Situationer nye ledere kan stå overfor:
- Du skal ansætte en ny medarbejder og skal oplyse ansættelsesudvalget om deres tavshedspligt
- Du bliver i tvivl om, hvorvidt du kan pålægge MED-udvalget tavshedspligt
- Du overhører gruppe medarbejdere, som sidder og taler om en borgersag under frokosten
Fakta
Offentlige ansatte har tavshedspligt om fortrolige oplysninger, som man får kendskab til gennem ens arbejde. Tavshedspligten gælder kun for fortrolige oplysninger, som er nødvendige at hemmeligholde for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.
Dette kan fx være oplysninger om ansattes sygdomsforløb og andre private og personlige oplysninger. Videregivelse af fortrolige oplysninger til uvedkommende er brud på tavshedspligten og gælder for videregivelse til såvel en enkelt person mundtlig, som til en større personkreds gennem pressen.
Brud på tavshedspligten kan ske såvel ved en aktiv som ved en passiv handling, hvor en passiv handling kan være, at fortrolige oplysninger bliver opbevaret uforsvarligt.
Det er strafbart at videregive fortrolige oplysninger til uvedkommende. Der kan altså fx ikke tales om en borgers sag over frokosten, hvis der andre tilstede, som ikke selv er direkte involveret i sagen.
Særlige forhold
Som udgangspunkt må man ikke ytre sig om oplysninger, der er omfattet af tavshedspligten. Men der er alligevel særlige tilfælde, hvor man har ret til at ytre sig, såsom ytringer, der indgår under meddeleretten eller ”whistleblowing”.
Offentlige ansatte må som udgangspunkt frit videregive ikke-fortrolige oplysninger til presse eller andre eksterne parter. Dette gælder også spørgsmål om ulovlig forvaltning eller anden uredelighed, som f.eks. åbenbar misbrug af offentlige midler.
Husk, at tavshedspligten også gælder ved aktindsigter, og at der derfor vil være tilfælde, hvor oplysninger skal tilbageholdes ved en aktindsigt. Alternativt skal indholdet sløres, så det ikke kan føres tilbage på enkelte personer.
Tavshedspligten består også, efter ansættelsesforholdet ophører.
Husk, at du skal…
- Opbevare fortrolige oplysninger på en forsvarlig måde, både ift. tavshedspligten og GDPR-lovgivningen.
- Gribe ind, hvis du opdager, at medarbejdere bryder tavshedspligten.
- Gøre et ansættelsesudvalg opmærksom på, at en ansøgning er forbundet af tavshedspligten.
Hvem kan hjælpe mig?
- Det vil typisk være HR, der kan hjælpe dog med spørgsmål vedr. tavshedspligt.