Artikler om Selvledelse

Selvledelse er medarbejderens evne og vilje til at tage ansvar for planlægningen og gennemførelsen af eget arbejde indenfor accepterede rammer mellem medarbejderen og organisationen. Selvledende medarbejdere er mange steder nødvendige for at løse opgaverne bedst muligt. Men selvledelse kræver stadig ledelse.

Selvledende medarbejdere har brug for ledelse, så de kan indramme deres arbejdsaktiviteter og arbejdsopgaver på den bedste måde til gavn for dem selv og organisationen.

At lede selvledende medarbejdere kræver god selvindsigt for at forholde sig til en lederrolle, der skaber det rette motiverende arbejdsmiljø - hvor selvledelse kan udvikles og udfolde sig i takt med, at såvel ledere som medarbejdere skaber nye resultater og oplever anderledes lærende relationer. • Selvledelse
Viser 50 / 50
Ingen resultater.
 • Ingen selvledelse uden ledelse

  Uden ledelse kan medarbejdere ikke lede sig selv. Selvledende medarbejdere har brug for ledere, der kan tænke personaleledelse og strategisk ledelse på en og samme tid. Med andre ord kræver selvledelse ledere, der tør lede.

  Læs mere
 • Ved du hvordan du virker på andre?

  Hvordan virker du på dine medarbejdere? Hvad er dine særlige styrker som leder? Og hvor skal du arbejde med at dosere dig selv i samarbejdet med andre? Få her et værktøj, der giver dig selvindsigt og viser vej til, hvordan du bruger dine styrker rigtigt.

  Læs mere
 • Et kritisk blik på selvledelse

  Begrebet selvledelse er et mantra indenfor ledelsesfilosofien i den offentlige sektor. Men hvad betyder selvledelse og hvilke konsekvenser har det, når organisationer bruger selvet til at skabe værdi i organisationen? Redaktør for Kritisk Debat, Jan Helbak, kaster et kritisk blik på ”honnørordet” selvledelse.

  Læs mere
 • Den genopstandne souschef

  Omstruktureringer og fusioner i den offentlige sektor har ført til store enheder med flere medarbejdere pr. leder og dermed et større ledelsesspænd. Der er blevet længere til nærmeste leder og det har kompliceret ledelsesopgaven. I en ny undersøgelse siger flere ledere, at ledelsesarbejdet kunne løftes med en sparringspartner. Det er derfor blevet tid til at genoplive souschefen.

  Læs mere
 • 3 teknikker der gør din hjerne skarpere

  Deadline nærmer sig. Du ved, det er vigtigt, men alligevel ender du med at sidde og svede over opgaven i sidste øjeblik. Det er din hjerne, der fører dig på gale veje – men du kan opdrage den til at arbejde med dig i stedet for mod dig. Her får du tre teknikker, der hjælper din hjerne til at være mere effektiv, mere kreativ og mere målrettet.

  Læs mere
 • 9 måder at booste din selvtillid på

  Manglende selvtillid er en alvorlig hæmsko, hvis du vil have mere respekt fra medarbejderne eller tage et skridt op af karrierestigen. Der er dog råd at hente for at opnå en udstråling som en supermand eller -kvinde.

  Læs mere
 • Ledelse af selv-ledende medarbejdere

  Den nye type medarbejder stiller nye udfordringer til ledelse og lederens rolle. Få svar på, hvordan man som leder forholder sig til og motiverer medarbejdere, der vil selv.

  Læs mere
 • Den autoritære leder skal genoplives

  Ledelse baseret udelukkende på tillid, selvledelse og følelser skaber frustrerede medarbejdere og dermed dårlige resultater. Det viser en ny undersøgelse. Magt, autoritet og kontrol bør derfor indgå i moderne ledelsesudøvelse. Der er behov for faste frontfigurer, som sætter faste rammer for organisationen.

  Læs mere
 • 3 ting du skal mestre hvis du vil lykkes med værdibaseret ledelse

  Hvordan undgår du, at medarbejderne vender det hvide ud af øjnene, hver gang du eller HR-afdelingen nævner værdisættet? Find ud af, hvilke tre former for mening, du skal iklæde jeres værdisæt for at lykkes med værdibaseret ledelse.

  Læs mere
 • Selvledelse giver ikke mere stress

  Hjemmearbejdspladser og fleksible arbejdstider betyder flydende grænser mellem privatliv og arbejdsliv. Forskere har længe ment, at det skabte øget stress, men en ny undersøgelse viser, at folk, der leder sig selv, har en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv end andre.

