Øh, jo altså, siger du, mens du tripper fra side til side og piller ved dine øreringe. Eller lirer alle dine pointer af i én lang sætning. Det kan være svært at tage ordet og få leveret dit budskab, så det går rent ind hos lytterne.
Men ifølge kommunikationscoach Vanessa Wasche har du vundet meget ved at træne dit åndedræt, din gestikulation og de små pauser i talestrømmen. Det skriver hun i artiklen 3 habits the most successful communicators share (and how you can easily get them) i Fast Company.
Her er hendes råd:
1. Tænk på dit åndedræt
De fleste begynder bare at tale uden at være opmærksomme på, hvordan de trækker vejret. Måden, du trækker vejret på, er lige så vigtig, som det du siger.
Derfor er diafragmatisk vejrtrækning afgørende. Diafragmatisk vejrtrækning kaldes også maveåndedræt og er den “naturlige” måde at trække vejret på. Når du sover om natten og slapper af, er det ikke dit bryst, men din mave, der bevæger sig. Men stress og nervøsitet får os til at trække vejret fra vores bryst, hvilket fremkalder panik.
Du kan træne diafragmatisk vejrtræning ved at placere din hånd på din mave, trække vejret dybt og mærke, hvordan maven hæver sig i takt med din indånding og falder med din udånding.
Når du trækker vejret diafragmatisk, hjælper det ikke kun i forhold til spændinger og nervøsitet, men også med at eliminere fyldord. Når du først har vænnet dig til at trække vejret diafragmatisk, får du lettere ved at styre dine nerver. Du vil måske også bemærke, at du begynder at eliminere nogle af dine fyldord (som fx ”øh”, ”altså” og “ligesom”). Når disse fyldord dukker op, er det normalt et tegn på, at du bør trække vejret.
Den anden fordel ved diafragmatisk vejrtrækning er, at du får præsenteret dine ideer tydeligere. Det meste af tiden præsenterer vi for mange ideer i ét åndedrag, og det er svært for publikum at fordøje. Når du bruger din vejrtrækning rigtigt, præsenterer du dine ideer i bidder, som dit publikum bedre kan huske.
Du kan træne denne færdighed dagligt, så det bliver en vane, der hjælper dig, når du er presset.
2. Tænk på din gestikulation
Gestikulation er vigtigt og tilføjer en anden dimension til din kommunikation.
En af de bedste måder at lære, hvordan du gestikulerer autentisk, er at iagttage dig selv. Du kan optage dine møder og se dig selv bagefter. Du kan kigge på dig selv under videoopkald. Læg mærke til, hvornår og hvordan du bevæger din krop og dine hænder – så det naturlig ud?
Når du kan se, at din gestikulation virker naturlig, kan du indarbejde dette i dine præsentationer og møder.
Den energi, du har i kroppen, vil altid søge ud. Så lægger du ikke denne energi i din gestikuleren, når du taler, viser den sig på en anden måde. Fx som at trippe fra side til side, rokken frem og tilbage på stolen eller pillen ved smykker og hår. Når du tillader dig selv at gestikulere naturligt, vil din kommunikation være mere engagerende, og andre selvberoligende vaner vil aftage.
3. Tænk på pauserne
Dit navn bliver kaldt. Du bliver stillet et spørgsmål. Du går op til podiet. Du begynder straks at tale – uden at tage en lille pause og se på tilhørerne. Dette er en almindelig fejl. De fleste tager sig ikke tid til at mærke omgivelserne. Vi begynder, før vi er klar.
Det er vigtigt at give dig selv et øjeblik til at mærke publikum og vurdere et spørgsmål eller svar. Hvis du reagerer for hurtigt, kan du komme på forkant af dine tanker og blive i tvivl om, hvad spørgsmålet var. Eller starte præsentationen, inden du har mærket dit publikum, som derfor kan føle sig afkoblet.
Gode vaner
At trække vejret diafragmatisk, gestikulere naturligt og tage pauser i talestrømmen er tre værktøjer, der gør dig til en bedre taler, og som du med fordel kan øve dagligt for dermed at gøre til gode vaner.
Se også videoerne: Bliv en bedre taler
Artiklen er inspireret af og frit oversat fra artiklen 3 habits the most successful communicators share (and how you can easily get them) af kommunikationscoach Vanessa Wasche i Fast Company.