Artikler om Ledelse af frivillige

Flere offentlige organisationer inddrager frivillige som et supplement til at løse forskellige opgaver.

Når kommuner og regioner samarbejder med frivillige, rejser det et spørgsmål om, hvordan offentlige ledere skal lede de frivillige.

Frivillige både kan og skal ledes. De frivilliges behov for ledelse er et andet end hos den lønnede medarbejder. De frivillige motiveres ikke gennem løn, men udfører opgaver udelukkende på baggrund af deres motivation for at engagere sig. Deres arbejdsopgaver skal defineres klart, og man kan som leder ikke forvente, at alt bliver løst lige efter bogen.

Når de frivillige skal ledes, består opgaven langt hen af vejen af de samme elementer som traditionel ledelse. Det særegne ved ledelse af frivillige opstår i vægtningen af ledelsesopgaverne, hvor lederen skal have særligt fokus på selve introduktionen til opgaverne samt afstemningen og fordelingen af samme. Når opgaverne er klarlagt og fordelt, er det vigtigt, at lederen løbende sørger for at motivere og anerkende de frivillige, så de ikke taber lysten eller brænder ud. Den kontinuerlige sparring og konkrete anerkendelse er med til at sikre de frivilliges engagement i arbejdet.

Bliv klogere på at lede frivillige her på lederweb.dk og læs Væksthus for Ledelses publikation: Ledelse af frivillige. • Ledelse af frivillige
Viser 11 / 11
Ingen resultater.
 • Frivillige har også behov for ledelse

  Det er en sejlivet myte, at frivillige er frie fugle, som ikke skal ledes, men styrer sig selv og klarer behovet for videndeling, koordination og konfliktmediering gennem spontan dialog i det daglige arbejde. Frivillige har også behov for styring og ledelse. Det er en af pointerne i en ny forskningsrapport udarbejdet for Væksthus for Ledelse.

  Læs mere
 • De 7 frivillighedstyper og hvordan du leder dem

  Du kan ikke motivere eller sanktionere frivillige gennem løn. De motiveres udelukkende af muligheden for at engagere sig. Alligevel har de behov for ledelse. Men for at kunne lede dem skal du kende deres drivkraft – og den varierer. Læs om de forskellige typer af frivillige og få bedre forudsætninger for at lykkes som leder af frivillige.

  Læs mere
 • Lederens udfordringer i 2014

  Du skal i juleferien forberede dig på disciplinen om at vise tillid, være nærværende på afstand, involvering og løbende reflektere over egen lederudvikling. I artiklen peger professor Henrik Holt Larsen på seks aktuelle ledelsesudfordringer for 2014.

  Læs mere
 • Ledelse af frivillige - en oversigt

  Væksthus for Ledelse har her samlet en inspirationsoversigt til dig der gerne vil læse mere om ledelse af frivillige.

  Læs mere
 • Frivillighed på kommando findes ikke

  Man kan ikke på forhånd definere frivillighed eller stille målfaste krav op for de frivilliges arbejde. Gør offentlige ledere det, risikerer de at kvæle selve frivillighedens væsen, mener forsker.

  Læs mere
 • Ny rapport om ledelse af frivillige

  Ny rapport sætter fokus på den ledelsesopgave, der opstår, når kommuner og regioner inviterer frivillige ind i det offentlige maskinrum. Det er også emnet for konferencen, Ledelse af frivillige, hvor du har mulighed for at deltage gratis.

  Læs mere
 • Det lederløse samfund

  Hvis det offentlige ikke stopper med brugerdreven innovation og begynder at fokusere på visionsdreven innovation, vil vi se en udvikling uden klare prioriteringer, ingen spidskompetencer, og medarbejdere der prøver at være noget for alle. Det har vi ikke råd til. De offentlige ledere må derfor tage magten tilbage fra borgerne, og begynde at gøre, hvad de er sat i verden for, nemlig at lede.

  Læs mere
 • Frivillige skal også ledes

  Ledelse af frivillige bliver en stadig vigtigere del af ledelsesopgaven. Det forventer 65 pct. af lederne, når de i en rundspørge lavet af Væksthus for Ledelse bliver spurgt til deres egen ledelsesopgave fremover. Hvilken ledelsesopgave, det præcist er, de offentlige ledere skal håndtere i mødet med den stadig større andel af frivillige, prøver et nyt Væksthus-projekt at finde svar på.

  Læs mere
 • Når selvgjort ikke er velgjort

  I en hverdag med bunker af opgaver er det nemt at ’parkere’ de uoverskuelige af slagsen eller at ’klare ærterne’ selv. Men gør du det, giver du dig selv mere overarbejde og unødvendig frustration. Læs her, hvordan du involverer dine medarbejdere og kommer lettere i gang med de presserende opgaver.

  Læs mere
 • Drop reglerne når du leder frivillige

  Frivillige løfter mange opgaver i den offentlige sektor. Men de kan og skal ikke ledes som de ansatte. Her får du seks råd om, hvordan du bedst leder frivillige.

  Læs mere
 • God ledelse i selvejende kulturinstitutioner

  Det er ikke kun på skoler, daginstitutioner og direktionsgange, at god ledelse har sin berettigelse. De selvejende kulturinstitutioner har også brug for god ledelse. Derfor har Væksthus for Ledelse lanceret en publikation, der indeholder en række anbefalinger til bestyrelser og dig, der er leder i en selvejende kulturinstitutioner.

  Læs mere