
Seks tips til bedre Power Point-præsentationer
Står du tit med følelsen af, at du har tabt dit publikum, når du præsenterer noget i PowerPoint, så burde du måske overveje de seks råd til bedre præsentationer, som vi giver i denne artikel.
Læs mereBåde du og dine medarbejdere kan lære på mange måder. Det kan ske både via kurser, efteruddannelse, nye opgaver, nye samarbejder, ny teknologi, nye omgivelser, nye dialoger, nye kolleger osv. Men det kræver, at du som leder skaber en god kultur for læring. En kultur, hvor det er helt ok at fejle, helt ok at spørge og prøve sig frem, og hvor du skal gå foran som den gode rollemodel og vinkle læring som en udviklingsmulighed. Et godt udgangspunkt er at fortælle om din egen udvikling. Når du åbner op for, hvad der er svært for dig, har andre nemmere ved at gøre det samme.
Lederweb har udgivet en række artikler, der sætter fokus på læring og som giver konkret inspiration til, hvordan du som leder kan gribe læringen an. Både din egen læring og dine medarbejderes læring.
Står du tit med følelsen af, at du har tabt dit publikum, når du præsenterer noget i PowerPoint, så burde du måske overveje de seks råd til bedre præsentationer, som vi giver i denne artikel.
Læs mereTalk the walk, komplicér tingene og træf ikke beslutninger. Det er nogle af de provokerende råd fra social-psykologen Karl E. Weick. Glem alt, hvad du indtil nu har lært om ledelse, og lad dig overraske af de ti anbefalinger inspireret af Weick.
Læs mereDer findes et hav af teorier om, hvad der motiverer bedst i forskellige situationer. Ofte er det dog det, der ikke bliver sagt eller gjort, som dræber medarbejdernes motivation. Læs om ti ledelseshandlinger, der kvæler motivationen – og hvad du kan gøre for at undgå dem.
Læs mereUnge ledere mangler autoritet, de har et for tæt forhold til deres medarbejdere og så bryder de sig ikke om at håndtere personaleproblemer. De tre ting skaber grobund for konflikter, men gør samtidig også konflikthåndtering svær for de unge ledere. Her får du råd om at håndtere konflikter, hvis du er en ung leder.
Læs mereMange ledere har både drømmen om og talentet til at blive excellente ledere og nå op på de øverste ledelsestrin, men alligevel lykkes det aldrig. Tre ledelseseksperter giver her 5 bud på, hvorfor og hvordan ledere spænder ben for sig selv og deres udvikling som ledere
Læs mereVærdibaseret ledelse er et meget udbredt ledelseskoncept i Danmark, men i mange virksomheder har indførelsen af værdibaseret ledelse ikke ændret afgørende på den måde virksomheder organiseres og ledes på. Værdibaseret ledelse er i mange tilfælde blot blevet til en ny, lidt blødere, form for styring. Læs her, om teoretiske bidrag, der kan belyse hvorfor og hvordan værdibaseret ledelse kan videreudvikles.
Læs mereDanske ledere holder et utal af taler til møder, konferencer, generalforsamlinger og seminarer. Men de færreste ledere er særligt gode til at bruge talen som et strategisk element i ledelseskommunikationen. Læs hvordan du med nogle relativt enkle greb, kan gøre de fleste taler langt bedre, og gøre dem til et stærkt instrument i organisationens strategiske kommunikation både internt og eksternt.
Læs mereNår man ser resultaterne fra ”Ledere der lykkes” og de kompetencer man helst skal mestre fremragende, hvis man vil være en virkelig succesfuld leder vil nogle af os opdage at der muligvis kunne være potentiale for forbedring.
Læs mereAt træffe beslutninger er en vigtig del af lederjobbet. Og du gør som de fleste, hvis du træffer dem ved at lave lister med fordele og ulemper. Desværre virker metoden ikke. Ifølge psykologer indsnævrer listerne ligefrem dine valgmuligheder. Læs her, hvordan du kan forbedre din evne til at træffe beslutninger.
