Det kan være en ret berusende oplevelse at have den fulde beslutningskompetence og fristelsen kan være stor til at undlade at inddrage andre. For hvad nu hvis de siger noget, som du ikke har lyst til at høre? Hvad nu hvis du får en indsigt, du ikke har lyst til at agere på?
Uanset hvilken position du sidder i – hvad enten du er fx afdelingsleder, institutionsleder eller topleder – så vil du erfare, at din ledelse, dine beslutninger og dermed også dine resultater, kan blive bedre, hvis du har modet til at lade dig udfordre.
Lad være med at spørge, hvis ikke du vil høre
Vælger du at bede andre om at udfordre dig, skal du også være forberedt på, at du indimellem vil få nogle spørgsmål, som udfordrer dig på en måde, du ikke lige havde forestillet dig.
Det er, når spørgsmålet går lige ind og gør os forvirrede eller irriterede, at det måske er allermest vigtigt og givende at tage spørgsmålet ind og reflektere over det. Det er her, du som leder kan få allermest værdi af at lade dig udfordre.
Vi kan jo alle lide at blive bekræftet og få at vide, at vi er gode ledere, eller at vi træffer gode beslutninger, men ros er sjældent det, der virkelig får os til at udvikle os eller vores ledelsesstil.
Det er de udfordrende og svære spørgsmål, der oftest giver det største skub og gør mest for os.
Find de rette udfordrere
Sørg for at vælge dine udfordrere med omhu. Find nogle, som har andre kompetencer og andre vinkler end dig. Find nogle som kan gøre dig klogere, som kan inspirere dig og som ikke bare taler dig efter munden.
Du kan finde dine udfordrere mange steder. Start med at se ind i din egen organisation.
Hvis du har gjort dit arbejde godt, har du også ansat nogle særdeles kompetente mennesker, der vil blive glade for at blive opfordret til at udfordre dig. Af og til kan du faktisk finde dine bedste udfordrere blandt dine største kritikere.
Det kan også være, at du skal samle dig et par udfordrere uden for organisationen eksempelvis nogle af dine kolleger i dit ledernetværk.
Øvelse: Her er et par udfordrende spørgsmål, som du kan stille dig selv
- Hvornår er du sidst blevet udfordret i en ledelsessag? Lyttede du? Hvad kom
der ud af det? - Hvordan var udfaldet af sagen mon blevet, hvis du ikke var blevet udfordret?
- Opfordrer du til at blive udfordret i strategisk vigtige beslutninger?
- Har du samlet nogen gode udfordrere omkring dig?
- Bliver du aldrig udfordret? Hvad kan være årsagen?
Til udfordreren
Inden du udfordrer, så tænk over, hvorfor du gør det. Udfordrer du lederen, fordi du vil hjælpe ham eller hende til at blive bedre? Eller udfordrer du lederen for at vise, hvor dygtig du selv er eller for lige at give lederen en lille lærestreg? Hvis du ønsker, at lederen modtager din udfordring åben, så bør din indgang være at hjælpe og støtte ham eller hende til at blive bedre som leder og træffe kvalitativt bedre beslutninger.
Hvis du virkelig vil udfordre, så det rykker hos den du udfordrer, så lad være med at give gode råd. Vi er ofte hurtige til at dele ud af vores egne erfaringer og give gode råd. Men det er sjældent det, der virkelig rykker. Stil derimod åbne spørgsmål, der giver modtageren noget at tænke over.
Artiklen er tidligere bragt hos Teglkamp & Co. under overskriften Tør du blive udfordret?
Læs mere