Der er både fremdrift, økonomi og tid at hente i en tydelig og overskuelig strategi. Skal strategien være brugbar og relevant for både dig og medarbejderne, må der være tydelighed om, hvad strategien er – og hvorfor den er der.

Vision, mission og strategi handler om det, der sker i hverdagen; om måden opgaven bliver løst på, hvordan der prioriteres mellem hvilke opgaver, og hvordan der samarbejdes med kollegaer, og borgere mødes. Der er altså en oversættelsesopgave, ledere ikke er lykkedes med. Uden den fælles retning og forståelse af kerneopgaven vil eksempelvis hver enkelt pædagog møde børnene, som de synes bedst, men kan faktisk modarbejde en kollega.

Man kommer let til at blande rundt i begreberne og får brugt dem i flæng. Værdier bliver ophøjet til visioner. Ordet ‘strategi’ udvandes og beskrives uhåndgribeligt i nogle sammenhænge.

Der er behov for at komme forvirringen til livs, så der er tydelighed omkring sprogbrugen. Hvad skal vi med en strategi, hvad betyder en vision, hvorfor skal vi have en mission, og hvad er det nu lige, forskellen er?

ORDBOG: Forstå begreberne

Vision – Det vi vil
En vision er et billede af jeres ønskede fremtid, og den beskriver det, som I stræber imod og den indflydelse, I ønsker at have på jeres omgivelser. En vision defineres ofte for 10-30 år.
Hvilken forskel ønsker I at skabe?

Mission – Det vi skal
En mission er det grundlæggende formål for jeres organisation. Fundamentet for jeres eksistensberettigelse og bidrag til verden. En mission er ofte fast og formuleres som kerneopgaven.
Hvorfor eksisterer I som organisation?

Strategi – Det vi prioriterer
Strategien fortæller om, hvad man som organisation overordnet ønsker at fokusere på for at indfri sin vision og mission – tilvalg og prioriteringer. En strategi defineres ofte for 3-10 år ad gangen og består af indsatser og mål.
Hvad vil I fokusere på de kommende år?

Mål – Drømme med deadline
Målene er en del af strategien og er det, man mere specifikt og konkret ønsker at opnå ift. strategien inden for en fastsat tidsramme.
Hvornår ved I, at I er i mål med strategien?

Indsatser – Det vi gør
Indsatser er en del af strategien og er det, alle konkret skal gøre og handle på for at komme i mål. Der skal ligge konkrete handleplaner for de prioriterede indsatser ift., hvem der gør hvad hvornår.
Hvordan vil I arbejde med at indfri strategien?

Værdier – Det vi efterlever
Værdierne er de principper og overbevisninger, I ønsker skal guide jeres handlinger i hverdagen.
Hvad navigerer I ud fra?

 

Hvorfor skal vi have vision, mission og strategi?

Mange arbejdspladser er præget af en selvforståelse, som rummer en tilgang til ‘sådan gør vi her’. Deri ligger ofte stolthed, faglighed, dedikation og fællesskab. Den uskrevne fælles retning kan få organisationer langt. Så kan vi ikke bare få arbejdsro, fremfor at tydeliggøre vores vision, mission og strategi?

Læs også: Anerkendende strategiprocesser

Det uskrevne kan være et skrøbeligt fundament, når tiderne skifter. Samfunds- eller markedsforandringer, personaleudskiftning, flytninger eller nye forventninger hos borgere kan udfordre det uskrevne. Det kan ende med at udvande den indlejrede DNA, skabe forvirring og i sidste ende resultere i, at motivationen forsvinder, og medarbejdere stikker af. Vision, mission og strategi er redskaber til at skabe den fælles retning og løbende have en samtale om den i forhold til hverdagens opgaver.

4 gevinster ved en tydelig fælles retning gennem vision, mission og strategi:

  • Bedre brug af tid: Prioritering af, hvad skal alle bruge deres tid på. For mange bruger tiden dårligt, hvis de ikke har et fælles udgangspunkt at prioritere ud fra.
  • Bedre trivsel: Hvis alle ved, hvorfor de gør, som de gør, og hvorfor beslutninger træffes, kan det skabe trivsel og nedsætte stressniveauet. Det forudsætter, at medarbejdere lukkes ind i den strategiske samtale. Vision, mission og strategi er redskaber til at gøre det og skabe ejerskab og flytte fokus fra den enkeltes motivation og lyst over på en kollektiv opgave.
  • Fokus på det fælles formål: En vision, mission og strategi kan koble de daglige opgaver til at løse et større formål. Handleplaner er ikke nok, hvis organisationen skal overleve på den lange bane – medarbejderne skal have en overordnet ledestjerne, som sikrer, at de har fælles retning og formål, som taler ind i noget, de tror på, og som verden har brug for. Visioner og strategier kan forbinde det store formål med den lille handling i hverdagen.
  • Flere medspillere end modspillere: Hvis lederen ikke lukker sine fagligt dygtige medarbejdere ind i det strategiske udviklingsrum, risikerer lederen, at medarbejderne bliver modstandere af direktionens idéer. At lukke medarbejdere ind i den løbende samtale om udvikling op mod strategien kan få dem med ombord og være forandringsparate.

Hvordan udvikles vision, mission og strategi?

Det er essentielt at skabe ejerskab og trækkraft tidligt i processen. Det kan fx gøres ved, at de ledere og medarbejdere, der skal udleve strategien, også er med i udformningen af den.

Læs også: Strategi der virker

En strategi kan være indadrettet eller udadrettet. Hvis den skal være andet end en liste interne opmærksomheder, skal den have udsyn. Det er derfor afgørende, at strategien kvalificeres og udfordres af jeres omverden. Borgere og samarbejdspartnere kan perspektivere og være et realitetstjek på de strategiske prioriteringer.

Eksterne aktører kan involveres på mange måder. Alt fra fokusgruppeinterviews til fælles workshops. Dialogen mellem alle aktører kan skabe energi og nye perspektiver, så der kan være et selvstændigt formål i at bringe alle aktører sammen i ét rum.

Inden strategien skal realiseres, skal den formidles – helst med afsæt i én enkelt side, der skaber overblik, og 3-6 udvalgte strategiske indsatser, som udfoldes separat.

Lav en strategisk one-pager

Formål
Ét samlet overblik over, hvor organisationen skal hen, hvilke centrale strategiske forandringer det kræver, og hvad der skal bruges tid på og prioriteres.

Udbytte

  • Vision, mission og strategiske prioriteringer samt værdier samlet på ét sted i et enkelt overblik.
  • Den strategiske kommunikation bliver væsentligt nemmere, når der ikke er for mange slides og tekst.

Tips

  • Selvom det kan være vanskeligt at få samlet det hele på én side, så skal det være ambitionen – det enkle overblik har stor betydning.
  • Læg vægt på tydelige koblinger og sammenhænge mellem vision, mission, indsatser og målsætninger.

Gode spørgsmål at stille

  • Hvem kommunikerer vi til med one-pageren, og er sproget i den tilpasset den målgruppe?
  • Hvad er need-to og nice-to at have med på en one-pager?

 

Du kan her se eksempel på strategi fra Greve Gymnasium udviklet på baggrund af ovenstående metode: https://greve-gym.dk/om-greve-gymnasium/om-gg/vision-strategi/