Artikler om Psykologi

Ledelse handler om mennesker. Derfor foregår der mange psykologiske processer i organisationer og i udøvelsen af ledelse. For at være en god leder skal du være en god menneskekender. Det er nødvendigt, for at du kan motivere hver enkelt medarbejder bedst. Nogle medarbejdere motiveres af forudsigelighed og faste rammer, mens andre konstant søger nye udfordringer.

Det er også forskelligt, hvad medarbejderne forventer og kræver af dig som leder. Nogle har brug for tæt sparring og daglig feedback, mens andre ser det som en kritik af deres arbejde. Nogle medarbejdere ender ofte i konflikt med hinanden, fordi de er så forskellige. Her er det din opgave som leder at få forskelligheder til at spille sammen, så deres forskelligheder kan blive en styrke.

Det kan fx også være nyttigt med viden om, hvordan du bedst tackler en rasende medarbejder eller en medarbejder med stress eller angst.

På Lederweb finder du en masse artikler om de forskellige psykologiske aspekter af ledelse. • Psykologi
Viser 5 / 101
Ingen resultater.
 • Domæneteorien - i teori og praksis

  Filosoffen Wittgenstein er ofte blevet citeret for ”mit sprogs grænse er min verdens grænse”. Med domæneteorien som værktøj kan et team eller en afdeling udvide deres sproglige grænse og herved forståelsen af hinanden. Læs denne korte, teoretiske introduktion til domæneteorien, og bliv guidet til, hvordan du kan anvende den i praksis.

  Læs mere
 • Hvad er gaslighting, og hvordan stopper du det?

  En kollega, medarbejder eller chef påstår igen og igen, at du husker forkert eller misforstår ting, og til sidst begynder du selv at tvivle. Men det er ikke dig, den er gal med. Det er en bevidst manipulation. Læs om fænomenet gaslighting, og hvordan du tackler det på arbejdspladsen.

  Læs mere
 • "Spejlægget": Et værktøj til at gå fra offer til aktør

  Mange ledere og medarbejdere bruger alt for meget tid og energi på noget, som de ikke kan gøre noget ved. I stedet skal du lære dig selv og dine medarbejdere at fokusere på muligheder frem for begrænsninger. For eksempel når I står over for omstruktureringer, nye pålagte arbejdsopgaver eller nedskæringer. ”Spejlægget” er et værktøj, der hjælper jer til at gå fra offer til aktør.

  Læs mere
 • 8 roller der sammen skaber et succesfuldt team

  Stræberen, afslutteren eller innovatøren. Medlemmerne i et team har forskellige roller, som bidrager til, at teamet kan nå sit mål. Ved at medlemmerne fra begyndelsen afklarer deres foretrukne og mindst foretrukne rolle, opnår de en bedre forståelse, opgavefordeling og dialog med hinanden. Læs om, hvordan du som leder øger medarbejdernes forståelse for de forskellige roller.

  Læs mere
 • Spot en psykopat

  Den psykopatiske chef eller medarbejder er en belastning for både arbejdspladsens udvikling og den individuelle trivsel. Læs, hvordan du spotter og overlever en psykopat.

  Læs mere