Artikler om Kreativitet

En forudsætning for innovation er kreativitet. Kreativitet er ikke forbeholdt specifikke fagområder eller individer. Kreativitet er noget, der kan fremmes og hæmmes hos alle - det er noget, der kan skabes, og noget der kan læres. Her spiller du som leder en vigtig rolle.

For at kreativitet skal blomstre, forudsætter det et kreativt klima i organisationen, og det er din opgave at sikre, at rammerne er i orden. Kreativitet, innovation og viljen til forandring kan ikke bare bestilles. Det kræver en organisation, der understøtter nytænkning og kreativitet.

Du finder her inspiration til, hvordan du understøtter et kreativt klima. • Kreativitet
Viser 45 / 45
Ingen resultater.
 • Kreativitet som ledelsesværktøj

  Claus Otto Scharmers Teori U har vundet stort indpas i ledelseskredse i hele verden. Dette skyldes især, at det er en klar og overskuelig model med mange dimensioner, som kan tilpasses den enkelte leders situation. Her præsenteres en model og tankegang for, hvordan Teori U kan bruges til at skabe innovative forandringer i organisationer.

  Læs mere
 • Hemmeligheden bag at lede din chef godt

  Som leder skal du også lede din egen leder. Det giver fordele i form af indsigt, støtte og ressourcer, og du slipper for unødvendigt bøvl, hvis du hjælper din chef til at træffe de rigtige beslutninger. Læs her, hvorfor det er vigtigt at lede opad, og få tre råd om, hvordan du kan gribe opgaven an.

  Læs mere
 • Forstå menneskets natur og få succes med forandringer

  Dine medarbejdere gør ikke automatisk noget, fordi du fortæller dem, at de skal, og det hjælper ikke at forsøge med trusler og tvang. Skal du lykkes med forandringer, kræver det, at du forstår den menneskelige natur, og at du tilrettelægger hjælp til den nye adfærd, der er nødvendig for forandringen. Læs om, hvordan du leder forandringer ved at fokusere på den menneskelige natur.

  Læs mere
 • Sprint dig til vellykkede projekter med agil projektledelse

  Drop langsigtet planlægning og estimater. Med agil projektledelse deler man i stedet et projekt op i sprintetaper, så man hele tiden er i stand til at reagere på forandringer undervejs i udviklingsprocessen.

  Læs mere
 • Anerkendende ledelse er et ideologisk glidemiddel

  Du skal vise tillid, lytte aktivt og fortælle de positive historier. Sådan lyder opskriften på en anerkendende organisationskultur med åbenhed, kreativitet og effektivitet. Når anerkendelsen bliver til en undertrykkelse af kritik og en legitimering af dårlig ledelse, er det en anden fortælling. Sociolog Rasmus Willig sætter spørgsmålstegn ved den anerkendende ledelsestilgang. Lad dig forarge, provokere, og reflektér.

  Læs mere
 • Kunsten at lede på tværs

  Skal kommunerne levere effektiv service med knappe ressourcer, må mange faggrupper arbejde bedre sammen om kerneopgaverne. Det stiller store krav til de ledere, der skal få forskellighederne i et tværgående samarbejde til at gå op i en højere enhed. For hvordan skabes fælles mening og gensidig tillid på tværs af professionernes traditioner, sprog og interesser? Det har direktører, chefer og ledere fra fem kommuner drøftet på to arbejdskonferencer – med afsæt i indsatsen for udsatte børn og unge.

  Læs mere
 • 4 tips til at skabe arbejdsglæde

  Forskning viser, at glade medarbejdere er mere kreative, motiverede og serviceorienterede. Men stigende krav om effektivisering og nedskæringer kan udhule arbejdsglæden for enhver. Her får du fire råd til at styrke arbejdsglæden i svære tider.

  Læs mere
 • Personalemøde med den gode historie

  Hvis I ønsker større åbenhed, glæde og tryghed i personalegruppen, kan I indlede jeres daglige eller ugentlige møder med, at en person fortæller en god historie om en oplevelse af gruppens menneskelige eller faglige ressourcer og kompetencer. Anerkendelsen giver energi både til mødet og til arbejdet i det hele taget.