  Læs mere
 • Derfor er der kuk i ledernes kommunikation

  Alle offentlige ledere snakker om værdi-, selv- og anerkendende ledelse på personaleseminarer. Men holder det mandag morgen? Hvordan skal den offentlige leder kommunikere i konflikten mellem de fine ord om ”selvledelse” og så de reelle krav til resultat og autoritet? Læs her om, hvilke værktøjer du kan bruge.

  Læs mere
 • Selvledelse – hvem har ansvaret og hvor går grænsen?

  Selvledelse skal designes, så det ikke bliver en katalysator for psykisk mistrivsel, men snarere en praksis, der gavner medarbejderen, lederen og organisationen. Læs, hvordan du gør her.

  Læs mere
 • 5 råd til at klare ledergerningen, hvis dit privatliv ramler

  Det kan være svært at indrømme, når skilsmisse, misbrug eller andre tragiske hændelser i familien fylder så meget, at man ikke kan passe sit arbejde. Få 5 råd om hvordan, du holder dig oven vande og ikke mister professionalismen i ledergerningen.

  Læs mere
 • Træn dig mere mentalt robust

  Robuste medarbejdere og ledere er meget efterspurgte, hvis man skal tro diverse stillingsopslag. Men hvad betyder det egentlig at være robust? Her får du psykologens svar på, hvad robusthed er, og hvordan du træner dig mere robust i hverdagen.

  Læs mere
 • 3 skridt til at motivere dig selv

  Du sætter mål, som du ikke indfrier. Du skriver to do-lister, men når aldrig til sidste punkt. Hvorfor er det, at vi er så gode til at lave planer for, hvad vi skal gøre, men er så dårlige til faktisk at udføre dem? Forklaringen er, at du overser et lille, men vigtigt trin. Læs, hvordan du bliver bedre til at nå de mål, du sætter dig som leder.

  Læs mere
 • 7 tips til dig der har travlt

  Flyver tiden fra dig, og går du ofte hjem med fornemmelsen af ikke at have nået det, du skulle? Her får dusyv tips med inspiration til, hvordan du får det bedste ud af den tid, du har til rådighed.

  Læs mere
 • Kend symptomerne og stop stress

  Symptomer på stress bliver ofte opfattet som fjender, men de er i virkeligheden venner, der fortæller dig, at du skal til at passe på. Du skal lytte til dem og turde tale åbent om din stress, for det er med til at lindre stressen i sig selv. Læs her, hvad du bør gøre, når du oplever stress.

  Læs mere
 • Lederløse organisationer vinder frem

  Nytænkende organisationer rykker nu flere og flere beslutninger fra leder til medarbejder – og det skaber flere smil og bedre resultater. Du behøver dog ikke frygte for dit job, hvis du formår at gentænke din rolle. Læs om lederens rolle i lederløse organisationer.

  Læs mere
 • 10 råd der sikrer dit ledelsesmandat

  Uanset om du er headhuntet til dit lederjob, udvalgt blandt konkurrerende kandidater, har fået lederskabet i arv eller er demokratisk valgt leder, så er dit ledermandat dit password til alle relevante dispositioner. Artiklen giver dig ti råd om, hvordan du tilegner og fastholder dit mandat til at lede.

  Læs mere
 • 5 råd: Vær nærværende - også på afstand

  Det kan lyde paradoksalt at være nærværende på afstand. Men det kan lade sig gøre. En undersøgelse fra Væksthus for Ledelse viser, at distanceledere kan være nærværende ledere ved at mestre fem kompetencer. Læs her, hvordan du bliver nærværende på trods af, at du ikke ser dine medarbejdere dagligt.

  Læs mere
 • Når lederen bliver overflødig - eller?

  Du skal give frihed uden at give for meget frihed. Du skal støtte uden at tage over. Og så skal du have mod nok til at tage imod kritik fra dine ansatte. Selvledende medarbejdere giver resultater på bundlinjen, men det kræver en lederindsats at nå så langt, påpeger forsker.

  Læs mere
 • Gør som Madeleine Albright: Skab det store overblik

  ”Jeg vender tilbage, når jeg lige har fået overblik”. Selvom det er en sætning, man hører sig selv og andre sige ofte, så ændrer det ikke ved, at det er en misforståelse. Overblik er ikke noget, du får foræret. Hvis der er noget, du som leder ikke får foræret, så er det tid og overblik. Her får du en simpel måde at tage og fastholde overblikket.

