Artikler om Teamledelse

Et team er en gruppe af mennesker, der arbejder sammen for at gennemføre en fælles opgave. De er afhængige af hinanden for at fuldføre opgaven, og deres færdigheder supplerer og delvist overlapper hinanden. Et team kan have forskellige grader af autonomi. Nogle team har ansvar for begrænsede områder af arbejdet, mens andre selv beslutter, hvem der gør hvad, hvornår og hvordan, som for eksempel i selvstyrende team.

Som teamleder er det din opgave at få gruppen til at fungere så optimalt som muligt. Teamledelse er en løbende proces, hvor du gearer gruppen til det bedst mulige samarbejde. Teamlederens fokus skal være på det fælles bidrag og gruppens synergi. Det gode team er karakteriseret ved:

 • En fælles målsætning
 • Komplementaritet (at kompetencer og personlige egenskaber supplerer hinanden)
 • Synergi (dvs. et frugtbart samspil).
 • Fællesskabsfølelse og sammenhold.

På Lederweb finder du artikler og værktøjer om, hvordan du sammensætter et godt team, leder teamet bedst og sikrer, at det udvikler sig.

Derudover finder du også viden om, hvordan du tackler konflikter eller andet, der spænder ben for teamets effektivitet. • Teamledelse
Viser 42 / 42
Ingen resultater.
 • Brug Tuckmans 5 udviklingsfaser og effektiviser teamet

  Hvis du ikke kender og forstår dit teams udviklingsfaser, risikerer du at lede dem forkert. Det gør det svært for medarbejderne at opbygge et godt og produktivt samarbejde. Lederen har derfor en vigtig opgave i at støtte teamet, så det kommer trygt og sikkert igennem dets naturlige udviklingsfaser. Artiklen introducerer Tuckmans fem udviklingsfaser og giver råd om, hvordan du kan hjælpe dit team til at blive mere effektivt.

  Læs mere
 • Lad teamet træde nye trin med Belbin

  Ledere af teams finder en guldgrube af viden i Belbins teamrolleteori. Især offentlige arbejdspladser vinder økonomisk og menneskeligt ved at udnytte potentialet i teams bedre. Læs her hvordan I arbejder med teorien i fx MUS- og GRUS-samtaler.

  Læs mere
 • Teams udvikling - og lederens muligheder for intervention

  Tuckmans teamudviklingsteori kan gøre teamet klogere på dem selv og give teamlederen, mulighed for at tilpasse sine interventioner i teamets processer.

  Læs mere
 • Teamledelse

  I Lederwebs guide til teamledelse kan du læse, hvad der kendetegner det godt team og hvordan du leder et team.

  Læs mere
 • Vellykkede teams kræver god ledelse

  Du kan via din ledelsesstil påvirke medarbejdernes jobtilfredshed og trivsel i den teamorganiserede organisation. Det fastslår forskere.

  Læs mere
 • Fra irritation til samarbejde med 10 regler

  Hvis du vil have dine medarbejdere til at levere optimalt som team, skal du ikke blot have styr på arbejdsgangene i gruppen, men også sørge for, at der er sociale regler for jeres samarbejde. På den måde kan du skabe et sammentømret team, der samarbejder uden fnidder og frustration. Få her to værktøjer til, hvordan du skaber klare regler for jeres samarbejde.

  Læs mere
 • Det velfungerende team

  Et godt team har ifølge den engelske psykolog R. Meredith Belbin otte rol­ler i besætningen. En test kan afsløre om gruppen spænder over dem alle

  Læs mere
 • Teamudviklingssamtalen

  Teamudviklingssamtaler er et supplement til den traditionelle individuelle medarbejderudviklingssamtale (MUS). Læs om teknikker til teamsamtaler her.

  Læs mere
 • Motivation og samarbejde i teams

  Det kan være svært at få alle i et team motiveret og engageret mod et fælles mål, fordi vi er så forskellige. Hvordan afkoder vi disse forskelligheder? Og hvordan bruger vi hinandens forskelligheder optimalt? Find svaret i denne artikel.

  Læs mere
 • Når din dygtigste medarbejder skader teamet

  Hun er uforskammet, stødende og arrogant over for både dig og dine medarbejdere. Du tolererer hende, fordi hun er hamrende dygtig og uundværlig. Men hvis du ikke handler, ødelægger hun dit team bid for bid. Læs her, hvordan du sætter rammer for den kompetente medarbejder, der opfører sig elendigt.

  Læs mere
 • Led dit team fra konflikt til trivsel

  Måske er der kommet nye kolleger eller en ny leder i teamet, måske er der opstået en dårlig dynamik over tid, måske har forandringstoget kørt for stærkt i for lang en periode. Men én ting er sikkert: Mistrivsel har altid noget med lederen at gøre, enten direkte eller indirekte. Læs om, hvordan du får dit team i trivsel.

