Artikler om Feedback

Uden feedback forbedrer dine medarbejdere sig ikke. Hvis de ikke lærer, hvad de gør godt og skidt, og hvilken effekt de har på andre mennesker, ser det sort ud med at blive bedre. Kører de solo, uden at nogen fortæller dem, at de er på afveje, så udvikler de ’blindspots’ for deres egen ageren.

Der bruges ofte tid og penge på faglig kompetenceudvikling, organisationsændringer eller nye arbejdsgange. Det kan også være nyttigt. Men det skaber også bedre resultater og forandringer, når er er en sund feedbackkultur.

Som leder må du gå forrest i at skabe en bevidst feedbackkultur, hvor man kan give en konstruktiv og nogle gange kritisk feedback, og hvor medarbejderne føler sig trygge og værdsatte nok til at turde være ærlige.

På Lederweb kan du læse, hvordan du skaber en sund og god feedbackkultur. Du kan blandt andet også læse, hvordan du kan give værdig feedback, uden at medarbejderen taber ansigt, samt få en metode til feedback i grupper. • Feedback
Viser 50 / 110
Ingen resultater.
 • At give og modtage konstruktiv feedback

  Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke er særligt gode til at give og modtage ris og ros på de danske arbejdspladser.

  Læs mere
 • 100 ideer til feedback

  Feedback er fantastisk. Men hvordan gør man det, hvor og hvornår? Her er 100 ideer til inspiration.

  Læs mere
 • Ros der rammer og ros der lammer

  At rose er ikke det samme som at anerkende eller værdsætte. Kender lederen ikke forskel, er der risiko for, at velment ros såvel som anerkendelse og værdsættelse får den stik modsatte virkning. Læs om de væsentligste distinktioner mellem begreberne, og undgå at din ros bliver til ris og din anerkendelse til underkendelse.

  Læs mere
 • 7 grunde til at pisk og gulerod (ofte) ikke fungerer

  Det er en udbredt opfattelse, at pisk og gulerod motiverer os til at præstere mere og bedre. Det er imidlertid en forældet tankegang, skriver Daniel Pink i bogen ’Motivation – den overraskende sandhed om hvad der motiverer os’, der netop er udkommet på dansk. Læs, hvorfor pisk og gulerødder ofte ikke hører hjemme i det moderne arbejdsliv.

  Læs mere
 • De 5 værste former for ros

  Både ledere og medarbejdere skal blive bedre til at rose hinanden. Men det handler ikke bare om mere ros – også om bedre ros. Forkert ros kan nemlig gøre mere skade end gavn. Læs listen over de 5 værste former for ros, du bør holde dig fra at give.

  Læs mere
 • En god leder stiller gode spørgsmål

  Mange ledere tror fejlagtigt, at lederrollen kræver, at de skal vide alt, og spørger derfor ikke deres medarbejdere til råds. De bedste ledere er derimod gode til at spørge. De spørger, når de er i tvivl, og for at blive klogere. Udfordringen er, hvordan du undgår, at spørgsmålene signalerer mistillid og kontrol. Her er ti råd til dig, der gerne vil være bedre til at spørge.

  Læs mere
 • Sådan giver du god feedback – helt uden kritik og ros

  Kritik får medarbejdere til at gå i forsvar, og ros kan skuffe dem, der ikke får den. Derfor undgår mange ledere at give den vigtige feedback. Her får du tre alternative måder, som gør din feedback tydelig og brugbar.

  Læs mere
 • Håndter 7 forskellige medarbejdertyper til MUS

  Du kender dem sikkert. Den frusterede ildsjæl, der ikke får afløb for sine ambitioner, ham der er irriteret over sine kollegaers rod, og hende der griner nervøst og nikker under hele samtalen. Læs om, hvordan du bedst håndterer 7 karikerede medarbejdertyper til MUS.

  Læs mere
 • 7 måder du dræber medarbejdernes arbejdsglæde efter ferien

  Når du som leder møder dine medarbejdere efter en velfortjent ferie, er du en af de afgørende faktorer for, om de starter ugen med arbejdsglæden intakt. Du kan motivere, støtte og hjælpe, men du kan også gøre det fuldstændig modsatte. Læs her, hvordan du smadrer arbejdsglæden, når dine medarbejdere vender tilbage fra ferie.