  Læs mere
 • Fri til at vælge frihed fra

  Vores grundforestilling om, at frihed er ubetinget godt, kan forvirre eller forføre ledere, når den sættes i relation til selvledelse. For friheden er måske slet ikke så ønsket og eftertragtet af medarbejderen, som først antaget. Få inspiration til at gennemtænke din frihedsforståelse i relation til selvledelse.

  Læs mere
 • 6 genveje til at komme op i gear efter ferien

  Lider du af post-ferie-blues? I så fald er du ikke alene. Følelsen af nedtrykthed i kølvandet på en lang, dejlig ferie er faktisk så almindeligt et fænomen, at det har sin egen side på Wikipedia. Her får du råd om, hvordan du får en god start efter ferien.

  Læs mere
 • 3 måder du kan passe på dig selv når du er presset

  Når du er presset, kan du komme til at reagere på uhensigtsmæssige måder, som ikke gør noget godt for dig. Tværtimod. Læs her, hvordan du bedst håndterer pres og travlhed.

  Læs mere
 • Ledere skal motivere sig selv

  En af lederens vigtigste opgaver er at motivere sine ansatte. Men hvem motiverer lederen, når motivationen er i bund?

  Læs mere
 • Det er ensomt at gå fra kollega til leder

  Mange nye ledere synes, det er svært at gå fra et fællesskab med kollegerne til at stå alene som ny leder.

  Læs mere
 • 3 tips: Sådan udvikler du selvledende teams

  I selvstyrende teams er der intet formelt hierarki og ingen foruddefinerede rollefordelinger eller procedurer. Det er ikke underligt, at det kan gå galt. Hvordan hjælper og udvikler du selvledende medarbejdere og teams, der ikke fungerer? Det får du her tre tips til.

  Læs mere
 • Derfor spænder dine idealer ben for dig

  Når du stræber efter at være den ideelle leder eller medarbejder, kan du ende med at tilsidesætte din egen integritet og identitet i en sådan grad, at det kan medføre stress og udbrændthed. Læs her, hvordan du finder tilbage til at være dig selv og dernæst leder - og hvordan du kan få succes med begge dele - uden at gå på kompromis med dine høje ambitioner.

  Læs mere
 • Europas bedste offentlige arbejdsplads: Sådan fastholder de synergi i teams

  Et team med synergi er magisk. Det skaber ekstraordinære resultater for borgerne, er nyskabende og fylder alle på arbejdspladsen med glæde. Hvordan sikrer du synergi i dit team? Få her inspiration fra et konkret eksempel.

  Læs mere
 • Led dilemmaer med fem trin

  Dilemmaer trænger sig på hele tiden: Hvor skal vi mellem stabilitet og forandring lægge det strategiske snit? Hvordan balancerer vi mellem den organisatoriske ledelse og medarbejdernes ledelse af deres egen opgaveløsning? Læs her om, hvordan du kan lede på dine dilemmaer i fem trin.

  Læs mere
 • 5 råd: Bliv klar til ferie uden stress

  Der er udsigt til ferie, og det betyder afslapning. Eller gør det? Ubesvarede mails, halvfærdige projekter og hængepartier kan nemt spolere forventningens glæde. Ferie og afkobling er vigtig for trivslen og for produktiviteten. Her er en række råd om, hvordan du og dine medarbejdere kan tage på ferie uden stress.

  Læs mere
 • Stop din hjerne i at modarbejde forandringer

  Man hører altid om, at mange medarbejdere har modstand mod forandringerne, men hvordan har du det egentlig selv? Bobler du af forandringsglæde, eller koger du over af forandringslede. Læs om, hvorfor du skal lede indad, før du kan lede andre godt gennem forandringer.

  Læs mere
 • 6 misforståelser om uddelegering

  Uddelegering af opgaver er en situation, som giver mange ledere hovedbrud. Når du bøvler med denne del af din ledergerning resulterer det i, at du selv får alt for travlt, mens dine medarbejdere savner udfordringer. Læs her om, hvordan du bliver tryg ved at uddelegere.

