Bøger om ledelse

Et frygtløst hjerte

At vise medfølelse kræver mod og træning. Ny bog viser hvordan og argumenterer for, at medfølelse kan reducere stress og lede til et større velbefindende og glæde.

– Hvordan modet til at være medfølende kan forandre vores liv

At vise medfølelse kræver mod og træning. Ny bog viser hvordan og argumenterer for, at medfølelse kan reducere stress og lede til et større velbefindende og glæde.

I 1979 gjorde Jon Kabat-Zinn den buddhistiske mindfulnesspraksis populær, da han viste, at den kunne lindre depression. I denne bog viser Thupten Jinpa os, hvordan en praksis i medfølelse, udover de daglige, personlige fordele som mindfulness kan give, tillader os at gå skridtet videre mod at forandre vores fælles verden.

Et frygtløst hjerte er baseret på et banebrydende otteugers kursus i medfølelsestræning, som Thupten Jinpa udviklede på Stanford University Medical School. Programmet i medfølelsestræning, der præsenteres i denne bog, anviser en systematisk træning af vores sind og hjerte. Ved at udvikle modet til at være mere medfølende og leve vores liv med vores hjerter mere åbne over for smerten – og glæden – ved at være menneske, kan vi forbinde os med andre og gøre en forskel for dem. På denne måde giver vi også vores eget liv værdi og formål. Det er medfølelsens styrke.

Thupten Jinpa skriver:

”Medfølelse er fundamental for vores grundlæggende natur som menneskelige væsener. Hvis vi forbinder os med denne natur og derfra nærer den og relaterer den til os selv, andre og verden omkring os, har vi en nøgle til vores lykke som individer og til vores sociale trivsel. Vi kan alle tage skridt til at gøre medfølelse til en central virkelighed i vores egne liv og i vores fælles verden.

Bogens sigte er således enkelt og ambitiøst: at redefinere medfølelse som noget, vi alle kan begribe, og tildele den en position i vores liv og i vores samfund som noget, vi ønsker at praktisere – ikke blot som noget, vi burde praktisere. Det er mit håb at hente medfølelse ned fra den piedestal, hvor den rangerer som et højt ideal, og gøre den til en aktiv kraft i det menneskelige dagliglivs forvirrede virkelighed. Gennem sin præsentation af en systematisk træning af vores sind og hjerte kortlægger bogen, hvordan vi kan gøre medfølelse til vores grundholdning, selve forankringen af en lykkeligere, mindre stressfuld, mere tilfredsstillende og mere stabil og fredelig verden …

Medfølelse gør os, måske kontra-intuitivt, mere optimistiske, for selv om den fokuserer på lidelse, er den en energifyldt tilstand, der er optaget af det ultimative positive ønske om at sætte en stopper for lidelsen og af muligheden for at gøre noget ved det. Medfølelse giver os en fornemmelse af et formål hinsides vores sædvanlige smålige tvangsforestillinger. Den oplyser vores hjerte og letter vores stress. Den gør os mere tålmodige og forstående med hensyn til os selv og andre. Den giver vores sind et alternativ til vrede og andre reaktive tilstande.”

Om bogens forfatter

Thupten JinpaTidligere tibetansk munk Thupten Jinpa er ph.d. fra Cambridge University, og har været den primære engelsk-oversætter af Hans Hellighed Dalai Lama igennem næsten 30 år. Han er adjungeret professor ved institut for religiøse studier ved McGill University og formand for Mind & Life Institute, hvis formål er at fremme dialoger og samarbejde mellem videnskab og kontemplativ viden, særligt buddhisme. Han lever i Montreal med sin kone og døtre.

ForfatterThupten Jinpa
ForlagForlaget Mindspace
År2015
Sider258
Pris298 kr
ISBN978-87-92542-63-2

Andre læser også