Læs mereFind det unikke ved hver enkelt medarbejder, dyrk det og skræddersy hendes kompetenceudvikling efter hendes læringsstil. Sådan lyder opskriften ifølge ledelsesekspert og forfatter Marcus Buckingham på at få succes som leder.
Læs mereFor mange, for lange, vigtige, irrelevante, fejladresserede, ufokuserede, informative osv. Dagligt bombarderes indbakken med mails. De hober sig op, og det er svært at danne sig et overblik. Fælles for mailindbakker er, at der kommer for mange mails, og at man bruger for lang tid på at besvare dem. Derfor er det på tide at gøre noget for at ændre kulturen.
Læs mereHar du lige to minutter? Du kender formentlig spørgsmålet fra medarbejdere, der venligt men for gud ved hvilken gang i dag, afbryder dig for at bede om din hjælp. Måske kender du også fornemmelsen af, at du egentlig ønsker at sige nej, men finder det svært. Læs fem råd om, hvordan du siger nej med god samvittighed.
Læs mereDet er fint at være god til noget. Nogle gange er det til med godt nok at være tilstrækkelig. Til tider ønsker vi dog alle at mestre vores kerneopgave eller andre ting til excellence. Få 6 råd om, hvordan du kommer fra god til excellent.
Læs mereHent råd og vejledning om rekruttering fra A-Z i Væksthus for Ledelses Rekrutteringsguide.
Læs mereArbejdet med strategisk ledelse kan være en udfordring for mange offentlige ledere og ender ofte med at blive nedprioriteret til fordel for driften. Problemet er, at strategiske planer oftest bliver til "her og nu"-løsninger, fordi der ikke afsættes tid nok til at arbejde på den langsigtede plan. Artiklen giver her nogle bud på, hvordan du med ni trin kan ændre abstrakte strategier til konkrete handlingsplaner.
Læs mereLedere kan evalueres på flere måder. Her kan du læse om den mest udbredte spørgeskemametode og den mere dialogbaserede tilgang til evaluering af ledelse.
Læs mereAlle begår fejl og selv toppolitikere som Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt kan begå brølere, som vi har set over sommeren. Men en fejl behøver ikke at blive en katastrofe for karrieren. Læs her, hvordan du gør dine fejl til nyttige erfaringer.
Læs mereForskning viser, en klar sammenhæng mellem social kapital og virksomheders performance. Men hvad er social kapital? Og hvordan kan du som leder opbygge og vedligeholde social kapital på din arbejdsplads?
Læs mereVed dine medarbejdere altid, hvad de gerne vil, hvad de kan, og hvad de skal? Her får du VIL-KAN-SKAL-modellen, som er et redskab, der hjælper dig og dine medarbejdere med at få et helhedsblik på arbejdsopgaverne. Brug modellen til at strukturere samtaler og skabe tydelighed om opgaverne.
Læs mereDe kommunale ledere ser arbejdet med HR som helt central for deres ledergerning, men efterlyser mere tydelighed omkring, hvad HR-afdelingerne kan bidrage med. Det viser en undersøgelse fra Væksthus for Ledelse.
Læs mereEn lederuddannelse opleves af mange som en ensom kamp for at få tid og plads til faktisk at studere. Og en kamp for ikke at blive alt for stresset på arbejdspladsen og på hjemmefronten. Der findes ingen standardløsninger, der får problemerne til at gå væk. Men stiller man sig selv de rigtige spørgsmål, inden man går i gang med lederuddannelsen, har man gode muligheder for at komme både levende og beriget igennem forløbet, siger chefkonsulent Susanne S. Hansen, Via University College.
Læs mereHar du en drøm om at blive leder? Her er 8 råd til, hvordan du kan gøre drømmen til virkelighed.
Læs mereOvervejer du at indføre mentorordninger i din organisation? Vi har samlet en komplet guide til dig med gode råd og erfaringer omkring, hvordan du bedst gør. Mentorordninger kan med fordel anvendes både for kommende ledere, nye medarbejdere og centrale forandringsagenter.