  Læs mere
 • To enkle værktøjer til mere effektive ledermøder

  Hvor effektive er jeres lederteam- eller ledergruppemøder? Ender I altid med at beskæftige jer med drift, og når I aldrig til at arbejde med strategien? Med enkle værktøjer kan I sikre, at jeres møder bliver mere målrettede og effektive. Få her bl.a. en dagsordenskabelon til at få sat struktur på møderne.

  Læs mere
 • Sådan skaber du et effektivt lederteam

  Hvis lederteamet eller ledergruppen ikke fungerer, svækker det hele organisationen. Tiltag, der skal gennemføres på tværs af afdelinger og områder falder til jorden, og møderne udvikler sig til frustrerende tidsspilde for alle. Sådan behøver det ikke at være. Via forskning ved man nu, hvad der skal til at få lederteams til at fungere. Få ni råd om, hvordan du skaber effektive lederteams og ledergrupper.

  Læs mere
 • Teamudviklingssamtalen - brobygningsspørgsmål

  I en teamudviklingssamtale (TUS) er en af de afgørende udfordringer for teamlederen løbende at få sammenkoblet de forskellige synspunkter og opfattelser, der kommer til udtryk fra de forskellige teammedlemmer. Hertil er brobygningsspørgsmål velegnede.

  Læs mere
 • Styrk motivationen i projektteamet

  Halvhjertede indsatser med overskredne deadlines og aflyste møder er ofte vilkårene for projektlederen. Medarbejderne, der er sat på projektet, har ikke altid selv valgt at være med, og det afspejler sig både i engagement og indsats. Få råd, om hvordan du skaber motivation og engagement i projektteamet.

  Læs mere
 • Undgå at blive smittet med stress

  Forskning viser, at vi kan blive smittet af andres følelser. Særligt stress smitter. Fænomenet hedder ”second hand stress”, og er et problem som mange organisationer har fået øje på. Her får du en introduktion til, hvordan følelser smitter, og hvad du kan gøre for at beskytte dig selv og dine medarbejdere.

  Læs mere
 • Skab excellente lederteam med drivkraft

  Konflikter og uenighed er ikke farlige for en ledergruppe. Tværtimod. De allermest velfungerende lederteams har netop evnen til at blive dybt uenige, men de forstår at bruge konflikterne konstruktivt, så diskussionerne fører dem frem til endnu mere gennemtænkte beslutninger og dermed bedre resultater. Konflikt er den allervigtigste drivkraft fremad og den eneste faktor, som kan modne og udvikle et menneske - og en gruppe.

  Læs mere
 • Sæt det rigtige hold

  Hvad får en gruppe til at fungere, så de gode resultater kommer? Det ved håndboldlandstræner og den seksdobbelte guldvinder Ulrik Wilbek en del om. For ledelse er dybest set en holdsport. Læs et interview om ledelse ifølge Wilbek.

  Læs mere
 • Seneca: Led efter fagligheden

  Vi skal have noget mere tværfaglighed. Sådan lyder det ofte, når komplekse udfordringer skal håndteres. Men hvorfor egentlig? Måske er tiden kommet til, at vi efter år med tværfaglighed fokuserer på fagligheden? At vi bliver skarpe på, hvad vi hver især bidrager med - og hvad vi sammen skal lykkes med.

  Læs mere
 • Kend dit teams udviklingsfaser og få et sundt team

  Velfungerende teams kan få to og to til at blive fem, men for at nå dertil skal du lede dit team sikkert gennem dets udviklingsfaser. Og hvis det går galt, skal du lede dit team tilbage på sporet. Læs her, om udviklingsfaserne og kriserne, og om hvordan du leder dit team sikkert igennem begge dele.

  Læs mere
 • Fergusons opskrift på den succesfulde leder

  Fodbold og offentlig ledelse ligner umiddelbart ikke to sider af samme sag. Der er dog masser af inspiration at hente hos Sir Alex Ferguson, der stod i spidsen for Manchester United i 26 sæsoner. Han blev en legende og vandt alt. Nu har han løftet sløret for sin succesopskrift som leder. Se her, hvilke otte punkter du ifølge Ferguson skal følge for at nå til tops.

  Læs mere
 • Skab effektive team med en giverkultur

  Stærke team kendetegnes ved en giverkultur, hvor kollegaer deler viden og hjælper hinanden. Læs om, hvordan du udvikler en giverkultur og skaber effektive grupper og afdelinger.

  Læs mere
 • Sådan vinder du guld i idegymnastik

  Det kan være svært at vælge og vrage mellem alle de kreative metoder, når nye idéer skal på bordet. Ifølge ny ph.d.-afhandling er det heldigvis ligegyldigt, hvilken model, du som leder vælger, så længe den indeholder fem bestemte elementer. Læs her hvilke fem elementer, der fremmer jeres idéudvikling.

  Læs mere
 • Spil jer til mere tillid

  Uden tillid vil dine medarbejdere tage det som personlig kritik, når du fører snakken ind på forbedringer af teamets resultater og samarbejde. Her får du et dialogspil, der hjælper jer med at øge tilliden i teamet, så I sammen står stærkere.

  Læs mere
 • Tænd ildsjælen i dine medarbejdere

  Ildsjæles passion og drivkraft udvikles allerede fra barns ben. Men med en fokuseret indsats kan du som leder både tænde og udvikle flere ildsjæle blandt dine medarbejdere. Læs her hvordan.

  Læs mere
 • Giv teamet feedback uden nogen kommer i den varme stol

  Du kender sikkert situationen. Én er vred, en anden føler sig forbigået, mens en tredje kæmper for at få den gode stemning tilbage. Men feedback i teams behøver ikke at være en lang kritik, hvis du bare sætter den rigtige ramme. Få her tre metoder til effektiv feedback i teams.

  Læs mere
 • Få din medarbejder godt tilbage efter stress

  Det kan være tids- og ressourcekrævende at få en medarbejder, der er sygemeldt med stress, tilbage til arbejdet. Men din indsats er givet godt ud. Stresssygemeldte har rigtig gode odds for at genvinde deres tidligere arbejdsevne og arbejdsglæde med den rette hjælp. Læs her, hvad du som lederkan gøre.

  Læs mere
 • Europas bedste offentlige arbejdsplads: Sådan fastholder de synergi i teams

  Et team med synergi er magisk. Det skaber ekstraordinære resultater for borgerne, er nyskabende og fylder alle på arbejdspladsen med glæde. Hvordan sikrer du synergi i dit team? Få her inspiration fra et konkret eksempel.

  Læs mere
 • Styrk lederteamet med supervision

  Det er udbredt at arbejde i lederteams. Teamets tilstand har stor betydning for resten af organisationen. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på, hvordan lederteams kan skabe bedre resultater. Her er supervision et godt værktøj. Læs, hvordan I styrker jeres lederteam med supervision.

  Læs mere
 • Stærk områdeledelse kræver samarbejde og klare rammer

  Områdeledelse kan give bedre kvalitet, mere effektiv brug af ressourcer og en mere professionel ledelse. Men gevinsterne kommer ikke af sig selv. Det kræver, at ledelsen kan og vil noget forpligtende sammen og entydigt afklarer, hvad der er fælles for området, og hvad der ikke er.

  Læs mere
 • 4 råd: Undgå at medarbejderne spørger dig hele tiden

  Har Peter fri i dag? Skal jeg ringe og rykke for et svar hos Hanne? Bliver du afbrudt af spørgsmål, som medarbejderne selv burde kunne svare på, men som de alligevel stiller til dig? Så får du her fire råd, der reducerer afbrydelserne og giver dine medarbejdere kompetencerne til at selv at træffe beslutninger og finde svarene.

  Læs mere
 • Work out louder

  Videndeling og innovation på tværs af afdelinger er vanskelig, når fokus udelukkende er på at løse sine egne opgaver og arbejdspladserne er inddelt i teams, arbejdsområder og stillinger. En måde at øge videndelingen på, er, at ”work out louder” og samtidig holde fast i den måde, organisationen fungerer på i dag. Få her råd om hvordan.

  Læs mere
 • 5 råd: Sådan leder du perfektionister

  Perfektionister. De er på den ene side engagerede, arbejdsomme og løser opgaverne til perfektion. Og på den anden side akkumulerer de overarbejde, overskrider deadlines, og risikerer stress og udbrændthed. Undersøgelser viser, at der bliver flere og flere af dem, så læs med her og få fem råd om, hvordan du bedst leder dem.

  Læs mere
 • Når teamet swinger og arbejder improviserende

  Hvad enten det er ledelses- eller selvstyrende team, så kan udviklingen og ledelsen af disse hente megen inspiration fra jazzmusikken. Grundvilkåret er det samme: de er levende, dynamiske og uforudsigelige størrelser.

  Læs mere
 • Metode til feedback i grupper

  Hvordan skaber du en god og brugbar feedbackkultur i en hektisk hverdag? Her får du en metode, der klæder dine medarbejdere på til at arbejde struktureret med feedback, så de kan hjælpe hinanden med at korrigere eventuel uhensigtsmæssig adfærd i hverdagen, og sammen lykkes med bedre samarbejde og resultater.

  Læs mere
 • Løft dit teams resultater med teaming

  Har du på fornemmelsen, at dit team kan skabe endnu bedre resultater, end de gør i dag? Så har du sikkert ret. Mange ledere kommer desværre til at hæmme teamets produktive samspil, fordi de overser, hvor vigtig teamkultur og kompetencen at teame er. Få her tre råd om, hvordan du forandrer kulturen i dit team.

  Læs mere
 • Ledelse er (også) en holdsport

  Sig farvel til myten om lederen som karismatisk individualist. Ledelse er en holdindsats, og fremtidens velfærd bygger på ledere, der har viljen og evnerne til at udrette noget sammen i stedet for at konkurrere indbyrdes. En ny undersøgelse tegner et detaljeret portræt af det velfungerende offentlige ledelsesteam.

  Læs mere