Nytårsforsæt kan være vanskelige at realisere. Også i forhold til ledelse. Nytårsforsæt for ledelsen har ofte fokus på visioner om Forandring, Udvikling, Samarbejde og Effektivitet. Det er svært at være uenig i skåltalerne om disse FUSE-visioner. Men de fuser desværre ofte ud, når det bliver hverdag. For det er slet ikke så let at afgøre, hvad der skal til. Tværtimod er der mange og modsatrettede bud.

Der er en lind strøm af tilgange, teknikker og teorier med mange og modsatrettede anbefalinger til ledere. Hver sæson har sine modeord. Så er det videnledelse, så værdiledelse. Så kvalitetsledelse, så kreativitetsledelse. Så engelske ord som performance management, diversity management og lean management. Så mentoring, så coaching. Og så et hav af forkortelser: HRM, TQM, TPM, 4-D, 5-F, 6-S. Og så andre bogstavlege som teori X, teori Y, teori Z, teori U. Og så videre. 

Nytårsfortsætter for ledelse anno 2013

Ledere bombarderes med et festfyrværkeri af gode idéer om ledelse, ikke blot i forbindelse med nytåret men hele året. Som nytårsfortsæt for ledelse anno 2013 vil jeg opfordre til, at ledere tager beskyttelsesbrillerne på og orienterer sig efter tre ledetråde, så de inspirerende og farverige idéer ikke ender som blålys eller fusere. 

1. Tag ansvar for dit lederskab
Baggrunden for bombardementet af gode idéer om ledelse er netop, at ledelse er blevet professionaliseret, som et selvstændigt fag med særlige værktøjer og virkemidler, særlige tilgange og teorier, osv.

I dag er kravene til ledelse blevet for omfattende og komplekse til, at ledelseskompetencer bare kan forudsættes. Det har åbnet op for et bombardement af gode idéer til, hvad ledere skal kunne og vide.

Men bombardementet af gode idéer om ledelse betyder, at ledere kan blive flakkende. Lederes trang til at indoptage `the latest and greatest´ er et velkendt tema i den daglige samtale på arbejdspladser og i erhvervsmedier. Ledelsesforskere beskriver dette som `fad surfing´; man surfer med på tidens strømninger men padler ud igen tidsnok til at fange den næste bølge. Dette fænomen er lukrativt for konsulentbranchen, men krævende og sjældent konstruktiv for de organisationer, der rammes af disse bølger.

Som ledetråd eller nytårsforsæt for 2013 bør ledere først og fremmest tage ansvar for sit eget lederskab. Man skal ikke uden videre surfe med på tidens trends, men søge efter de inputs og erfaringer, som kan bidrage konstruktivt i konkrete sammenhæng. Ledere benytter sig af tilgange og teknikker, men ledelse kan ikke reduceres til tilgang eller teknik. Derfor taler vi om ledelse som dømmekraftens og handlekraftens kunst.

2. Tag ”management medicin” med omtanke
At tage ansvar for nye idéer og tiltag indebærer, at man tager dem i brug med omtanke. Man skal hverken surfe med eller være skeptisk overfor alle de idéer, som ledelsesfeltets mange ”medicinmænd” tilbyder. Hverken doktor-shopping eller doktor-skepsis er en god idé.

Men tiltag skal doseres med omhu. Ingen medicin eller manual kan levere svar på alle de udfordringer, der rejser sig i ledelse i dag. Opgaverne er mangfoldige og ofte modsætningsfyldte. Eksempelvis betoner nogle tilgange til udvikling, at man skal ”tænke ud af boksen”, være dristig og turde begå fejl, mens andre tilgange betoner, at man skal fokusere på kerneaktiviteten, være driftsikker og eliminere fejl.

Begge dele er rigtigt og vigtigt. Og ledelsen er den del af organisationen, der har ansvaret for helheden. Men det kan ikke lykkes at tage ansvar for helheden, hvis ledelsen kun er opmærksom på, eller optaget af bestemte dele og overser andre.


Ledelse er for omfattende og alsidig til, at der kan findes eller opfindes universal-medicin. Det kræver ledelseskunst at vurdere og håndtere, hvordan konkrete tiltag kan tilpasses konkrete kontekster.

3. Tag bivirkninger og begrænsninger i betragtning
At ”dosere” sine tiltag betyder, at man ikke kun skal være opmærksom på de positive effekter og virkninger af de tiltag, der tages, men også skal være opmærksom på begrænsninger og bivirkninger. Selv de bedste idéer om ledelse har begrænsninger og bivirkninger, ligesom den mest effektfulde medicin har det. Særligt hvis den tages i store doser. Jo mere medicin, desto større er risikoen for bivirkninger.

Konkrete tiltag tjener bestemte formål og løser bestemte problemer, men de kan ikke tjene alle formål eller løse alle problemer.  I modsætning til den medicin, vi køber på apoteket, følger der ikke en indlægsseddel med til idéer om ledelse. Bivirkninger og begrænsninger er ikke beskrevet på forhånd. Dem skal man selv opdage. Og det kan være vanskeligt. Særligt med hensyn til de idéer, som man er allermest optaget af og overbevist omkring.

Det skyldes en indbygget tendens til selektiv opmærksomhed: Vi fokuserer på de positive effekter, som vi forventer af vores tiltag, mens vi kommer til at overse begrænsninger og bivirkningerne. Ledere må derfor spørge: Er der sund fornuft i de tiltag, der tages? Og er der noget vigtigt, der risikerer at blive glemt eller klemt, selv når vi har de bedste visioner og intentioner?

Som ledetråd eller nytårsforsæt, bør ledere være opmærksomme på de begrænsninger og bivirkninger, der følger med de tiltag, der tages. Det kræver ledelseskunst at vurdere og håndtere, om noget vigtigt bliver glemt af de tiltag der tages.

Vær velkommen 2013

De tre ledetråde minder om, at kunsten at lede har en dobbelt betydning: Det betyder både at styre og at søge. Ledelse handler altså om at have handlekraft til at styre den rette vej og med de rette virkemidler, men også om at have dømmekraft i forhold til at søge den rette vej og de rette virkemidler.

Det er ledelsens kunst, og ikke alene et spørgsmål om tilgang eller teknik. Det kræver dømmekraft og handlekraft hvis gode tiltag ikke skal ende som blålys eller fusere. 

Bliver dette fokus for ledelsen anno 2013, er der grund til at ønske godt nytår. Vær velkommen 2013


Læs også

Brug dit ledelsesrum