Millennials kommer – og det forventer de

Millennials, som er født mellem 1980 og 2000, er blevet kaldt alt fra dovne og selvcentrerede til samarbejdsorienterede, innovative og fleksible. Om få år udgør de 35 pct. af den globale arbejdskraft. Derfor er det måske en god ide at blive klogere på, hvem de egentlig er og hvilken ledelse, de forventer.

Skribentinfo

I 2020 er over en tredjedel af arbejdskraften millennials, viser en opgørelse fra ManpowerGroup. 19.000 millennials i 25 lande er blevet spurgt om, hvad de søger efter i et arbejde, hvilke udviklingsmuligheder de søger, og hvad der kan få dem til at blive i en stilling.

I undersøgelsen er det udelukkende millennials, der er blevet spurgt. Derfor siger undersøgelsen ikke noget om, hvorvidt millennials adskiller sig fra de øvrige generationers ønsker og behov, i forhold til arbejdsmarkedet.

Tryghed og muligheder

Ifølge undersøgelsen prioriterer Millennials tre ting, når de skal vælge hvor og hvordan de skal arbejde: Penge, jobsikkerhed og ferie.

Penge (92 pct.)
Jobsikkerhed (87 pct.)
Ferie/fri fra arbejde (86 pct.)

Jobsikkerhed er vigtigt for Millennials, hvilket kan virke modstridende med det zapper-mærkat, mange har sat på generationen. De forventer at blive i den samme organisation og avancere der, men søger videre, hvis ikke muligheden for udvikling og avancering er tilstede og tilstrækkelig.

Når de bliver spurgt om, hvad en passende tid i samme stilling er, så svarer to tredjedele mindre end to år.

Livslang læring

Generationen forstår vigtigheden af livslang læring. Fire ud af fem siger, at muligheden for at lære og få nye kvalifikationer er afgørende, når de overvejer et nyt job. De ser jobbet som trædesten til deres personlige udvikling frem for en endestation. På en måde har de omdannet begrebet jobsikkerhed til en form for karrieresikkerhed.

De vil ses

Det er vigtigt for millennials at blive set og anerkendt. Halvdelen af dem ville overveje at forlade et job, hvis de ikke bliver anerkendt nok.

6 råd om at lede millennials

På baggrund af undersøgelsen udleder Manpower seks råd om, hvordan man kan tiltrække, udvikle og fastholde millennials.

1) Synliggør udviklingsmuligheder

Gør det synligt, hvordan man kan udvikle sig ved at blive i organisationen. Del eksempler med medarbejdere, der har udviklet sig karrieremæssigt gennem arbejdet og som eventuelt har avanceret. Gør det eventuelt klart, hvordan et job hos jer også kan være med til at øge medarbejderens værdi på jobmarkedet.

2) Giv nye udfordringer og muligheder

Skab muligheder for, at medarbejderen kan arbejde på forskellige projekter med forskellige medarbejdere. Synliggør værdien af progression – ikke kun promovering – i forhold til at opbygge en portefølje af kvalifikationer og erfaringer.

3) Følg løbende op på deres karriereplaner

Tal løbende med medarbejderen om hendes karriereplaner og udvikling. Det bør ikke kun ske til den årlige MUS.

4) Giv løbende feedback

Giv løbende medarbejderen bekræftelse og feedback.

5) Giv mulighed for orlov

Bak op om orlov, som bunder i personlige behov og som også rækker ud over de traditionelle former for orlov som barselsorlov, sygeorlov osv. En lang karriere kræver mulighed for at tanke op.

6) Vær åben over alternative måder at arbejde på

Millenials foretrækker fuldtidsarbejde, men er også åbne for deltidsarbejde og freelance. Adoptér de gode ting fra nogle af modellerne – fx øget fleksibilitet i forhold til hvor, hvornår og hvordan medarbejderne arbejder og indfør en variation i de projekter, medarbejderne kan arbejde med.

Gå til undersøgelsen fra Manpower her

Læs også: Facebook-generationen kræver ny ledelse

Skribentinfo

Kommentarer