  Læs mere
 • Kend de 4 grundsten for innovation

  Der er brug for et endeligt opgør med myten om, at det private erhvervsliv er bedre gearet til innovation og nytænkning end det offentlige. Det skal ske igennem integrationen af fire innovative grundsten, som du kan læse om her.

  Læs mere
 • Kreativitetsteori og kreative tænkeredskaber

  Alle kan lære at få gode idéer, men et grundigt kendskab til teorier og tilgange inden for kreativ tænkning er en fordel, hvis man vil arbejde med at bryde vanetænkning. Lær at tænke ”out of the box” gennem en teoretisk indføring i viden og teknikker inden for kreativ tænkning.

  Læs mere
 • 6 principper for opfindsomhed

  Alle er opfindsomme under de rette rammer. Det kræver, at lederen anviser retning og styring af opfindsomheden, så det ikke bliver ufokuseret og meningsløst. Læs om de seks principper for opfindsomhed, og få inspiration til, hvordan du som leder kan blive bedre til at få dine medarbejders opfindsomhed til at blomstre.

  Læs mere
 • 10 forudsætninger for kreativitet og innovation

  Innovation og kreativitet kræver ledelse. I denne artikel kan du læse, hvordan du som leder kan fremme innovation og kreativitet i din organisation. Test også hvordan det kreative klima er hos jer.

  Læs mere
 • Hjertevarm ledelse med Thyra9

  Thyra Frank leder plejehjemmet Lotte. Thyra har bøjet regler og trodset modstand for at holde fokus på, hvad hun ser som det vigtigste; medmenneskelighed og retten til at blive respekteret som menneske, at blive holdt af, holdt om og holdt ud, når der er behov for det. Nu er hele hendes historie fortalt i en ny bog. Få et indblik i historien og hendes 9 nøgleord til ledelse med sund fornuft og varme.

  Læs mere
 • 4 roller der skaber dit dream team

  Én fokuserer på resultater, en anden sætter ting i system, mens kollegaen kommer på nye idéer. Og den fjerde sørger for, at alle har det godt. De fleste af os sætter pris på alle disse egenskaber – dog i forskellig grad. Læs her om fire roller, der bør indgå i dit team, og hvordan de sikrer en god balance.

  Læs mere
 • Brug julefrokosten som en alternativ trivselsmåling

  Det er julefrokosttid landet over. Den er både elsket og frygtet alt efter hvilke medarbejdere, du spørger. Brug julefrokosten til at tage temperaturen på arbejdspladsens trivsel. Hold øje med, hvem der kommer til julefrokosten, og om medarbejderne drikker sig mod til og bliver konfronterende.

  Læs mere
 • Lidt om jazz, meget om ledelse

  Forestil dig, at der blev sat musikalsk lyd på din organisation. Hvordan ville musikken lyde? Som harmonisk samspil? I dur eller mol? Sandsynligvis rummer din organisation flere stykker musik i sig. Spørgsmålet er blot, om I spiller efter samme partitur og noder, og hvordan I øver jer i samspil, timing, koordination og lytning. Læs mere om hvordan jazzmusik og forandringsledelse kan kobles sammen.

  Læs mere
 • Møder med mening

  Drop berøringsangsten i forhold til at styre, brug uenighed konstruktivt og hold fokus på løsninger – og gør måske endda deltagelsen frivillig – hvis møderne skal blive produktive.

  Læs mere
 • 8 don´ts når ideerne skal slippes løs

  ”Nej, det har vi prøvet” eller ”har du nogen dokumentation på, hvad det giver af resultat”. Som en kold spand vand i hovedet slukkes enhver ide-gnist, når de mødes af sådanne kommentarer. Få de 8 afgørende regler til at beskytte og tænde jeres ideer.

  Læs mere
 • Spil jer til mere tillid

  Uden tillid vil dine medarbejdere tage det som personlig kritik, når du fører snakken ind på forbedringer af teamets resultater og samarbejde. Her får du et dialogspil, der hjælper jer med at øge tilliden i teamet, så I sammen står stærkere.

  Læs mere
 • Her er han: Danmarks kedeligste leder

  Hvem gemmer sig bag titlen 'Danmarks kedeligste leder'? Læs om omkostningerne ved misforstået professionalisme og få svaret som afslører en indbygget overraskelse.

  Læs mere
 • Sådan dræber du kreativiteten

  Hvis du googler ’creative thinking’, kommer der 45 mio. hits frem, og størstedelen kan formentlig hjælpe dig til at blive mere kreativ. Nogle gange er det dog tilstrækkeligt med en påmindelse om de dårlige vaner, der dræber kreativiteten. Få listen over, hvad du skal blive ved med at gøre, hvis du vil dræbe enhver kreativ ide.

  Læs mere
 • 8 måder at svække dig selv som leder

  Måske har du alle de rigtige svar på, hvad der gør dig til en god leder. Men nogle gange er det vigtigt at sætte svarene i et perspektiv. Det kan du bl.a. gøre ved at læse disse otte måder, der helt klart svækker dig som leder.

  Læs mere
 • Hvad David Bowie kan lære dig om samtaler

  Overstrukturerede samtaler skaber stilstand og bremser udvikling. For at gøre op med dette, bør du og dine medarbejdere puste nyt liv i jeres samtaler ved at følge en musiklegendes eksempel.

  Læs mere
 • Når teamet swinger og arbejder improviserende

  Hvad enten det er ledelses- eller selvstyrende team, så kan udviklingen og ledelsen af disse hente megen inspiration fra jazzmusikken. Grundvilkåret er det samme: de er levende, dynamiske og uforudsigelige størrelser.

  Læs mere
 • Er det i år du skal nå dine mål?

  Når vi står på kanten af det nye år, siger vi til os selv, at nu vil vi starte på en frisk. Men når målene møder hverdagen, bliver det svært. Her får du fire råd om, hvordan du når dine mål for det nye år.

  Læs mere
 • 5 kendetegn: Sådan leder du digital innovation

  Mangler du inspiration til, hvordan du kan styrke den digitale innovation i hverdagen? Så er der hjælp at hente i ny publikation fra Væksthus for Ledelse, hvor du kan læse om gode erfaringer med digital innovation og få fem greb, der styrker digitale forbedringer.

  Læs mere
 • Hvad vi kan lære af disruption

  Skal velfærdssamfundet gøres langtidslevedygtigt gennem udvikling, eller skal der lige så stille tyndes ud i det, vi værdsætter? Og er der råd til at overkomme udfordringerne med uddannelse, integration, inklusion, livsstilssygdomme for at nævne nogle få? Artiklen retter blikket mod den offentlige sektors potentiale. Et potentiale der kan skabe et Bæredygtigt Velfærdssamfund. Potentialet er inspireret af begrebet disruption.

  Læs mere
 • Hvad et par støttestrømper kan lære os om god ledelse

  Hvor mange instanser tror du, at en borger skal igennem for at få udleveret et par støttestrømper? Og hvor mange penge kan kommunen spare, hvis svaret kun er én? Det spørgsmål stiller skribenten, der her slår til lyd for, at samskabelse og øgede bevillinger ikke er den eneste vej til flere ressourcer. Ved at tage udgangspunkt i borgerens behov og finde ”systemfejl”, er der også et stort potentiale, for når arbejdet er indrettet forkert, er det dyrt.

  Læs mere
 • Medarbejderne er stærkt undervurderede i innovation

  Lederen af innovationsprocesser fremhæves ofte som både kreativ og visionær. Det er lederen, der er afgørende. Men hvad nu, hvis det i virkeligheden er medarbejderne, der er afgørende og lederen, der blot skal sikre, at medarbejderne træder i karakter? Sådan spørger eksperter, som her giver seks bud på, hvordan du skaber innovation og forandring blandt medarbejderne.

  Læs mere
 • Mission ledelse

  Er det svært at komme i gang med bøgerne på hylden til trods for, at du savner inspiration til din ledelse? Eller kunne du tænke dig at vide hvordan man ”overlever” som offentlig leder, og motiverer dine medarbejdere ved at give dig tid til god ledelse?

