Danskerne har ondt i arbejdslivet både fysisk og psykisk. Ifølge en undersøgelse, lavet af pensionsselskabet Velliv, mener 86 % af danskerne ikke, at de har helbredet til at holde et helt arbejdsliv.
Det er uholdbart for fremtiden, siger erhvervscoach og forfatter Søren Jensen. Han mener, der er en masse lavthængende frugter, som både ledere og medarbejdere kan plukke for at få et bedre arbejdsliv. Alene ved at sætte fokus på, hvordan vi tænker, taler, skriver og opfører os overfor os selv og hinanden i arbejdslivet.
“Stort set alle kurver, der handler om trivsel på arbejdsmarkedet, går den forkerte vej. Folk er mere syge, mere stressede og føler sig mere ensomme. Samtidig vælter det indover med nye teknologier, øget fokus på effektivisering og mere kontrol af medarbejderne. Vi synes at have glemt de gode gamle dyder, som (også) skaber den gode arbejdsplads,” siger Søren Jensen, der har mere end 25 års erfaring som leder i det offentlige, og som har været chef i Videncenter for arbejdsmiljø.
I bogen ’Med smilets kraft – 7 leveregler til et bedre arbejdsliv’ tager han udgangspunkt i sin egen jagt på det gode arbejdsliv. Han har blandt andet søgt inspiration på studieture til verdens største event for personlig udvikling i Florida, USA og på en rejse til den buddhistiske leder Dalai Lamas tempel ved Himalayabjergene.
Udgangspunktet for de syv leveregler, som Søren Jensen kommer med, er et fokus på den enkeltes muligheder for at gøre noget:
”Et insisterende blik på den enkeltes egen adfærd, psykologi og kommunikation vender jo naturligt og uundgåeligt retur til, hvad det, den enkelte siger og gør, betyder for teamsamarbejde og arbejdsmiljø, og til hvordan egne indsatser spiller positivt tilbage på omgivelser, arbejdsplads – og til den enkelte selv”, forklarer Søren Jensen og fortsætter:
”Er det ikke et smukt og håndgribeligt sted at starte for dig og din arbejdsplads? Hvordan tænker, taler, skriver og opfører I jer over for jer selv, hinanden og jeres omgivelser i dagligdagen? Hvordan er tonen og stemningen? Hvad er almindelig menneskelig ordentlighed?”
De syv leveregler
#1: Du bliver, hvad du siger
Når man hele tiden taler om at forebygge stress, sygefravær og mistrivsel, så ender man med at tænke på det hele tiden. Hvis man i stedet taler om, hvordan man skaber en god stemning i hverdagen, så kommer dét til at fylde. Jo mere positivt vi taler, des mere positiv bliver arbejdspladsen – og omvendt. Ros hinanden mere. Sig tak og smil. Bak op, når noget er svært. Gør arbejdspladsen til et rart sted at være. De historier, vi fortæller til os selv og hinanden, ender med at tegne både dit mentale velbefindende – og dagen i morgen. Grundtvig sagde det i 1829: ”Ordet skaber, hvad det nævner”.
#2: Gå til angreb på dine negative tanker
Det er naturligt, at bære mange negative tanker. Vores hjerne husker bedre negativitet og kritik end ros og anerkendelse. Man bliver fodret mere med frygt og bekymringer end nogensinde før, fx gennem nyheder og sociale medier.
Man skal passe på, at man ikke dyrker og lever i for mange negative tanker. Det handler ikke om, at man skal tænke positivt om noget negativt, men om at man skal lægge mere mærke til det positive. Der skal faktisk op til fire positive tanker til at opveje en enkelt negativ. Jo mere man kan fokusere sine gode energier på det, man selv har kontrol over i dag, jo bedre får man det mentalt.
#3: Se mennesker mere i øjnene
På arbejdspladsen underkender vi tit vores små daglige relationer. Bare det at tale en lille smule med en kollega hver dag kan betyde bedre trivsel. På alt for mange arbejdspladser bliver de arbejdsrelaterede opgaver mellem kollegaer ordnet via sms eller mail.
Mange konflikter kan undgås, hvis vi taler mere sammen, og misforståelser, der bliver løst med et smil, kan ændre verden fra helvede til himmel. Vi skal huske, at den personlige kontakt er limen på vores arbejdspladser.
#4: Skift humør på to minutter
Undersøgelser viser, at den eneste pause, mange holder i løbet af en arbejdsdag, er frokostpausen. Men på moderne arbejdspladser skifter vores roller og funktioner i løbet af dagen. Derfor er det vigtigt at få sind og hjerte med.
At tage et break en gang imellem. Man skal ikke løbe fra møde til møde. På bare to minutter kan vi skifte fokus og indsigt. Derfor er pauser et simpelt redskab. Du kender det fra time-outs i håndbold, som kan ændre en hel kamp. For mange af os er vores største udfordring at tro på, at vi med så simple redskaber kan gøre så meget for at passe bedre på vores mentale tilstand.
#5: Sæt dit hjerte og din krop i kalenderen
Vi holder mange møder om alt muligt, men vi holder sjældent møder med os selv om vores egen trivsel og vores egne prioriteringer. Hvorfor ikke holde et møde med dig selv en gang om ugen om, hvad der egentlig er vigtigst for dig i den kommende uge?
Du kan altid flytte en time eller tre til det, du holder mest af og til det, der gavner din egen mentale sundhed og din krop. Mon ikke der altid er et eller andet, du kan udskyde eller prioritere lidt ned? Og tænk så mest muligt på det, du glæder dig til. Få det til at fylde så meget som overhovedet muligt.
#6: Undgå digitale fælder
Vi glemmer at kigge op og hopper fra computerskærme til mobiltelefoner. Vi mister koncentration og løser ofte flere opgaver på samme tid – lidt dårligere og hurtigere. Vi skriver flere beskeder til hinanden, end vi taler sammen, og på skrift vokser misforståelserne nemt. Mange oplever sig presset af nye teknologier og digitale systemer. Af dokumentation, kontrol og registrering. Vi skal tale mere åbent om, hvad hele vores nye digitale arbejdsliv betyder. Af godt og skidt. Vi skal turde spørge om hjælp og hjælpe hinanden – og altid huske, at der er mennesker af kød og blod derude bag skærme og systemer.
#7: Stop op for rødt lys
Du skal lære de ting at kende, som trigger dig. Det kan både være store og små ting. Hvorfor reagerer man voldsomt på noget og mindre kraftigt på andet. Vi handler ofte på automatpilot, men vi skal passe på ikke at lande i den røde zone. Vi skal være bevidst om vores relationer, og hvis det hele pludselig går for hurtigt, så skal vi være ekstra opmærksomme. For eksempel når din mailboks begynder at lyse rødt.
Med smilets kraft
Artiklen er baseret på bogen “7 leveregler til et bedre arbejdsliv. Hvor mon den er den røde tråd i dit arbejdsliv?” Af Søren Jensen. Læs mere her