Artikler om Mobning

Buksevand, skældsord og øgenavne hører til mobbesituationer, de fleste af os forbinder med vores barndom. Desværre er det langt fra alle, der lægger mobning på hylden, når de bliver voksne og udskifter klasselokale, frikvarterer og skolegård med tekøkkener, storrumskontorer og karriere.

Hvis man er på en arbejdsplads med et udfordret psykisk arbejdsmiljø, der er præget af usikkerhed, vil små ting, som at ens normale kop er væk, eller at man ikke blev inviteret med til en fødselsdag, kunne opleves som mobning. Mobning kan derfor være svært at definere generelt, fordi der findes mange varianter og forståelser af begrebet. Men hvis den enkelte medarbejder føler sig groft chikaneret, er det mobning.

Definition på mobning: Det er mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid - eller gentagne gange på grov vis - udsætter en eller flere andre personer for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. De krænkende handlinger bliver dog først til mobning, når de personer, som de rettes mod, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt imod dem.

Som leder har du et betydeligt ansvar for at komme mobningen til livs. På lederweb får du råd om, hvad du skal kigge efter for at opdage det, og hvordan du får bugt med mobning. • Mobning
Viser 5 / 18
Ingen resultater.
 • Når lederen mobber

  Lederen er i den stærkere position og har muligheden for at misbruge sin magt i forhold til den enkelte medarbejder. Ifølge faglitteraturen om mobning støder man tit på den konstatering, at det er ledere, der tegner sig for mange tilfælde af mobning.

  Læs mere
 • 5 råd: Kom forråelsen til livs

  Erkendelsen af at alle arbejdspladser kan blive ramt af forråelse, er et vigtigt skridt frem mod færre af de alvorlige sager, hvor forråelsen er blevet en del af kulturen på en arbejdsplads. Og så skal vi blive bedre til at se faresignalerne, før det eskalerer. Det fortæller psykolog Dorthe Birkmose, der giver fem råd om, hvordan I kan minimere risikoen for forråelse hos jer.

  Læs mere
 • Mening i galskaben - en fælles forpligtelse

  I stedet for at udnævne en konflikt til en mobbesag, er der mange gode grunde til i stedet at bruge relationel etik og social ansvarlighed til at løse problemerne, i stedet for at være med til at optrappe dem.

  Læs mere
 • Mobning på jobbet skyldes arbejdskulturer, ikke bestemte karaktertræk hos enkeltpersoner. Foto: Pixabay.com

  Mobning handler ikke om psykopater og neurotikere

  Ny forskning viser, at mobning og usunde arbejdsfællesskaber på jobbet handler om arbejdskulturer og ikke bestemte karaktertræk hos enkeltpersoner. Læs her, hvordan mobning risikerer at blive legitimt på en arbejdsplads, og få råd om, hvordan du som leder forebygger mobning.

  Læs mere