Bøger om ledelse

Den rigtige slags forkert: Psykologisk tryghed og teorien om at fejle på den gode måde

En bog af den anerkendte og prisvindende forsker i psykologisk tryghed Amy Edmondson, der vil ændre vores forhold til fejl og nederlag og hjælpe os til at fejle på den gode måde.

Normalt tænker vi på fiasko som det modsatte af succes, og vi står ofte mellem to fiaskokulturer: Den ene kultur vil undgå fejl og deres konsekvenser for enhver pris og kalder på en nulfejlskultur, mens den anden går den modsatte vej og anbefaler, at vi fejler mere og oftere. Hvis det var så simpelt, ville vi helt sikkert være bedre til at lære af fejl og undgå dem, men det er alt andet end simpelt. I begge kulturer overses nemlig en væsentlig detalje: At der er forskel på fejl og dermed også på, hvordan de skal håndteres. Som følge heraf går vi glip af muligheden for at fejle på en god måde.

Amy Edmondson – den berømte professor i ledelse og management på Harvard Business School – har ændret verden med sit arbejde om psykologisk tryghed. Med sin nye bog Den rigtige slags forkert dykker hun ned i vores frygt for at fejle og giver os igen en revolutionerende måde at tænke på, som vil ændre vores forhold til fejl og nederlag. Den danske udgave udkommer kun 5 uger efter den amerikanske.

”Det er umuligt at beregne, hvor meget tid og hvor mange ressourcer der er gået til spilde på grund af vores manglende evne til at lære af vores fejl. Det er lige så svært at måle den følelsesmæssige belastning. De fleste af os gør, hvad vi kan for at undgå at opleve fiaskoer, på bekostning af eventyr, bedrifter og sågar kærlighed. Denne bog handler om, hvad det er, der gør det så svært for os at lære af vores fejl i dagliglivet og i de institutioner, vi opbygger. Den handler også om, hvordan vi kan gøre det bedre,” skriver Amy Edmondson.

I bogen giver Amy Edmondson os et rammeværk for, hvordan vi kan tænke og tale om fejl, og hvordan vi kan fejle på den gode måde.

Edmondson skelner mellem tre fiaskoarketyper:

  1. Basale – fejl og fejltrin, som kan undgås med omhu og viden.
  2. Komplekse – et samspil mellem flere faktorer, som kalder på åbenhed, så deres konsekvenser kan stoppes, inden de vokser sig store.
  3. Intelligente – nødvendige fiaskoer og eksperimenter, der gør, at vi kan udvikle os og lære nyt.

Edmondson viser os, hvordan vi kan minimere de uproduktive fejl, og hvordan vi kan lave flere af de fejl, der er den rigtige slags forkert, og lære af både succes og nederlag. Bogen lærer os, hvordan vi og vores organisationer kan omfavne vores egen fejlbarlighed, og hvordan en psykologisk tryg kultur kan hjælpe til at tale åbent om fejl og eksperimentere og afprøve nye ting – også selvom vi risikerer at fejle på vejen. Bogen henvender sig til alle os fejlbarlige mennesker, der ønsker at gøre det godt professionelt såvel som privat som forældre, venner og mennesker

ForfatterAmy Edmondson
ForlagDafolo Forlag
År2023
Sider346
Pris400 kr
ISBN 9788772342719

Andre læser også