10 tips til særligt sensitive ledere

Er du blandt de 15-20 procent af befolkningen, som er særligt sensitiv? Så kan du opleve særlige udfordringer som leder, men du har også særlige styrker. Her får du 10 tips om, hvordan du passer godt på dig selv som særligt sensitiv i et lederjob.

Skribentinfo

Du kan som særligt sensitiv være en fantastisk leder, fordi der ofte knytter sig en høj empati til personlighedstrækket, og hvilket team har ikke brug for det? Men som leder vanker der ikke kun ros, men også indimellem tørre tæsk. Mange særligt sensitive holder af harmoni og enighed, mens de skyr konflikter.

Som særligt sensitiv leder risikerer du at komme i klemme i konflikter, der altid vil være på en arbejdsplads, ligesom du kan have det svært med de upopulære beslutninger, du uden tvivl vil komme til at træffe.  

Hvad vil det sige at være særligt sensitiv?

Særligt sensitive mennesker oplever verden mere intenst gennem deres sanser end gennemsnittet og bruger lang tid på at bearbejde sanseindtrykkene. Den amerikanske psykolog, Elaine Aron, har forsket i det sensitive træk, anslår, at cirka hver femte amerikaner er særligt sensitiv, og det tal opererer danske eksperter også med. At være særligt sensitiv er ikke en diagnose, men det kan være en udfordring.

 

Sådan passer du på dig selv

Det betyder dog ikke, at særligt sensitive skal afholde sig fra at blive ledere. Men hvis du ikke skal brænde ud, er du som særligt sensitiv leder nødt til at gøre en ekstra indsats for at passe på dig selv. Det kan du blandt andet gøre sådan her:

  1. Find ud af, om du er særligt sensitiv: Måske har du ikke opdaget trækket, før du sidder på øretævernes holdeplads og ikke kan holde det ud. Der findes test, du kan tage for at finde ud af, om du er særligt sensitiv, for eksempel på Elaine Arons hjemmeside.

  2. Accepter din sensitivitet: Mange synes, det er en lettelse at finde ud af, at der findes et navn for det, de mærker i sig selv, mens andre kan opleve det sorgfuldt, fordi de har opfattet sig selv som mere robuste og fordi de har en forestilling om, at man skal være meget robust som leder. At være særligt sensitiv kan rumme mange fordele, og en ting er sikkert: Sensitiviteten går ikke væk af, at du fornægter den. Tværtimod kan selvbebrejdelserne virke overstimulerende og udmattende i sig selv, så prøv at droppe dem, hvis du kan. Men vid også, at det tager lidt tid at nå dertil.

  3. … men lad dig ikke tyrannisere af den: Selv om du er særligt sensitiv, betyder det ikke, at der er udfordringer, du ikke kan klare, eller skal skåne dig selv for. At passe på sig selv er ikke det samme som at gemme sig væk. Det er tværtimod at lade sensitiviteten få plads og acceptere, at den indimellem betyder søvnløse nætter eller dage med overstimulering. Men derfor kan du stadig godt leve dine ambitioner ud.

  4. Træd i karakter: Din fornemmelse for andre mennesker kan gøre dig for ‘blød’ og demokratisk, så du ender med at blive kørt rundt af mindre sensitive medarbejdere. Det er al ære værd, at du har forståelse for dine medarbejderes synspunkter, men i sidste ende er det dig, der træffer beslutninger, og det skal alle være klar over. Dig selv inklusiv.

  5. Lær at håndtere uenighed: Det er måske en af de største udfordringer for en særligt sensitiv leder, men en, du skal lære at tackle. Man bliver uenig på en arbejdsplads, også med lederen. Det skal du kunne tackle uden at gå i spåner. Prøv at skille selve uenigheden fra dine egne følelser, og fokusér på fakta. Det er okay, at dine medarbejdere ikke er enige med dig eller hinanden. Et tæt ledernetværk, hvor du kan dele erfaringer og reflektere over din egen ledelsespraksis, er guld værd, især i forhold til konflikter.

  6. Vær bevidst om dine kvaliteter: Måske står du ikke stærkest, når konflikterne raser. Til gengæld kan du være god til at spotte, hvilke medarbejdere der motiveres af hvad, og eminent til at skabe et godt arbejdsklima. Udpeg dine særlige forcer for dig selv. Så bliver det nemmere at leve med det, der udfordrer. Lav eventuelt et lille manifest for dig selv, hvor du skriver, hvad du og ingen andre kan bidrage med til din afdeling.

  7. Søg mening: Særligt sensitive har ofte endnu mere brug for at finde mening i det, de laver end andre. En fin titel eller en høj løn er ikke nok og vil i sidste ende ikke kunne motivere dig tilstrækkeligt til at lægge de ekstra timer, det altid kræver at være leder.

  8. Stå ved dine egne værdier: Mange særligt sensitive har en høj etik og kan ikke holde ud at gå på kompromis med moral eller værdier. Hold fast i det! Måske gør det hverdagen mere besværlig, men du skal leve med dig selv, og det kan du få svært ved, hvis du bøjer reglerne for at få tingene til at glide. Vær stolt af, at du holder den etiske fane højt, og søg jobs hvor det er en kvalifikation i sig selv.

  9. Giv dig selv små pusterum: Du har brug for pauser for ikke at blive overstimuleret. Måske skal du gå en tur, udføre en lille meditation eller blot lukke døren til dit kontor og stirre ud i luften. Giv dig tid til at skabe behagelige rammer, før du går i gang med dagens arbejde, for eksempel ved at høre god musik.

  10. Vær realistisk. Har du meget, du vil og skal i dit privatliv? Så er der måske nogle jobs, du skal vente med at tage, til presset letter. Alle har brug for en god balance mellem familie- og arbejdsliv, men særligt sensitive er ekstra sårbare over for stressfaktorer. Hvis du vågner om morgenen og tænker, at du først får fred, når du lægger hovedet på puden igen i aften, er der stor sandsynlighed for, at du har sat barren for højt.
Kilder: Ulla Hinge Thomsen: SÆRLIGT SENSITIV. Guide til det gode liv; Ann C Schødt, forandringsfacilitator med speciale i de 10 procent bedst begavede og særligt sensitive. Se mere på www.særligtsensitiv.nu og www.belastendebegavet.dk

 

Læs mere

Spot dine sensitive medarbejdere

Derfor er sensitive ledere dygtige

Blot dine svagheder

Find alle artikler om lederrollen på Lederweb

 

Skribentinfo

Kommentarer