December er ikke bare julelys og jule-hygge-stemning, men også et godt tidspunkt at planlægge en seriøs mellemlanding efter en periode med højtryk.
Har du lige som så mange andre oplevet et efterår med speed på, er det i særlig grad vigtigt at trække en streg i sandet og fokusere på de ting, du og din afdeling eller organisation har opnået i det forgangne år.
Det er et godt tidspunkt at sikre, at dine medarbejdere også ved, at du mener, at de har gjort det godt. Det gør, at de føler sig set og inkluderet i fællesskabet.
Her er syv råd, der sikrer, at både du og dine medarbejdere får en god landing, inden I går på ferie.
1: Sæt to dage af inden du går på juleferie
Afsæt tid i din kalender, så du har tid til at rydde op, sortere mails, lave de sidste rutineopgaver – og komme ned i gear. Kan du kombinere det med en tur i svømmehallen, i fitness, en rask gåtur eller andet, der sætter kroppens alarmsystem ned i gear, er du godt på vej til at lave en blød landing efter en hård periode.
2: Skaf din egen anerkendelse
Brug noget tid på at lave en oversigt over de præstationer, du har gennemført det seneste halve år. Lad være med at haste igennem og tænke videre til næste år, men nyd de succes’er, du har opnået. Bed eventuelt om en kort statussamtale med din egen chef, hvor du har mulighed for at få respons på de projekter eller opgaver, du har gennemført. Det behøver ikke være med de store følelser eller armbevægelser, men det kan være med til, at du kan gå på ferie med en solid fornemmelse af at være blevet set og anerkendt.
3: Sæt tid af i kalenderen til planlægning
Afsæt tid i kalenderen efter nytår, hvor du sætter dig for at planlægge det næste halve år. De fleste har brug for ferien til at geare ned for at få ny energi til de nye projekter. Derfor kan det være godt at vente med de nye planer til du er udhvilet og batterierne er ladet op igen. Men kalenderen skal blokeres i tide, så den ikke ophobes til med dagligdagens gøremål.
4: Giv dine medarbejdere et klap på skulderen
Du skal ikke rose, hvis der ikke er noget at rose for. Men der findes ikke ret mange, der ikke har ydet en eller anden form for indsats i det seneste halve år. Og nogle af dine medarbejdere kan have et meget stort behov for, at du ser dem og spørger til, hvordan de har det inden ferien. For nogle af dem vil ferien betyde ro til at begynde at tvivle på: “er de gode nok, er de en del af fællesskabet og er der en mening med det, de laver”. Det er nemlig, når travlheden stopper og roen indfinder sig, at tvivlen og bekymringen kan få plads. Til dagligt, når der er fyldt op med gøremål og hastesager, er der ikke tid til større overvejelser.
5: Overvej en mødefri måned
December er en kort måned, og mange glemmer at planlægge realistisk. I december er der ikke bare færre arbejdsdage, men der er også flere private opgaver – julegaveindkøb, afslutning og julehygge med institutioner og skoler etc. Hvis medarbejderne eller du selv som leder ikke er realistiske i planlægningen, får du/I rigtigt travlt. Overvej, om I skal have en mødefri måned til december næste år, hvor det kun er de mest akutte møder, der afholdes. Den samme overvejelse kan gøres i forhold til juni. En uddannelsesinstitution har fx valgt at lave januar til mødefri måned, fordi institutionens ansatte skal skrive, men ofte fik de ikke tid til det i dagligdagens strøm af opgaver, der kom ind.
6: Slap af og sov ud i ferien
Har efteråret været hektisk, er det nu, du skal slappe af og genoplade batterierne. Det samme gælder for dine medarbejdere. Tal om, hvad dine forventninger er til dem – at du ikke ønsker, de arbejder derhjemme, men at de tværtimod får slappet af og restitueret, så I kan møde friske og veludhvilede efter ferien. Er der skiftende vagter eller skiftende arbejdstider, så tal med dem, der bliver julen eller nytåret over, at det er vigtigt at de også får planlagt en periode med lige så høj grad af ferie og restitution som resten.
7: Gå i gang med ny energi
Brug de første dage efter ferien til at få overblik, og brug meget gerne noget tid på at planlægge, hvad du/I skal opnå i det næste halve år. Overvej strategien og målene, og overvej, hvordan du sikrer, at der kommer en pause imellem større projekter, og hvordan mindre succes’er og sejre kan fejres. Vores hjerne har brug for en klar markering, når en succes er hjemme eller et mål er nået.
Kilder:
“Fra Overlevelse til Overskud”, Henrik Krogh, Lindhardt & Ringhoff, 2010.
”Ledelse og Stress”, Lis Lyngbjerg Steffensen, JyllandsPostens Forlag, 2007.
”Effektiv uden stress”, Lis Lyngbjerg Steffensen, Børsens Forlag, 2003.
Læs mere