  Læs mere
 • Sådan vil ledere ledes

  Ledere skal kunne klare en mere hårdfør ledelse end medarbejdere, fordi chefen sjældent har tid til at pakke tingene ind. Samtidig forventer ledere, at chefen finder tid og rum til at udvise interesse for den enkelte leder. En ny undersøgelse fra Væksthus for Ledelse kortlægger de gensidige forventninger mellem chef og ledere.

  Læs mere
 • Ledere er både masochister og missionærer

  Der er hverken Porsche eller Prada-tasker at komme efter, når man tager tjansen som offentlig leder. Tværtimod byder jobbet ofte på krævende arbejdsdage – og det er uden en millionløn. Alligevel elsker de fleste ledere deres job. Læs her, hvordan de finder motivationen.

  Læs mere
 • 4 vaner: Stop med at arbejde når du har fri

  Som leder er det særligt svært at sætte en grænse mellem arbejde og fritid. Og særligt i øjeblikket, hvis du arbejdet meget hjemme fra. Men hvis du altid er tilgængelig, risikerer du at forsømme familien og gå glip af den helt nødvendige restitution. Her får du fire vaner, der giver dig en bedre balance mellem arbejde og fritid.

  Læs mere
 • Hvad Don Juan kan lære dig om ledelse

  Hvis du vil lede selvledende medarbejdere, skal du agere Don Juan og forføre dine medarbejdere til at elske visionen. Her får du en guide til, hvordan du forfører dine medarbejdere og skaber en fælles retning med en vision, som de brænder for.

  Læs mere
 • Ledelse uden grænser

  Det moderne arbejdsliv betegnes som grænseløst. For nogle kan det være svært at håndtere det nye grænseløse arbejde. Derfor balancerer stadig flere medarbejdere og ledere på kanten af stress. Her får du viden og gode råd til, hvordan du leder en organisation, hvor arbejdet bliver stadig mere grænseløst.

  Læs mere
 • Lær den politiske tango

  Det tætte samspil med den folkevalgte leder er måske topembedsmandens vigtigste og vanskeligste funktion. Det kræver både politisk musikalitet og en fast rygrad at bevæge sig ind på det politiske dansegulv. Det fortæller otte makkerpar i kommunal og regional topledelse om i en ny publikation fra Væksthus for Ledelse.

  Læs mere
 • Ledertræet som udviklingsmodel

  Som leder arbejder du grundlæggende med at flytte andre mennesker og opnå resultater. Forudsætningen for ledelse handler om dig, hvem du er, hvad du kan, og hvad du har med i bagagen. Her får du en model, der gør dig klogere på dig selv, og hvor du gerne vil udvikle dig.

  Læs mere
 • Medarbejderne bestemmer hvem der skal ansættes

  Medarbejdere ansætter de bedste medarbejdere. Det er erfaringerne fra Danmarks og Europas bedste offentlige arbejdsplads i 2019, Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret (JAC). Læs her, hvordan I kan lade jer inspirere af den succesfulde tilgang.

  Læs mere
 • Medarbejderne laver en ny organisering til ledelsen

  Hvordan foregår ledelse og samarbejde i en offentlig organisation, hvor lederne lader medarbejderne træffe beslutninger om spørgsmål, der normalt er forbeholdt den øverste ledelse? Det kan du få svaret på i denne artikel, der handler om, hvordan medarbejderne har besluttet en reorganisering på Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret (JAC) i Gentofte Kommune. Læs med og lad dig inspirere.

  Læs mere
 • Sådan går du godt på ferie

  Du vil måske gerne nå mest muligt inden ferien, og sætter måske derfor tempoet endnu højere op. Men faktisk kan det bedre betale sig at stoppe op og bruge lidt tid på at forberede og planlægge din ferie. Og måske endda glemme alt om arbejde for en stund.

  Læs mere
 • Agilitet og nye helteroller for lederen

  Hvordan arbejder du med forandringer uden at miste pusten og blive stadig mere udmattet? I denne artikel får du et bud på hvordan du håndterer den organisatoriske omskiftelighed som er uundgåelig i mange offentligt lederes hverdag. Dertil bliver du introduceret til lederens tre nye helteroller som er vigtige i arbejdet med forandringer.

  Læs mere
 • Leder, skab kurs, koordinering og commitment gennem selvorganisering og frisættelse

  Igennem de senere år har kurs, koordinering og commitment, kendt som DAC-ontologien, vundet indpas i ledelseslitteraturen herhjemme. Læs her om det.

  Læs mere