  Læs mere
 • Sådan håndterer du en passiv aggressiv medarbejder

  Tavshed, kulde og bidske bemærkninger. Når en medarbejder ikke har mulighed for at udtrykke sin utilfredshed, kan det føre til en indirekte og skadelig passiv aggressiv adfærd, som kan ødelægge arbejdsmiljøet og modarbejde dig som leder. Læs, hvordan du spotter og tackler den destruktive adfærd.

  Læs mere
 • Fem fatale feedback fejl

  Vi har alle brug for feedback. Både anerkendelse og kritik. Det er det, der får os til at vokse. Men det er svært for ledere at give feedback uden at falde i en eller flere af de fem fælder, der gør kritik destruktiv og dårlig.

  Læs mere
 • Effektiv teamcoaching med billeder og figurer

  Med brug af få effektive procesmodeller, som de såkaldte visuelle stilladser, kan du få mest muligt ud af din coaching af dit team. Det handler om have et struktureret forløb og at kunne fastholde og bruge de informationer, der kommer frem under coachingforløbet. Læs her hvordan du gør.

  Læs mere
 • Kend den vigtige forskel på anerkendelse og værdsættelse

  Medarbejdere siger deres job op, hvis de ikke bliver værdsat. Når du oprigtigt og autentisk værdsætter dine medarbejdere, så skaber du et sundt arbejdsmiljø med effektive og motiverede medarbejdere. Her får du råd om, hvordan du bedst viser dine medarbejdere, at du værdsætter dem.

  Læs mere
 • Er tiden løbet fra MUS?

  Medarbejdere har krav på feedback og udvikling. Men det skal ikke kun ske ved MUS-samtalen, som er et udtryk for en forældet feedback-kultur. Læs her, hvad udfordringerne med MUS er, og få fire bud på, hvad du i stedet skal gøre.

  Læs mere
 • 5 ting gode ledere ikke gør

  Hvis du vil undgå at medarbejderne smutter på grund af dig, så skal du styre uden om disse fem måder at lede.

  Læs mere
 • 9 ting den enestående leder gør

  Dygtige ledere har solide organisatoriske færdigheder, de er gode beslutningstagere, og så har de gennemslagskraft. Exceptionelle ledere har alt dette – og mere til. De går op i organisationen og borgerne, og så går de ekstraordinært meget op i deres medarbejdere. Ledelsesekspert Jeff Haden præsenterer i Inc. Magazine ni ting, der adskiller exceptionelle ledere fra dygtige.

  Læs mere
 • Psykologisk tryghed: "En enkelt person i teamet kan ødelægge den"

  "I hvor høj grad har du oplevet, at den psykologiske tryghed er blevet nedbrudt?". Sådan lød spørgsmålet på et webinar om psykologisk tryghed. Desværre svarede hele 69 pct. af de adspurgte, at de ofte oplevede det. Læs her, hvorfor du bør få bugt med psykologisk utryghed, og få et konkret værktøj til at håndtere det.

  Læs mere
 • 10 fejl du skal undgå når du leder opad

  Uden en god relation til din chef, snævrer dit ledelsesrum sig ind, og det bliver svært for dig at lede. Her får du råd om, hvordan du leder relationen til din chef og en oversigt over ti ting, du skal afholde dig fra at gøre, hvis du vil opnå succes.

  Læs mere
 • Bliv en bedre leder med 3. generations coaching

  Tiden, hvor det bedste argument vandt, er forbi. Det handler ikke længere om at overbevise medarbejderne. Nu skal lederen gå i dialog med medarbejderne for også selv at blive klogere og finde løsningerne. Det er en del af 3. generations coaching, som ifølge professor Reinhard Stelter kan hjælpe dig med at blive en bedre leder.

  Læs mere
 • Kunsten at give og modtage feedback

  Som leder kan det være en daglig 'hurdle' at give og modtage feedback. Men ikke desto mindre, er det en uundgåelig del af dit ledelsesliv. Få her enkle regler, der hjælper dig til at mestre kunsten.

  Læs mere
 • 4 tips til at skabe arbejdsglæde

  Forskning viser, at glade medarbejdere er mere kreative, motiverede og serviceorienterede. Men stigende krav om effektivisering og nedskæringer kan udhule arbejdsglæden for enhver. Her får du fire råd til at styrke arbejdsglæden i svære tider.

