Bøger om ledelse

Chefen, snurretoppen og Taylors ketsjer

Chefen, snurretoppen og Taylors ketsjer præsenterer en ny måde at tænke ledelse på med afsæt i kompleksteoretisk forskning.

Meget tyder på, at god ledelse ikke er en heltedisciplin, hvor man med et bestemt ordensbillede, en ledelsesteori eller sandhed render rundt i virksomheden for at få folk til at arbejde ordentligt, spildfrit og systematisk. Den gamle ledelsesguru Frederick W. Taylors (1856-1915) idé om en »sandhed om det mest effektive arbejde« – og de mere moderne udtryk for det samme: »standardisering« og »Best Practice« – kan ikke realiseres omkostningsfrit i en kompleks og foranderlig verden. Der skal noget andet til, noget langt mere komplekst. Det handler bogen om.

Den er et grundigt opgør med arven fra Taylor, som den kommer til udtryk i forskellige traditionelle ledelsesteorier, i lederudvikling og ikke mindst i den populære ledelsesteknologi Lean-Management. Undervejs argumenteres konstruktivt for et alternativ, der i den grad udfordrer de almindelige opfattelser af, hvad god ledelse er.

Bruddet med traditionen betyder ikke, at kaos og uorden er vejen frem, men derimod, at man som leder bør tænke mere komplekst i sin brug af teorier, systemer og standarder. Kompleksteori viser os, at den gode leder er nødt til at være mere frisættende og betragte ledelse som et samarbejde, hvis hun vil skabe bedre og mere varige resultater. Bogen giver en række konkrete eksempler på, hvad det vil sige, blandt andet ved at inddrage forskellige fagområder, såsom filosofi, psykologi, sociologi, sprogteori, fysik og biologi.

ForfatterKim Leck Fischer
ForlagSyddansk Universitetsforlag
År2011
Sider285
Pris278 kr
ISBN9788776746087

Andre læser også