Hvis man har alt for travlt inden ferien, sker der ofte flere ting: ens effektivitet falder, ens irritationstærskel er lavere, man er dummere – hjernen fungerer dårligere, og man bliver måske også et mere mut familiemenneske.
Og når så endelig ferien er der, får man influenza, ondt i ryggen, migræne eller lignende feriesygdomme, der kan dukke op, når kroppen slapper af efter en hård periode.
Alt sammen noget, der ikke højner feriestemningen derhjemme og effektiviteten på arbejdspladsen. Men med disse tips kan du forebygge, at der går ferieballade på både arbejdspladsen og i familien.
10 tips og tricks til ferien
1 – Sørg for at være udhvilet
I god tid inden ferien er det godt at gå tidligt i seng en eller to aftner og sørge for at få sovet ud. På den måde styrker du dit immunforsvar, som måske er hullet efter et langt sejt træk og kan undgå, at kroppen samler allehånde bakterier op, når du skal holde fri for alvor.
2 – Hold færre møder
Skær ned på antallet af møder. Se kritisk på dine møder og kommende mødeindkaldelser frem til sommerferien og se, om de er vigtige, eller om de kan erstattes af en telefonsamtale. På den måde skaffer du plads til at få overblik, rydde op, sortere i dårlige samvittigheder og giver også plads til, at der kan dukke nye og bedre ideer op.
3 – Gør status
Skriv en liste over, hvad du har opnået det seneste halve år. På den måde får du fejret dig selv, gjort status og er bevidst om, hvad du er værd eller hvad du har bidraget med. Du kan dermed gå på sommerferie med fokus på det, du nåede, i stedet for det, du ikke nåede.
4 -Brug autosvar
Sæt autosvar på din mail to dage før og to dage efter ferien. På den måde skaffer du tid til at få de sidste ting på plads inden ferien, og du har to dage efter ferien til at komme i gang igen – til at få læst de mails, der er dukket op i løbet af sommerferien, forholde dig til eventuelt akutte sager lige efter ferien og lignende.
5 – Lad op
Nyd ferien. Sæt hjernen i frigear, fokuser på andre dele af dit liv. På den måde kan du sætte ind på familie- og vennekontoen, hvis du har trukket lidt rigeligt på andres forståelse og opbakning. Samtidig skaber du plads til nye ideer, når du tænker på noget andet end arbejde.
6 – Gå ned i tempo
Overvej, om du fortsætter ferien med 140 km. i timen. Skal du i bil ned af de tyske motorveje for at nå at bestige et bjerg eller dyrke ekstremsport i din ferie, kan det betale sig at geare langsomt ned, også selv om du bliver rastløs. Det er et tegn på, at du er blevet fartblind, og at kroppen stritter imod at køre i roligt tempo.
7 – Planlæg med familien
Lav aftaler med familien. Få afklaret, hvordan det næste halve år skal fungere, så I er enige om prioriteringer og forventninger. På den måde forebygger du, at skuffede forventninger, uafklarede roller og forskellige prioriteringer spænder ben for jer i løbet af dagligdagen.
8 – Skriv ideer ned
Hav en blok eller et stykke papir ved hånden i slutningen af ferien. Det er som regel der, de nye ideer og spændende ting dukker op. Du skal ikke bruge det til andet end at skrive det ned, så du husker det, når du starter på arbejde igen. På den måde kan du holde fri og samtidig sikre, at du ikke bruger hjernens kapacitet til at gå og huske på, hvad du gerne vil i gang med.
9 – Planlæg opstart
Efter ferien går der et par dage, før du kommer op i tempo. Det er almindeligt, og du behøver ikke kickstarte kroppen med en kæmpe udfordring, selv om det kan lade sig gøre. Brug et par dage til at danne dig et overblik, så du kommer godt fra start og har planlagt et halvår med passende pauser og tilpas store mål, som du virkelig vil være stolt af at opnå.
10 – Bevar overblikket
Efter ferien er det en god ide at sætte tid af til restitution og til at tænke tanker, udvikle strategier i kalenderen. En kalender sander hurtigt til, når først man får næsen i sporet og dagligdagen kører. Med dage, der er forbeholdt enten til at holde fri, eller til MMS – ”møde med mig selv”, kan du sikre, at du bevarer overblikket og evnen til at træffe de rigtige beslutninger i efteråret.
Læs mere på www.lyngbjerg.dk og www.stressbarometer.dk