Værktøjet ’skriftlig idécoaching’ hjælper dig som leder til at tænke nye ideer og perspektiver på hverdagens udfordringer, også når du har travlt. Det handler i al sin enkelhed om at skrive sine tanker ned. Det kræver lidt øvelse af få fuldt udbytte af teknikken, der er velegnet til at:
- skabe nye ideer og indgangsvinkler til dine udfordringer
- sætte kreative processer i gang
- skabe overblik
- få dig til at føle dig forberedt og engageret
Skriftlig idéudvikling er en form for brainstorming. Men i modsætning til almindelig brainstorming, hvor man tænker i stikord, skriver man her uafbrudt og i en sammenhængende strøm. Altså hele sætninger. Man skriver alle sine tanker ned. For at øge mængden af associationer og ideer, kan man lade sig inspirere af coachende spørgsmål.
Redskaber: Det kræver en kuglepen, en notesblok og et stopur. Nogle foretrækker at skrive på computeren. Gør man det, skal man lægge noget over skærmen, så man ikke kan se, hvad man skriver. Har man det på skærmen, bliver man let fristet til at gå tilbage og rette i materialet.
Sted: Skriftlig idéudvikling kan udføres alle steder, hvor du kan sidde i fred og ro og har mulighed for at skrive – på kontoret, hjemme, i bilen, i toget, bussen. osv.
Varighed: En vigtig pointe, når man skriver, er, at man skriver på tid, og at man stopper, når tiden er gået. Selv om man er midt i en sætning, stopper man, når tiden er gået. 10 minutter er overkommeligt for de fleste.
Indstilling: Vær åben over for alt. Som i al brainstorming er det vigtigt at skille den kreative proces fra den kritiske. Når du skriver, skal du være ukritisk og åben over for alt, der kommer op. Som udgangspunkt handler det om ”at du skriver” i 10 minutter og ikke ”hvad du skriver”. En stor del af din tekst vil være banal, og fyldt med tanker du har tænkt før. Ofte skal du imidlertid have skrevet dette ned, før der kommer noget nyt op.
Skrivehastighed: Høj hastighed giver bedre ideer. I udførelsen af øvelsen er det vigtigt, at du skriver hele tiden. At du hverken flytter blyanten fra papiret eller stopper op. Amerikanske undersøgelser har vist, at høj skrivehastighed giver de bedste resultater. Når vi skriver langsomt, når vi at reflektere over, hvad vi skriver, og det hæmmer den kreative proces.
Sådan gør du
- Skriv din udfordring ned
Formuler din udfordring øverst på et stykke papir eksempelvis: ”Hvordan får vi (gen)skabt arbejdsglæde?” eller ”Hvordan udvikler vi en ny strategi i vores fusionerede enhed?”. - Stil stopuret
Stil stopuret eller din mobiltelefon til 10 minutter. Aktivér uret. - Start skrivningen
Skriv løs. Det er vigtigt, at du skriver hele tiden ude at stoppe op og kun tænker. Skriv alt du kommer til at tænke på i forbindelse med emnet. Alle dine associationer. Hvis du i starten ikke har noget at skrive, skriver du bare det: ”Jeg har ikke noget at skrive, jeg har ikke noget at skrive”. Prøv efterhånden at dreje det hen på emnet, prøv at nærme dig emnet. - Under skriveprocessen – opdagelsesrejsende
Enten kan man vælge bare at skrive løs, men når du har lavet øvelsen et par gange og således ”lært det”, kan en måde til at optimere idégenereringen være at tænke din skrivning som en dialog. Fx kan du lade dig inspirere af spørgsmål fra coaching. Se problemet fra andre synsvinkler, hvad ville medarbejderne sige, hvad ville mellemlederne sige, hvad ville HR-afdelingen sige? Hvordan ville den perfekte løsning se ud? Tænk på dig selv som en opdagelsesrejsende, der er ved at opdage et nyt land, hvor der ikke er et landkort. Gå i dybden, hvis noget interessant dukker op. Prøv at gøre det mere konkret. - Den færdige tekst
Når du er færdig, kan du give dig selv 5 minutters pause. Herefter kan du læse din tekst igennem og understrege de steder, hvor du føler, der dukkede noget interessant op. Eller måske er et andet tema imidlertid dukket op, som det kan være en idé at reflektere over. De første gange man laver øvelsen, sker det dog sjældent, at der dukker noget nyt op. Til gengæld sætter det gang i den kreative proces. - Videreudvikling
Du kan enten vælge at lade det ligge og lagre i din underbevidsthed, eller du kan vælge at slå ned på et sted i teksten, som du synes er relevant og arbejde mere med det. Hiv det ud af teksten og lav en ny hurtigskrivning på den.
Læs andre af Lederwebs artikler om effektivitet: