Julefrokost: Abefest eller arbejdsdag?

Julefrokosten står for døren, og sammen med den følger overvejelserne om, hvordan en leder bør opføre sig: Skal du gå tidligt hjem og lade medarbejderne feste alene, eller skal du droppe distancen og slå dig løs til Wham’s Last Christmas?

Skribentinfo

Elementerne i den årlige firmajulefrokost går igen på de fleste arbejdspladser: Sild, snaps og rødkål, underholdning, og måske også et par pinligheder og kysserier i krogene.

Lederen skal lade medarbejderne feste og skeje ud og selv være en del af festen, men må alligevel ikke blive for festlig. Lederen skal gå nogenlunde tidligt hjem og tage hensyn til, at rollerne er lagt på hylden, men uden at glemme, at lederrollen altid vil være der – også selv om lederen fester med. Forvirret? Det er med god grund, hvis det er tilfældet.

Læs også: 5 måder du bevarer roen når bølgerne går højt

Julefrokosten: Fest eller ej

Hvordan skal du håndtere festen, snapsen og en muligvis lettere beruset version af dig selv? Der er delte meninger om lederens rolle under julefrokosten. Nogle mener, at julefrokosten skal betragtes som endnu en arbejdsdag for lederen, hvilket betyder at alkohol ikke bør indtages. Andre mener, at lederen skal kunne slå sig løs og feste med medarbejderne uden at skulle tænke på arbejdet.

Der er nok ikke noget rigtigt og forkert i denne sammenhæng. Lederroller og ledelsesstil varierer. Din rolle under julefrokosten afhænger af, hvilken specifik situation du befinder dig i som leder. Med andre ord - det er en vurderingssag.

Læs også: "Åh, det gjorde jeg bare ikke"

Her er nogle overvejelser, du bør tage med i din vurdering af dit udskejelsesniveau:

Din nuværende position

Før du tager en beslutning, bør du se på din ledelsesmæssige situation. Har du haft problemer med en medarbejder? Har du for nyligt lavet fejl, der burde rettes op på? Er du ny leder, eller står du over for et ledelsesskift? Hvis du kan svare ja til et af disse spørgsmål, er det en god idé at takke nej, når akvavitten går på runde.

Din egen stil

Der er ingen skam i at sige fra, hvis du føler, at fest og alkohol ikke er passende for dig som leder. Du kan gøre dine medarbejdere opmærksomme på din beslutning forud for julefrokosten, så der ikke opstår en akavet stemning under festlighederne. Desuden er det på nogle arbejdspladser kutyme, at lederen ikke deltager i festen. Undersøg praksis i god tid inden, så du ikke risikerer uforvarende at jokke i spinaten.

Læs også: En god leder leger – også på kontoret

Og her kommer et par almene julefrokostråd, som du sikkert allerede kender, men som alligevel tåler en genopfriskning.

Sandhedens time

Det sker, at enkelte medarbejdere får drukket lidt for meget, og at de derfor føler sig kaldet til at meddele dig et par sandheder. Du kan hurtigt mærke, hvis en medarbejder skal til at fortælle dig en ”sandhed”. Og det kan være fristende at lægge øre til. Men lad være med det.

Lav en høflig undvigemanøvre. Julefrokosten er ikke det rette sted at tale om arbejdsrelaterede problemer, men det er stadig vigtigt at anerkende personens behov for at tale om emnet. Det kan du gøre ved at sige, at du kan se, det er et vigtigt emne, og at du synes, I skal aftale et møde på mandag. Hvis det er et reelt problem, vil din medarbejder forhåbentlig tage dig op på det tilbud.

Men det bør give dig stof til eftertanke, hvis dine medarbejdere kun kommer til dig med problemer, når de har drukket sig mod til.

Læs også: Når lederen er sjov. Eller…

Pas på vittighederne

Du skal endvidere være meget opmærksom på, hvilke vittigheder du slynger ud til julefrokosten. Dine ord bliver analyseret i langt højere grad end andres, fordi der er en hierarkisk forskel. Det kan virke som om, julefrokosten er et magtfrit rum, men pas på, for hvis du driller en medarbejder sarkastisk eller kommer med sjofle jokes, kommer du til at stå til regnskab for det om mandagen.

Skribentinfo

Kommentarer