  Læs mere
 • Innovation er et nødvendigt supplement til grønthøsteren

  Kan du høre det? Det brummer. Og nej, det er ikke din computer, kaffemaskinen eller kopimaskinen, du kan høre. Det er grønthøsteren, der er startet – og den er på vej til at køre ind over de fleste områder og ydelser i den offentlige sektor. Det kommer til at gøre ondt. Det kan der ikke være tvivl om. Morten Christensen, projektleder hos Mandag Morgen, analyserer i dette essay, hvad det kræver at arbejde med innovation i den offentlige sektor – også i en tid med besparelser og nedskæringer.

  Læs mere
 • Værktøj: Gør strategien nærværende

  Dine medarbejdere bliver tilfredse, og du opnår effektiv opgaveløsning, hvis du inddrager dem i strategien. Storytelling er værktøjet, der sikrer dig succes. Læs her, hvorfor og hvordan.

  Læs mere
 • Skam som ledelsesværktøj

  ”Der er stadig et par ting, vi bliver nødt til at lære dig. Ydmyghed. Respekt. Skam i livet.” Nej ordene stammer ikke fra en MUS-samtale, der er løbet af sporet!

  Læs mere
 • 3 greb til et kreativt arbejdsmiljø

  Nye indtryk, input og informationer sætter gang i vores tanker og får os til at komme på nye idéer. De idéer kan forblive flyvske strøtanker i den enkeltes hoved, eller de kan få retning og blive til innovation, der skaber en reel organisatorisk værdi. Det afhænger af dig som leder. Læs med her og bliv inspireret.

  Læs mere
 • 3 veje ud af nulfejlstyranniet

  Det er ikke nok at sige, at vi skal turde at eksperimentere noget mere. Nu skal vi også turde at fejle og tale om vores fejl. Det kræver et kulturskifte, både i samfundet, i organisationen og hos dig. Få her tre anbefalinger til, hvordan du baner vej ud af nulfejlstyranniet.

  Læs mere
 • Introduktion til grafisk facilitering for ledere

  Hjernen forholder sig til og bearbejder visuelle informationer hurtigt. Med grafisk facilitering kan du give medarbejderne bedre overblik, skabe større forståelse og øge sandsynligheden for at andre husker dine vigtige budskaber. Få her en introduktion til grafisk facilitering.

  Læs mere
 • Find 5 fejl – Kom bedre igennem forandringer

  Fejl er ikke nødvendigvis spild af kostbar tid. I kan faktisk fejle jer til at blive klogere. Og med en prototype som værktøj, kan du som leder være med til at sikre, at en ønsket forandring kommer mere sikkert i land. Læs her om 5 gode fejl.

  Læs mere
 • Bliver man en bedre leder af at beskæftige sig med kunst?

  Mødet med kunst kan bidrage til udvikling af empati og evnen til at eksperimentere med ideer, tanker og symboler. Formuleret i ledelsestermer kan man kalde det området for henholdsvis personaleledelse og forandringsledelse.

  Læs mere
 • Skyd genvej til de svære samtaler: Sådan starter du en bogklub

  En bogklub på arbejdspladsen kan være nøglen til den gode samtale og kan åbne op for svære diskussioner i dit team. For det er trods alt lettere at begynde en svær samtale med, hvordan "Tvebak" fra Brødrene Løvehjerte har det, end hvordan Lene fra bogholderiet har det. Læs, hvordan du kommer i gang, og hvilke positive bivirkninger det har for dit lederskab.

  Læs mere
 • Når regler skaber kreativitet - Interview

  I ”Frihed som regel” argumenterer professor Sverre Rafnsøe og Ole Bjerg, sociolog og post doc ved CBS, for at lederen skal sætte regler for medarbejdernes arbejde. Skarpe regler og autoritet er nemlig med til at frigøre kreativitet. Men hvordan går det hånd i hånd med moderne ledelse? Mener de, vi skal tilbage til tidligere tiders autoritære og gammeldags ledelsesform?

  Læs mere