Læs mereAlle kan lære at få gode idéer, men et grundigt kendskab til teorier og tilgange inden for kreativ tænkning er en fordel, hvis man vil arbejde med at bryde vanetænkning. Lær at tænke ”out of the box” gennem en teoretisk indføring i viden og teknikker inden for kreativ tænkning.
Læs mereSom leder er travlheden er et vilkår. Du har travlt – og ofte også for travlt. Det kan betyde, at du tager forhastede beslutninger, som kan have negative konsekvenser for dine medarbejdere og for borgerne. Læs her om, hvordan du træner din hjerne til at træffe bedre beslutninger - også i pressede situationer.
Læs mereSkab et overblik, skriv den svære tekst og vent med tage dig af konflikterne til senere på dagen. Det er nogle af de ni råd om, hvordan du begynder din dag mere effektivt og får en succesfuld arbejdsdag uden tidsrøvere.
Læs mereLedelse af ledere er Væksthusets dialogværktøj, der sætter fokus på forholdet mellem chefer og ledere. Værktøjet består af en række videocases og en skriftlig vejledning.
Læs mereDet er julefrokosttid landet over. Den er både elsket og frygtet alt efter hvilke medarbejdere, du spørger. Brug julefrokosten til at tage temperaturen på arbejdspladsens trivsel. Hold øje med, hvem der kommer til julefrokosten, og om medarbejderne drikker sig mod til og bliver konfronterende.
Læs mereNye tiltag risikerer at løbe ud i sandet, hvis dine medarbejdere ikke kan se meningen med det nye. Gennem struktureret dialog kan du motivere medarbejderen og skabe de bedste betingelser for forandringen.
Læs mereFodbold og offentlig ledelse ligner umiddelbart ikke to sider af samme sag. Der er dog masser af inspiration at hente hos Sir Alex Ferguson, der stod i spidsen for Manchester United i 26 sæsoner. Han blev en legende og vandt alt. Nu har han løftet sløret for sin succesopskrift som leder. Se her, hvilke otte punkter du ifølge Ferguson skal følge for at nå til tops.
Læs mereIntroverte ledere kan være længe om at svare på et spørgsmål eller træffe en beslutning. Det irriterer de ledere, der ville ønske, de kunne svare lige så hurtigt som deres ekstroverte kolleger. Få her råd om, hvordan du bliver bevidst om dit svarmønster, så du bedre kan acceptere det og på sigt ændre det.
Læs mereStieg Larsson forvandlede over 1 mio. danskeres liv til en krimi. Som læser blev man grebet af spænding og tiden forsvandt. Når du bliver grebet af det du laver, så føler du, at du har ramt en helt speciel tilstand. Men tilstanden findes på formel - fænomenet hedder ”flow”.
Læs mereEnergiforladte møder i ledergruppen og beslutninger, der stritter i forskellige retninger. Det er nogle af tegnene på, at en ledergruppe mangler den afgørende fælles forståelse af, hvad ledergruppen er sat i verden for. Her får I et værktøj til at afklare formålet i jeres ledergruppe eller lederteam.
Læs mereKommunikationsplanen skaber overblik - på den måde viser planen for eksempel: Hvilke budskaber der kommunikeres til hvem, af hvem, hvordan, hvornår og hvordan I følger op.
Læs merePå et eller andet tidspunkt i løbet af din lederkarriere har du sikkert hørt, at 70 pct. af alle forandringstiltag fejler. Hvor kommer tallet fra, og passer det virkeligt, at så mange forandringstiltag går i vasken?
Læs mereHvad skal vi gøre anderledes? Hvilke hvilke kompetencer skal vi udvikle for at ændre løsningen af opgaven? Og hvordan får vi forankret den nye viden i hverdagen? Læs om en ny enkelt metode, du kan bruge til at udvikle dine medarbejderes kompetencer, så de matcher de opgaver, I skal løse nu og fremover.
Læs mereViden om, hvordan din hjerne fungerer, kan give dig indblik i god ledelse. Det lyder paradoksalt, men ifølge hjerneforsker Kjeld Fredens, er hjernen på mange måder den perfekte leder. Læs om, og få indsigt i din hjernes gode lederegenskaber.
