Artikler om Mobning

Buksevand, skældsord og øgenavne hører til mobbesituationer, de fleste af os forbinder med vores barndom. Desværre er det langt fra alle, der lægger mobning på hylden, når de bliver voksne og udskifter klasselokale, frikvarterer og skolegård med tekøkkener, storrumskontorer og karriere.

Hvis man er på en arbejdsplads med et udfordret psykisk arbejdsmiljø, der er præget af usikkerhed, vil små ting, som at ens normale kop er væk, eller at man ikke blev inviteret med til en fødselsdag, kunne opleves som mobning. Mobning kan derfor være svært at definere generelt, fordi der findes mange varianter og forståelser af begrebet. Men hvis den enkelte medarbejder føler sig groft chikaneret, er det mobning.

Definition på mobning: Det er mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid - eller gentagne gange på grov vis - udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. De krænkende handlinger bliver dog først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem.

Som leder har du et betydeligt ansvar for at komme mobningen til livs. På lederweb får du råd om, hvad du skal kigge efter for at opdage det, og hvordan du får bugt med mobning. • Mobning
Viser 11 / 11
Ingen resultater.
 • Når lederen mobber

  Lederen er i den stærkere position og har muligheden for at misbruge sin magt i forhold til den enkelte medarbejder. Ifølge faglitteraturen om mobning støder man tit på den konstatering, at det er ledere, der tegner sig for mange tilfælde af mobning.

  Læs mere
 • Mening i galskaben - en fælles forpligtelse

  I stedet for at udnævne en konflikt til en mobbesag, er der mange gode grunde til i stedet at bruge relationel etik og social ansvarlighed til at løse problemerne, i stedet for at være med til at optrappe dem.

  Læs mere
 • Løs konflikten og undgå mobning

  Hvis du ikke griber ind og håndterer en konflikt, er der risiko for, at konflikten eskalerer og er årsag til mobning på arbejdspladsen. Få her hjælp til at undgå, at konflikterne udvikler sig til mobning og råd om, hvad du skal gøre, hvis det allerede er sket.

  Læs mere
 • Du skal forebygge mobning

  Mobning har store personlige omkostninger for offeret, men hele organisationen bliver påvirket, hvis der mobbes på en arbejdsplads. Mobning trives særligt i stressede arbejdsmiljøer med dårlig ledelse, og kan sagtens forebygges. Ny forskning viser, hvordan du som leder skal forebygge mobning.

  Læs mere
 • Mobning handler ikke om psykopater og neurotikere

  Ny forskning viser, at mobning og usunde arbejdsfællesskaber på jobbet handler om arbejdskulturer og ikke bestemte karaktertræk hos enkeltpersoner. Læs her, hvordan mobning risikerer at blive legitimt på en arbejdsplads, og få råd om, hvordan du som leder forebygger mobning.

  Læs mere
 • 7 råd: Kom mobning til livs

  Hver 12. danske medarbejder har inden for det seneste år været udsat på mobning på deres arbejde. Organisationspsykolog fortæller her, hvad voksenmobning er, og giver syv råd om, hvordan du kan komme mobningen til livs.

  Læs mere
 • Lidt for smart i en fart

  Der skal være plads til de små kvikke bemærkninger på arbejdspladsen, men handler bemærkninger om kollegaen, så er grænsen hårfin. Det viser en ny undersøgelse fra HK. Sjove bemærkninger kan let opfattes som sårende af den, det går ud over.

  Læs mere
 • Podcast: Er tonen for hård?

  Destruktiv sladder og løgne eller en kollega, ingen gider spise frokost med. Mobning ødelægger mennesker og arbejdspladser, og skal derfor til livs. Lyt med, når Kurt Strand har inviteret en leder og to arbejds- og organisationspsykologer i studiet for at drøfte mobning, og hvad lederen kan gøre for at komme det til livs.

  Læs mere
 • Sådan laver I en mobbepolitik

  En mobbepolitik kan forebygge mobning og tage konflikterne i opløbet

  Læs mere
 • Hvad er mobning?

  Mobning går ikke kun ud over offeret, men har også en negativ virkning på kolleger og selve arbejdet - samtidig er mobning ofte et symptom på, at du som leder skal arbejde med blandt andet sammensætnng af grupper og organisering af arbejdet.

  Læs mere