgaverne nedprioriteret.
Forskerne bag undersøgelsen anbefaler derfor, at HR-opgaver skal belønnes, hvis de skal tages mere alvorligt.
Det er især konflikthåndtering, teambuilding og coaching, der nedprioriteres, mens at motivere medarbejderne bliver set som en vigtig opgave blandt linjelederne.
Undersøgelsen viser også, at kvindelige topledere i den offentlige sektor tager HR-opgaverne mere alvorligt end mænd i den private sektor. Det gælder især opgaver som personaleudvikling og personaletrivsel, som kvinderne anser for langt vigtigere end deres mandlige kollegaer.
Forskerne bag undersøgelsen peger på de klassiske stereotype kønsroller, som årsagen til kvindernes engagement i HR-opgaver. Kvinder forventes at sørge for andres trivsel og vil gerne være vellidt.
De mandlige ledere derimod forsøger at distancere sig fra de feminine ledelsesværdier, da det kan skade deres status og troværdighed samt på sigt deres mulighed for at blive forfremmet.
Resultaterne er baseret på en undersøgelse blandt 1500 danske ledere.