Artikler om Ledelse af frivillige

Flere offentlige organisationer inddrager frivillige som et supplement til at løse forskellige opgaver.

Når kommuner og regioner samarbejder med frivillige, rejser det et spørgsmål om, hvordan offentlige ledere skal lede de frivillige.

Frivillige både kan og skal ledes. De frivilliges behov for ledelse er et andet end hos den lønnede medarbejder. De frivillige motiveres ikke gennem løn, men udfører opgaver udelukkende på baggrund af deres motivation for at engagere sig. Deres arbejdsopgaver skal defineres klart, og man kan som leder ikke forvente, at alt bliver løst lige efter bogen.

Når de frivillige skal ledes, består opgaven langt hen af vejen af de samme elementer som traditionel ledelse. Det særegne ved ledelse af frivillige opstår i vægtningen af ledelsesopgaverne, hvor lederen skal have særligt fokus på selve introduktionen til opgaverne samt afstemningen og fordelingen af samme. Når opgaverne er klarlagt og fordelt, er det vigtigt, at lederen løbende sørger for at motivere og anerkende de frivillige, så de ikke taber lysten eller brænder ud. Den kontinuerlige sparring og konkrete anerkendelse er med til at sikre de frivilliges engagement i arbejdet.

Bliv klogere på at lede frivillige her på lederweb.dk og læs Væksthus for Ledelses publikation: Ledelse af frivillige. • Ledelse af frivillige
Viser 5 / 11
Ingen resultater.
 • Frivillige har også behov for ledelse

  Det er en sejlivet myte, at frivillige er frie fugle, som ikke skal ledes, men styrer sig selv og klarer behovet for videndeling, koordination og konfliktmediering gennem spontan dialog i det daglige arbejde. Frivillige har også behov for styring og ledelse. Det er en af pointerne i en ny forskningsrapport udarbejdet for Væksthus for Ledelse.

  Læs mere
 • De 7 frivillighedstyper og hvordan du leder dem

  Du kan ikke motivere eller sanktionere frivillige gennem løn. De motiveres udelukkende af muligheden for at engagere sig. Alligevel har de behov for ledelse. Men for at kunne lede dem skal du kende deres drivkraft – og den varierer. Læs om de forskellige typer af frivillige og få bedre forudsætninger for at lykkes som leder af frivillige.

  Læs mere
 • Lederens udfordringer i 2014

  Du skal i juleferien forberede dig på disciplinen om at vise tillid, være nærværende på afstand, involvering og løbende reflektere over egen lederudvikling. I artiklen peger professor Henrik Holt Larsen på seks aktuelle ledelsesudfordringer for 2014.

  Læs mere
 • Ledelse af frivillige - en oversigt

  Væksthus for Ledelse har her samlet en inspirationsoversigt til dig der gerne vil læse mere om ledelse af frivillige.

  Læs mere
 • Frivillighed på kommando findes ikke

  Man kan ikke på forhånd definere frivillighed eller stille målfaste krav op for de frivilliges arbejde. Gør offentlige ledere det, risikerer de at kvæle selve frivillighedens væsen, mener forsker.

  Læs mere