Bøger om ledelse

Skumfidustesten

Bogen tager udgangspunkt i Walter Michels banebrydende skumfidustest i ’60erne og går herfra videre til at klarlægge nogle af de helt store gåder om menneskets psykologi.

Fra en af psykologiens ‘grand old men’ kommer denne spændende og øjenåbnende bog om menneskets tilværelse mellem forudbestemte dispositioner og vores vilje til at tage skæbnen i egen hånd. Professor Walter Mischel gennemførte i 1960’erne et banebrydende eksperiment, der senere er blevet kendt som Skumfidustesten. I eksperimentet lagde forskerne en skumfidus foran en række børn, og det enkelte barn kunne nu vælge mellem at spise skumfidusen med det samme eller vente et kvarter og indkassere to skumfiduser som belønning. Allerede ti år efter kunne forskerne se tydelige ligheder mellem de små forsøgspersoners valg og den retning, deres liv havde taget sidenhen.

Forskerne fulgte personerne op til i dag, hvor der har tegnet sig tydelige mønstre: De børn, der gik i flæsket på skumfidusen med det samme, har som voksne lavere selvværd og social status, mens de udholdende oplever større succes både socialt og fagligt.

På grundlag af dette enestående materiale viser Mischel, hvordan vores skæbne tilsyneladende kan være bestemt på forhånd, men netop også på baggrund heraf, hvordan vi kan spotte vores svagheder og sætte ind og tage styringen over vores liv. På linje med Daniel Kahnemans bestseller ‘At tænke – hurtigt og langsomt’ klarlægger ‘Skumfidustesten’ i et lettilgængeligt sprog nogle af de helt store gåder om menneskets psykologi, og bogen henvender sig til den samme store læserskare.

ForfatterWalter Mischel
ForlagForlaget Klim
År2014
Sider320
Pris300 kr
ISBN9788771292794

Andre læser også