Når en medarbejder vender tilbage til jobbet som nybagt far, møder han en strøm af velmente lykønskninger. Men bag den trætte og smilende facade kan der gemme sig et behov for hjælp og støtte. For hver tiende af alle nye fædre rammes af fødselsdepression. Det betyder, at mænd står for halvdelen af alle fødselsdepressioner.
En fødselsdepression er ikke i sig selv anderledes for mænd end for kvinder. Men ofte er det mere tabubelagt for mænd at tale om, og symptomerne kan være forskellige. Som leder kan du lære at spotte og reagere på symptomerne og dermed få medarbejderen til at søge hjælp. Psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, fortæller:
“Mænd reagerer ofte ved at trække sig væk fra deres nærmeste og ved at være mere vrede og irriterede end normalt. Mænd er ikke vant til at tale om følelser, og derfor er det som leder og kollega særligt vigtigt at spørge ind til den nybagte far. Hvordan gik fødslen? Hvordan går det derhjemme? Hvordan er det at blive far?”
Når du som leder oplever en mandlig medarbejder blive ramt af fødselsdepression, er det vigtigste, ifølge Svend Aage Madsen, at være åben og tolerant over for situationen. Det kræver tid at vende fuldt tilbage på arbejde, og der er risiko for tilbagefald.
Fem råd til lederen
Som leder kan du gøre en forskel for både mænd og kvinder med fødselsdepression. Her er fem gode råd til at håndtere en medarbejders fødselsdepression og symptomer herpå.
- Hold øje med den nybagte forælder og vis interesse for situationen derhjemme.
- Reagér, hvis din medarbejder ændrer adfærd og eksempelvis bliver mere indelukket eller irritabel.
- Tag snakken og hjælp din medarbejder med at søge hjælp.
- Giv tid og plads til at vende gradvist tilbage til jobbet.
- Hjælp din medarbejder med at være åben om problemet.
Åbenhed hjalp Lasse
Lasse Skjoldan har prøvet det på egen krop. For otte år siden var han sygemeldt med en fødselsdepression – et halvt år efter, hans datter blev født. Lasse havde fra starten valgt at være helt åben om sin fødselsdepression, og det hjalp processen med at vende tilbage til jobbet i et kommunikationsbureau.
“Det var nemmest for mig, hvis folk vidste det. Jeg startede med at arbejde otte timer om ugen, men det var for meget, og så måtte jeg helt ned på fire timer. Da jeg kom på fuld tid, var der stadig et halvt år, hvor jeg var ustabil. Jeg er enormt taknemmelig over den tålmodighed og forståelse, jeg mødte fra leder og kolleger, siger Lasse Skjoldan”
Lasse har valgt at stå frem og medvirke i en podcast, hvor han fortæller om sit forløb, og om hvordan han fik hjælp. Podcasten er støttet af Velliv Foreningen og produceret af SundhedsTV i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed.
”Det føltes som om, jeg havde fejlet i alt”. Sådan lyder det fra Lasse Skjoldan, som for otte år siden blev ramt af en fødselsdepression. Hans datter kom til verden ved akut kejsersnit kun tre måneder efter, at Lasses egen far døde. Et halvt år senere var Lasse så syg, at bare det at lave en kop kaffe var en udfordring.
Lyt til podcasten med Lasse her: https://sundhedstv.dk/podcast-foedselsdepression-maend/
Se også en kort film om fødselsdepression hos mænd her: https://sundhedstv.dk/video/foedselsdepression-hos-maend/
Fakta om Velliv Foreningen
Velliv Foreningen har ca. 370.000 medlemmer, som er kunder hos pensionsselskabet Velliv. En del af foreningens overskud går til almennyttige projekter for mental sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.
Velliv Foreningen støtter projektet ”Når det ikke kun er lykken at blive far” med 120.000 kroner.
Læs mere på www.vellivforeningen.dk