Udover at december er en travl måned – både i privatlivet og på jobbet, så byder juletiden også på en række udfordringer. Her får du de mest kendte.
Stress og tidsmangel: Skriv ned, prioriter og planlæg
Den første udfordring i julen er at undgå stress. Kulminationen af sociale arrangementer, gaveindkøb og arbejde kan blive for meget for selv den mest hårdføre. Du skal kunne gå på julieferie uden en knude i maven. Effektivitetskonsulenten Petra Brask anbefaler, at du laver en liste med alt det, du skal nå inden du går på juleferie. Fokusér derefter på et eller to områder og få det gjort. Helst om morgenen, hvor hjernen er mest frisk. Her får du hendes tre råd om, hvordan du afslutter de vigtigste opgaver inden ferien.
1. Skriv en liste over alle dine opgaver frem til ferien
Det som stresser mange er at have alle opgaverne inde i hovedet. Når du skriver dem ned, er det lettere for hjernen at få et helhedsperspektiv. Skriv derfor alle de opgaver ned, som du gerne vil nå, inden du holder ferie. Inddel arbejdsopgaverne i ”skal” og ”ønsker”. Når du har skrevet alle opgaverne ned, skal du tælle, hvor mange arbejdsdage du har tilbage inden jul. Book de opgaver ind i din kalender, som du skal nå.
Hvis du har svært ved at skaffe plads i kalenderen til ”skal”-opgaverne, så forsøg at stryge nogle andre opgaver. Overvej fx, om det er nødvendigt, at du deltager i alle møder, og om alle julearrangementerne er lige vigtige.
2. Fortæl dine medarbejdere og ledere, at du holder ferie
Fortæl dine medarbejdere og din chef, at du holder juleferie, hvor længe ferien varer og hvem, de skal tage fat i, mens du er borte. De fleste har en forståelse for, at man holder ferie. Sluk for mobilen, og læs ikke mails. Din hjerne trænger til ferie, så du kan tage fat på det nye år med fornyet energi.
3. Planlæg din juleferie
Familiens krav til hvordan I skal holde ferie, kan også give dig stress. Der er ofte mange og modsatrettede hensyn at tage når diverse julefrokoster og lignende skal gå op i en højere enhed. Læg en foreløbig plan for, hvad I skal bruge ferien på, og nyd, hvis planen alligevel ikke bliver fulgt. Måske havde I bare brug for andet, end lige den plan for at få den bedste ferie sammen.
Læs mere om, hvordan du gearer ned inden juleferien.
Julefrokosten: Fest eller ej
En klassisk udfordring for lederen er julefrokosten. Hvordan skal du håndtere festen, snapsen og en muligvis lettere beruset version af dig selv? Der er delte meninger om lederens rolle under julefrokosten. Nogle mener, at julefrokosten skal betragtes som endnu en arbejdsdag for lederen, hvilket betyder at alkohol ikke bør indtages. Andre mener, at lederen skal kunne slå sig løs og feste med medarbejderne uden, at skulle tænke på arbejdet. Der findes ikke noget rigtigt og forkert i denne sammenhæng. Lederroller og ledelsesstil varierer. Din rolle under julefrokosten afhænger af, hvilken specifik situation du befinder dig i som leder. Med andre ord – det er en vurderingssag. Her er nogle overvejelser, du bør tage med i din vurdering af dit udskejelsesniveau:
• Din nuværende position: Før du tager en beslutning, bør du se på din ledelsesmæssige situation. Har du haft problemer med en medarbejder? Har du fornyligt lavet fejl, der burde rettes op på? Er du ny som leder, eller står du over for et ledelsesskift? Hvis du kan svare ja, til et af disse spørgsmål, er det en god idé at takke nej, når akvavitten går på runde.
• Din egen stil: Der er ingen skam i at sige fra, hvis du føler, at fest og alkohol ikke er passende for dig som leder. Du kan gøre dine medarbejdere opmærksomme på din beslutning forud for julefrokosten, så der ikke opstår en akavet stemning under festlighederne.
• Arbejdspladsens kultur: I nogle tilfælde er det slet ikke op til dig selv. På nogle arbejdspladser er der delte meninger om lederens deltagelse i festelighederne. Hvis du ikke allerede ved det, er det nok bedst, at du afstemmer forventninger med dine medarbejdere, om hvorvidt du skal deltage.
Læs her, hvordan du bruger julefrokosten som alternativ trivselsmåling.
Julegaverne: Tænk kreativt
Hvad er julen uden gaver? Som offentlig leder er du sikkert klar over, at julemandens tungt lastede slæde ikke stopper i den offentlige sektor. Det betyder dog ikke, at julen ikke skal fejres på en offentlig arbejdsplads, men som leder kan det være en udfordring at finde den rette måde at give medarbejderne et skulderklap på, når du ikke kan give dem en Kähler vase eller tre flasker god vin. Det vigtige er, at den enkle medarbejder bliver anerkendt. Julen er den oplagte højtid til at fortælle medarbejderne, hvor meget deres indsats betyder, og det kan du gøre på flere forskellige måder.
1. Julekort
Hvis du finder tid til det, og har en mindre medarbejderstab under dig, kan du skrive et personligt julekort til hver enkelt medarbejder. På denne måde kan du udtrykke præcist, hvad det er, du værdsætter ved deres indsats.
2. Pakkeleg til julefrokosten
Du kan for eksempel arrangere en pakkeleg til julefrokosten. Hver medarbejder medbringer en gave, og derefter kan I selv vælge hvilket spil, der skal afgøre fordelingen af gaverne. Om det er ved terningekast, risalamandespisning eller et slag curling er lige meget. Det vigtigste er signalværdien og samværet.
3. Tag på runde med julegodter
Du kan også tage en runde på arbejdspladsen med en kurv fyldt med julegodter. I denne sammenhæng vil du få mulighed for at komme i kontakt med den enkelte medarbejder og samtidigt sprede god julestemning. Tag også gerne julepynt med, så kontoret eller afdelingen får et ekstra pift.
Hvis du har brug for mere inspiration til at skabe god julestemning på arbejdspladsen, kan du læse mere her.