Bøger om ledelse

En giftig stresscocktail naar stress skyldes mangel paa mening

Hvis vi for alvor skal gøre noget ved den stressproblematik, der truer med at blive en ny folkesygdom, er det nødvendigt med en langt mere nuanceret forståelse af stress.

Når det handler om stress, ved vi bedre, end det vi gør. 9 ud af 10 stressramte angiver, at arbejdet er en primær eller medvirkende årsag til stress, og alligevel er det individet, der lægges på briksen hos en psykolog eller en stresscoach. Men hvis årsagen til stress helt eller delvist skal findes på arbejdet, fører individbehandling blot til symptombehandling og ikke til dybe løsninger.

I stedet bør vi lægge konteksten på briksen og forstå, at stress oftest opstår i mødet mellem opgave, individ og kontekst. De tre ingredienser kan enten danne en meningsfuld cocktail eller en giftig stresscocktail.

Ved at forstå både opgavens natur (især opgavens kompleksitetsgrad) og individets natur (om opgaveløseren er ligevægtssøgende eller spændingssøgende) kan man identificere de giftige ingredienser, som skaber stress. Meget hyppigt viser det sig, at de giftige ingredienser ikke handler om overbelastning, men om mangel på mening i arbejdet.

Den giftige stresscocktail kan resultere i forskellige stressformer: Burnout, Boreout, Moralsk stress og Eksistentiel stress, hvoraf de tre skyldes mangel på mening. Det er vigtigt at identificere stressformen korrekt. Ved forkert “diagnose” griber man til den forkerte løsning – og så forværres problemet. Omvendt kan stresscocktailen give indsigt i konkrete giftige ingredienser og mulige modgifte, så arbejdspladsen bedre kan forebygge og håndtere stress.

 

ForfatterAf Helle Hedegaard Hein, forsker, forfatter og cand. merc.
ForlagForlaget Hein
År2023
Sider288
Pris261 kr
ISBN9788797432808

Andre læser også