  Læs mere
 • Kritik til chefen - hvordan?

  Ser du forbedringspotentiale i din chefs præstationer, synes du til tider hendes mails er uklare eller savner du, at hun siger godmorgen? Uanset hvad din kritik drejer sig om, kan den være svær at give. Men hvis du giver kritikken korrekt og eftertænksomt, kan den ikke kun gavne din leder, men også forbedre jeres samarbejde og forhold.

  Læs mere
 • Undgå at din kritik bliver afvist

  Uanset hvad vi gør, eller hvordan vi gør det, vil vi på et tidspunkt få kritik. At høre negative ting om vores præstationer på arbejdet står ikke øverst på nogens favorit-liste, og de fleste vil gerne undgå den akavethed, der opstår ved at skulle fortælle en anden, hvordan han kan forbedre sig. Læs her, hvordan du giver kritik, som bliver accepteret af modtageren.

  Læs mere
 • Puf dine medarbejdere i den rigtige retning

  Som leder har du sikkert en klar idé om, hvor din organisation eller afdeling bør bevæge sig henad. Dette 'bør' hænger dog ikke altid sammen med det, organisationen faktisk gør. Hvordan kan du rykke dine medarbejdere, uden at øge kontrol og styring? Læs om nudging og få tre råd til hvordan du blidt kan puffe i den rigtige retning.

  Læs mere
 • Advarsel: Konfliktsky ledere skader trivslen

  For nogle ledere er konflikter en opgave, der skal løses på linje med alle de øvrige opgaver. Andre ledere bruger mange kræfter på at undgå konflikter. Konflikter dræner dem nemlig for energi, og gør dem usikre. Men den går ikke. Det går ud over medarbejdernes trivsel, hvis konflikterne ikke bliver håndteret. Få råd om, hvad du gør, hvis du er konfliktsky - og leder.

  Læs mere
 • Kritiser hinanden noget mere

  Mange er bange for at kritisere, og det er synd. Når vi tænker på at sige noget kritisk til andre, så forestiller vi os tit enten at det skal siges aggressivt, som et angreb, mens andre falder i den modsatte grøft: De undskylder, pakker kritikken ind og beder nærmest om tilgivelse på forhånd. Kritik behøver ikke være mavesur eller sønderlemmende. Den kan godt være konstruktiv. Man skal bare følge nogle helt enkle regler.

  Læs mere
 • Sådan skal du ikke gøre når du får kritik

  Kritik gør ondt, og det mest naturlige er at give tilbage af samme skuffe eller gå i forsvar. Men kritik er også en vigtig kilde til læring og udvikling af dig som leder. Det forudsætter, at dine medarbejdere har tillid til, at du kan håndtere kritikken. Læs her, hvordan du ikke skal gøre, når du får kritik.

  Læs mere
 • Den svære MUS

  Hvordan holder du MUS med en medarbejder, som du ikke har mange rosende ord til eller pæne tanker om? Læs her, hvordan du sørger for at afholde en konstruktiv MUS med et fremadrettet fokus – også når samtalen er svær.

  Læs mere
 • Afliv 3 myter om feedback

  Undersøgelser viser, at feedback sjældent giver den ønskede adfærdsændring. Samtidig føler mange ledere sig utrygge ved at give feedback. For slet ikke at tale om de dårlige oplevelser mange modtagere har. Én af de vigtigste årsager er, at tre myter om feedback desværre lever i bedste velgående. Det er tid til at gøre op med dem.

  Læs mere
 • 5 tips til at øge medarbejdernes tillid

  Hvis medarbejderen altid møder en lukket dør, kan det skabe mistillid, som typisk vil medføre snakken i krogene og ofte af den negative slags. Få her fem råd om hvordan du øger medarbejdernes tillid.

  Læs mere
 • Drop hyggehykleriet når du giver svær feedback

  Hvad siger du til en medarbejder, der ofte lugter af sved? Hvad stiller du op med hende, der ikke er god nok til sit arbejde? Og hvordan påtaler du upassende påklædning over for en medarbejder? Få råd om, hvordan du tager tyren ved hornene på en ordentlig og ligefrem måde, så du kan overbringe svære meddelelser.

