Artikler om Tillidsbaseret ledelse

Tillidsbaseret ledelse udspringer af et opgør med kontrol, men kontrol og tillid er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger. Kontrol kan godt understøtte tillid, hvis medarbejderne opfatter kontrollen som meningsfuld. Det er den, når medarbejderne oplever, at kontrollen gør noget godt for kerneopgaven, og når medarbejderne har været involveret i at designe styringen.

Hvis du vil være en tillidsskabende leder kræver det en særlig form for ledelse. Du skal ikke lede mindre, men på en anden måde. Når mængden af tillid skal øges, skal du være opmærksom på at dosere på tre niveauer. Når tillidsniveauet er højnet på alle tre niveauer, bliver selvkontrollen større og behovet for uhensigtsmæssig kontrol mindre. De tre niveauer er:

1) Det individuelle niveau, som er tilliden mellem leder/medarbejder og medarbejder/medarbejder

2) Det relationelle niveau, der er tilliden i teams/afdelinger og de tværgående relationer

3) Den organisatoriske tillid, der er de processer og strukturer, der fordrer, at medarbejdernes gives plads til at udføre arbejdet.

På Lederweb kan du læse artikler og få værktøjer til tillidsbaseret ledelse. • Tillidsbaseret ledelse
Viser 5 / 71
Ingen resultater.
 • Da anerkendelsen greb os

  I begyndelsen af 00’erne skyllede Appreciative Inquiry-bølgen ind over den offentlige sektor. Uanset om man red med på bølgen eller ej, har ideen om anerkendelse haft massiv indflydelse på mange arbejdspladser. Nu er det på tide at gøre status, at rette de værste vildskud i debatten om AI og fortælle om de store muligheder, som AI stadigvæk rummer mere end 10 år efter.

  Læs mere
 • Tillidsbaseret ledelse - i praksis

  TILLID – Et ældgammelt begreb og for nogen måske lidt støvet! Men der er god grund til at støve begrebet af, for der er mange fordele ved brugen af tillid i organisationer. Tillid som organisatorisk værktøj kræver vilje, ærlighed og en personlig indsats fra ledere og medarbejdere. Men til gengæld er gevinsten stor – blandt andet en højere effektivitet.

  Læs mere
 • En god leder stiller gode spørgsmål

  Mange ledere tror fejlagtigt, at lederrollen kræver, at de skal vide alt, og spørger derfor ikke deres medarbejdere til råds. De bedste ledere er derimod gode til at spørge. De spørger, når de er i tvivl, og for at blive klogere. Udfordringen er, hvordan du undgår, at spørgsmålene signalerer mistillid og kontrol. Her er ti råd til dig, der gerne vil være bedre til at spørge.

  Læs mere
 • Ledere med høj følelsesmæssig intelligens mister aldrig besindelsen og råber af deres medarbejdere. Foto: Colourbox.dk

  9 ting ledere med følelsesmæssig intelligens aldrig gør

  Ledere med høj følelsesmæssig intelligens mister aldrig besindelsen. De undertrykker heller ikke deres følelser. Men hvad gør de så? Læs, hvad der kendetegner ledere med høj følelsesmæssige intelligens.

  Læs mere