Bøger om ledelse

Grøn omstilling for virksomheder

Den grønne omstilling og cirkulær økonomi skaber et økonomisk paradigmeskifte. Det betyder nye muligheder for danske virksomheder, men det betyder også, at bæredygtighed og verdensmål skal ind i bestyrelseslokalet og op på direktionsgangen. Den 14. oktober udgiver biolog og revisor Gitte Haar sin bogserie Grøn omstilling for virksomheder, som råder og vejleder virksomhedsejere og -ledere til, hvordan de kan planlægge og implementere bæredygtighed og cirkulær økonomi og høste de gevinster, det fører med sig.

”Det er nu eller aldrig. Bæredygtighed og cirkulær økonomi er den vigtigste opgave for virksomhederne de næste 10 år, og de virksomheder, der ikke har omstillet sig til en grøn økonom, vil ikke længere være på det europæiske marked i 2030,” mener Gitte Haar, der er forfatter til bøgerne.


Grøn omstilling betyder dels, at vi som forbrugere skal gøre op med brug og smid væk-kulturen, og at virksomhederne skal forstå og dokumentere hele deres værdikæde. Det er komplekst, når bæredygtighed og cirkulær økonomi skal implementeres, men der er også både konkrete fortjenester og langsigtet værdi at høste. Vigtigheden af grøn omstilling er ikke til at komme uden om, og Gitte Haar er passioneret i sine bestræbelser på at få de danske virksomheder med i omstillingsprocessen inden både ressource knaphed, forbrugerkrav og lovgivningen de næste 10 år kommer virksomhederne i forkøbet.


”Virksomhederne er det vigtigste tandhjul i den grønne omstilling, og bæredygtighed er ikke længere noget virksomhederne kan gøre ved siden af eller overlade til CSR og markedsføring. Nu er det både rentabel forretning og et krav fra EU,” siger Gitte Haar.

Green Deal og ’Handlingsplan for Cirkulær Økonomi’


Siden EU vedtog Green Deal og ’Handlingsplan for Cirkulær Økonomi’ og dermed fastsatte landskabet for et indre grønt marked, er en omstilling til bæredygtighed og cirkulær økonomi blevet endnu vigtigere. Rigtig mange virksomhedsejere og -ledere ved den grønne omstilling er et afgørende punkt på dagsordenen, men mange er ikke helt klar over, hvordan de griber det bedst an.
Gitte Haar, der er uddannet cand.merc.aud. og cand.scient.agro sidder i dag i bestyrelsen for en række virksomheder, der allerede arbejder aktivt med verdensmålene og den grønne omstilling. I sit bestyrelsesarbejde og i Grøn omstilling for virksomheder kombinerer hun naturvidenskabelige kompetencer med økonomi og finansiering for at sikre en strategisk forankring af grøn omstilling i danske virksomheder.

Grøn omstilling i fire dele


Grøn omstilling for virksomheder er en bogserie i fire bøger, der er skrevet til virksomhedsledere og alle, der gerne vil forstå sammenhængen mellem klimaudfordringerne, cirkulær økonomi, verdensmålene og den grønne omstilling i et virksomhedsperspektiv. I de fire bøger tager Gitte Haar fat i drivkraften bag omstilling til cirkulær økonomi, forbrugerkrav, ressource knaphed, lovgivning og nye forretningsmodeller. Hun viser også, hvordan verdensmålene kan bruges som et strategisk værktøj for ledelsen, blandt andet i en samling af cases fra små og mellemstore danske cirkulære virksomheder. Så kan virksomhedsejerne lade sig inspirere af nogle af de virksomheder, der allerede med succes har arbejdet med at omstille deres forretninger til cirkulær økonomi.

ForfatterGitte Haarh
ForlagForlaget Quare
År2021
Sider496
Pris599 kr
ISBN978-87-973312-0-0, 978-87-973312-1-7, 978-87-973312-2-4, 978-87-973312-3-1

Andre læser også