Her får du syv råd om, hvad du skal gøre, når du vil lykkes med at samskabe.
Vær åben
Som leder skal du pege i en retning og sørge for en helhed, en sammenhæng. Men du skal samtidig invitere til, at der sker ting, du ikke havde forudset; at initiativer kommer fra andre steder i organisationen, end du havde regnet med.
Når du åbner for nye aktører, åbner du også for muligheder, du ikke havde forudset. De muligheder er måske et af de stærkeste aktiver i samskabelse: At du får foræret uforudsete muligheder og løsninger.
Flyt dig
Det kan være udfordrende at give plads til, at der sker mere, end du har styr på. Men hvis alt, der kan foregå, kun er noget, du kan forestille dig, går du glip af alle de ting, andre kan forestille sig. Du skal ikke stå i vejen, men være med til at skabe en kultur, der understøtter, at det er i den rigtige ånd, at tingene sker.
Løb en risiko
Når vi prøver noget nyt, går vi også nye veje. Derfor er det vigtigt, at du har blik for, at du også skal turde at risikere noget. Når vi går nye veje, kan vi møde ting, vi ikke har mødt før. I nogle organisationer er der for stor nervøsitet forbundet med at løbe en risiko.
Del ud af dig selv
Den nye ledelse skal tilpasses den nye velfærd. Du skal give plads til, at andre kan deltage, og det gør du bedst ved generøst at dele ud af dig selv. Du skal begynde at kigge efter mulighedsrummene og prøve at skabe plads til de muligheder, du ønsker.
Skab tillid
Du skal ikke bruge unødvendige resurser på at holde ryggen fri. Tillid er en tilstand, du selv kan være med til at skabe. Det kræver dog mod. Rejser ud i nye landskaber og ad nye stier kræver et vist mod. Organisationer skal derfor forberedes på at udvise mod.
Få medarbejdere og din ledelse med
Som samskaber skal du have en klar kommunikation med din ledelse og til dine medarbejdere. De skal vide, hvad det går ud på, og at de skal mobilisere deres mod. Usikkerhed har ingen glæde af, og det, du ønsker, er, at andre også vil stå på mål for jeres arbejde. Derfor skal du have dem med dig.
Vær modig
Der er forskel på at være dumdristig og at være modig. Den modige gør noget, hun er bange for. Den dumdristige har ingen fornemmelse. Så det er ingen skam at gå forsigtigt frem.
Samtidig skal man have modet til at turde noget, der ikke er prøvet før, og give andre muligheder, du ikke tidligere havde givet bort. Husk din generøsitet. Også når det gælder tillid.
Læs også
Læs, bestil eller download væksthusets magasin: Alliancer