  Læs mere
 • Sådan bliver du mester i faglig sparring

  Gode ledere giver gode råd og stiller de spørgsmål, der på tilsyneladende magisk vis hjælper medarbejderen i den rigtige retning. Læs om din vigtige rolle som medarbejdernes faglig sparringspartner.

  Læs mere
 • Giv hinanden feedback

  Ledere er ikke gode til at give hinanden feedback. Det føles grænseoverskridende, og derfor afholder de sig fra det. Dermed går lederne glip af en vigtig kilde til selvudvikling. Læs, hvordan I via jeres lederteam skaber en bedre kultur for feedback.

  Læs mere
 • Afstem forventninger når du uddelegerer

  Oplever du, at dine medarbejdere ikke løser opgaver, som du forventede? Her er otte spørgsmål, der hjælper til at afstemme jeres forventninger til opgaven og sikrer, at dine medarbejdere bruger deres kræfter mest hensigtsmæssigt.

  Læs mere
 • 5 måder du bevarer roen når bølgerne går højt

  Glæde og begejstring er helt legitime følelser at udtrykke på jobbet. Derimod er det ikke velset at vise sinvrede eller frustration. Slet ikke som leder. Læs her, hvad du kan gøre for at tackle dine svære følelser på jobbet.

  Læs mere
 • Sådan gir du en skideballe på afstand

  Det er som regel en dårlig idé at irettesætte en medarbejder over en skærm eller på telefon. Men det kan være nødvendigt. I denne artikel får du nogle greb til at irettesætte en medarbejder på distancen, til at uddele det man kunne kalde en digital skideballe på mail, Skype, FaceTime, Zoom eller i en telefon. Du får også et alternativ til skideballen, som nok er værd at overveje.

  Læs mere
 • Kend de 4 grundsten for innovation

  Der er brug for et endeligt opgør med myten om, at det private erhvervsliv er bedre gearet til innovation og nytænkning end det offentlige. Det skal ske igennem integrationen af fire innovative grundsten, som du kan læse om her.

  Læs mere
 • 3 skridt til at motivere dig selv

  Du sætter mål, som du ikke indfrier. Du skriver to do-lister, men når aldrig til sidste punkt. Hvorfor er det, at vi er så gode til at lave planer for, hvad vi skal gøre, men er så dårlige til faktisk at udføre dem? Forklaringen er, at du overser et lille, men vigtigt trin. Læs, hvordan du bliver bedre til at nå de mål, du sætter dig som leder.

  Læs mere
 • Den motiverende samtale - et værktøj

  Skal dine medarbejdere være problemløsende, opfindsomme og selvledende kræver det, at du kan tøjle dit fixe-gen og styrke medarbejdernes evne til at gå forrest ved selv at gå bagerst. Læs om den motiverende samtale, og få teknikker til at bruge den i din daglige ledelsespraksis.

  Læs mere
 • 6 no go’s når du møder kritik fra medarbejderne

  Du afviser kritikken eller tager den personligt. Det er nogle af de no-go’s, ledere begår, når de modtager kritik fra deres medarbejdere. Læs med, og bliv klogere på, hvad du ikke skal gøre, når dine medarbejdere kommer til dig med kritik.

  Læs mere
 • Vær ikke bange for at sætte rammer

  Det er afgørende for for et produktivt arbejdsmiljø, at lederen tør at sætte rammer for arbejdet. Men grænsen mellem at sætte rammer og blive opfattet som aggressiv kan være hårfin. Her er kunsten at tydeliggøre retningslinjerne på en anerkendende måde og sørge for at give konkret feedback.

  Læs mere
 • Mentale forhindringer for en god feedback-kultur

  Ledere og medarbejdere bliver dygtigere og mere motiverede på arbejdspladser, der er gode til feedback. Men selvom de fleste ledere godt ved, hvad der skal siges hvornår og til hvem, holder mange igen med kritikken. Læs her, hvordan du kommer i gang med at skabe en god feedback-kultur.

  Læs mere
 • Sådan stresser du medarbejderne

  Glemmer du at rose dine medarbejdere eller har du svært ved at uddelegere? Så er du måske kilden til stress hos dine medarbejdere. Læs her, hvad du i hvert tilfælde ikke skal gøre, hvis du vil undgå stressede medarbejdere.

  Læs mere