Læs mereHvis du googler ’creative thinking’, kommer der 45 mio. hits frem, og størstedelen kan formentlig hjælpe dig til at blive mere kreativ. Nogle gange er det dog tilstrækkeligt med en påmindelse om de dårlige vaner, der dræber kreativiteten. Få listen over, hvad du skal blive ved med at gøre, hvis du vil dræbe enhver kreativ ide.
Læs mereHøjt specialiserede medarbejdere er afgørende for kvaliteten og effektiviteten i den offentlige sektor. Men specialister kan være svære at lede, og teorier med fokus på udvikling og inddragelse af specialister er få og mangelfulde. Bliv klogere på, hvordan du leder dine specialister med DEA’s guide.
Læs merePraktiske startvanskeligheder, kollegial ensomhed og uklar autoritet gør den første tid svær for mange nye ledere. Synlig opbakning og opsøgende sparring vil gøre en vigtig forskel.
Læs mereEr du mellemleder og kvinde? Og vil du gerne til tops? Så kan det være en idé at lade dig inspirere af den ledelsesstil, som kvindelige topledere praktiserer. Der er nemlig nogle centrale forskelle på, hvordan kvinder på topleder- og kvinder på mellemlederplan leder, viser en ny undersøgelse.
Læs mereLedere er gode til at vende fejl til læring og udvikling. Desværre kniber det med at lære af deres succeser, selvom der er lige så meget lærdom at hente. Ironisk nok risikerer lederne derfor, at succes bliver til fiasko. Læs, hvordan du og din arbejdsplads kan bruge jeres succeser til at blive mere succesfulde.
Læs mereOffentlige arbejdspladser skal lave trivselsmålinger minimum hvert tredje år. Det kan være en svær ledelsesopgave at omsætte resultaterne af en trivselsmåling til bedre trivsel. I denne artikel får du råd om, hvordan du læser, forstår og ikke mindst handler på resultaterne af trivselsmålingen.
Læs mereDer bruges mange penge på at sende medarbejdere og ledere på forskellige former for uddannelse. Men desværre hører man alt for ofte, at de enkelte ikke får brugt det lærte. Spild af god energi og af penge. Læs her, hvordan du som leder arbejder hen imod, at ny viden bliver sat i spil i hverdagen.
Læs mereEffektivitet i arbejdet er en dyd den perfekte leder besidder. Hvis du er den perfekte leder, behøver du ikke at læse mere. Hvis ikke, giver Lederweb dig 7 råd til hvordan du ikke skal gøre, hvis du vil øge din egen effektivitet på jobbet.
Læs mereHer kan du læse om forskellige indlæringsstile og få kortlagt din måde at lære på.
Læs mereNyt job, interne rokeringer eller afskedigelser gør, at mange ledere skal forholde sig til en ny chef. For nogle ledere er det noget, der sker ofte. Og selvom det kan være frustrerende igen at skulle forholde sig til en ny chef, kan det også være lærerigt. Læs her, hvordan du bedst forholder dig til en ny chef.
Læs mereEn af kernerne i styrkebaseret ledelse er læring, og en af midlerne til at blive klogere er at opsætte læringsmål. Læs her, hvorfor du skal bruge læringsmål, og hvordan du sætter dem og fastholder fokus på dem.
Læs mereIngen organisationer undgår innovative processer. Derfor er det vigtigt, at du er parat til at stå i spidsen for dem. Få her en tjekliste til, hvordan du bedst implementerer innovative tiltag på din arbejdsplads.
Læs mereArbejdet med strategi vedkommer ledere på alle niveauer i en organisation. Uanset ledelsesrolle og ledelsesniveau møder du nemlig strategi i din hverdag som leder og vil selv skulle arbejde med strategi og strategisk ledelse. Strategibegrebet er gennem tiden blevet udlagt og tolket af mange. Læs i denne artikel om forskellige forståelser af strategi og kom tættere på Mintzbergs fem P’er for strategi.
Læs mere