Lederens syv bedste sjuske-råd

Altid engageret, ambitiøs, dygtig og fejlfri. Det må anses for at være lederens vej til succes og fremgang. Nej heldigvis ikke! Med en tilpas dosis sjusk, kan du komme længere end du tror.

Skribentinfo

Allerede i barndommen blev vi indoktrineret til at lave lektier, svare rigtigt på spørgsmål og gøre som der bliver sagt, for at få succes. Derfor bliver mange af os også ved med denne fremgangsmetode i arbejdslivet.

Men ak, livet er ikke altid retfærdigt. Ikke alle når toppen bare fordi han eller hun er dygtigst eller gør, som der bliver sagt. I stedet kan evnen til at sjuske bevidst– eller snarere at sænke overliggeren – gøre underværker for både livet og karrieren.

Ifølge det svenske netmagasin chef.se, er det at sjuske med de rigtige ting en undervurderet færdighed. Med lidt kalkuleret sjusk, kan du frigøre ressourcer, som gør at du kan nå bedre resultater og få lidt mere overskud.

Dette kræver en høj grad af prioritering. I ordet prioritering, ligger det implicit, at du er nødt til at vælge til og fra.

Hvis du vil blive bedre til at sjuske de rigtige steder, kan du lade dig inspirere af nedenstående råd.

1. Lad være med at løse problemer

Du tror at alle problemer er nødt til at løses, og helst med det samme og helst af dig!

Sådan sænker du overliggeren: Mange problemer går i sig selv, selv om du ikke kaster dig over dem, eller hvis du sender dem tilbage til den, der kom med dem. Enten viser det sig, at det ikke var nogle virkelige problemer, eller også er der en anden, der løser dem for dig.

Hvis denne ”anden” er en medarbejder, har du lige opdaget kunsten at uddelegere (!), hvilket må siges at være forbilledligt lederskab. At du ikke konstant er til rådighed som problemløser og ”gårdvagt”, kan være et godt signal til medarbejdere, der prøver at delegere ”opad”.  

2. Drop budgettet

Du har stor respekt for budgettets betydning: halvdelen af din tid går med at tilrette tal og excell-ark, som med tiden bliver din guldkalv. 

Sådan sænker du overliggeren: Tag budgettet for hvad det er – et mere eller mindre begavet gæt om fremtiden. Som styringsinstrument er budgettet i bedste tilfælde firkantet og i værste tilfælde en fornærmelse mod dig, der er mellemleder. Flere organisationer går i dag tilmed væk fra decideret budgetstyring.

Mange ser i stedet fordelene ved at lade mellemlederne træffe deres egne beslutninger og følge ordentligt op på resultaterne bagefter. Stil krav til at din økonomiske rapportering får lov til at være så hurtig og enkel som muligt. Udvælg tre-fire vigtige nøgletal som du kan have i hovedet og drop resten. Detaljerne kan økonomiafdelingen jo fordybe sig i.

3. Drop direktiverne fra oven 

Du tror du er nødt til at følge dirigentstokkens mindste vink, og fører dine chefers mindste idéer ud i verden.

Sådan sænker du overliggeren: Få chefer gennemfører alle idéerne de får. Nogle følger ikke engang op på én ud af ti. Fyld is i maven, og begynd at skrive chefens nyeste idé eller påfund, på en særlig ”venteliste”. Gør ingenting indtil idémanden begynder at rykke for idéen - så kan du se, hvor seriøse idéerne er.

Vurdér vigtigheden af de direktiver, der udstikkes fra oven. Nogle gange kræver det civilkurage for at stritte imod chefens ”ordrer. Men forsøg at undgå en åben strid så længe som muligt. Finpuds i stedet teknikken til, hvordan du lader en idé selvdø, uden at det virker som om, at du har nægtet at parere ordrer. Nedprioritér, udskyd, sylt og glem, så slipper du for at spilde din tid.   

4. Skab en informationskompost

 Dit bord er ryddet, indbakken tømt, og alle mails eller henvendelser besvares lige så snart de rammer dit bord. Du tror, du er nødt til at udføre alt for ikke at fremstå uprofessionel.

Sådan sænker du overliggeren: Log af, sluk og stol på at det du virkelig har brug for at vide, vil nå frem til dig. En metode er at betragte skrivebordet og computeren som en informationskompost.

Sådan gør du: Lad alle indkommende papirer og mails, der ikke umiddelbart interesserer dig ligge i en bunke. Efter et par uger opdager du, at 80 pct. af det er blevet så uaktuelt, at det sagtens kan smides ud.

Etikettereglen om altid at besvare mails er på vej ud. Travle mennesker har simpelthen ikke tid. Vær opmærksom, hvis du ofte får en mail med sætningen ”Tak for dit hurtige svar!”. Selvfølgelig er det i udgangspunktet god stil at besvare mails hurtigst muligt, men det kan også blive en urimelig tidsrøver, hvor du servicerer dine omgivelser for meget.  

5. Drop oprydning på fællesarealer

Du tømmer altid opvaskemaskinen, fordi du alligevel møder tidligere end alle andre, og du ikke vil fremstå usolidarisk.

Sådan sænker du overliggeren: Du har vigtigere ting at foretage dig end at rydde op efter dine medarbejdere. Dit forsøg på at nedbryde hierarkiforskellene mellem dig og dine ansatte mislykkes alligevel Dine medarbejdere taler ikke desto mindre om dig bag din ryg, så lidt ekstra sjusk gør hverken fra eller til. 

6. Lær af forbillederne

Du tager det for givet, at alle der er nået længere i deres karriere er dygtigere end dig, og arbejder flere timer per dag.

Sådan sænker du overliggeren: Se dig omkring efter gode forbilleder. Overvej - kender du chefer, du respekterer, og som siger nej på en selvfølgelig måde?
Har du kendskab til ledere som ikke altid er umiddelbart tilgængelige, men som altid er mentalt til stede, når I endelig mødes?

Spørg dem hvordan de gør, og hvordan du gør deres fif til dine egne. Måske finder du forbillederne blandt højtplacerede og ansvarsfulde chefer på topposter. I så fald, tænk over, om det er positionen der har formet dem, eller om det er deres evne til at sætte grænser, der har bragt dem til tops? 

7. Lad hjemmet være

Du mistrives, når rodet derhjemme når uanede højder, og opvasken har nået sidste salgsdato. Men du har det endnu værre hvis familie, venner eller kolleger skulle opdage dit kaos. Risikoen for at de i stilhed stempler dig som sjuskemikkel, får dig til at gøre rent, selv om du ikke orker.

Sådan sænker du overliggeren: Der findes kun én måde - lad en anden gøre det. Enten en anden i familien eller et rengøringsfirma. Du er den hjælp værd: at være leder er et vigtigt job.

Glem tabuerne, traditionerne og forventningerne. Tænk kreativit og innovativt, og forsøg at finde nye løsninger. Du vil opleve en reel aflastning hvis du giver slip på standarderne – her er lidt til inspirationen:

Du kan fx indføre at

  • Børnene cykler til træning i stedet for at blive kørt af dig
  • En anden sidder i bestyrelsen (organisationens, andelsforeningens eller tilmed vandskiklubbens)
  • Ugens indkøb kan foretages i nærbutikken, også selv om den er dyrest.
  • Færdigkøbte kanelgifler er udmærkede
  • Der findes plastikblomster, der aldrig har brug for vand 

Skribentinfo

Kommentarer