3 trin til at vende dårlig stemning til god energi

Dårlig energi kan være ødelæggende for samarbejdet og dræne arbejdsglæden. Men hvordan vender du den negative energi til en god? Læs med her.

Skribentinfo

Er energien negativ, tung og nedadgående? Dette mærker man ved at stemningen i samarbejdet er lukket, konkluderende og optaget af, hvem der har ret. Eller er energien let og opadgående? Det kan mærker man ved, at stemningen er åben, nysgerrig og fokuseret på læring.

For at forstå, hvad der sker omkring dig, må du forholde dig til, hvilke energier du omgiver dig med og er medskaber af.

Mødet hvor energien siver ud

Forestil dig et teammøde, hvor du mærker at energien er tung og siver ud mens opmærksomheden flyttes væk fra emnet på dagsordenen. Du tænker måske, at energien er tung fordi Jakob, som er en erfaren medarbejder, igen ikke lytter til kollegaerne og han maser sin egen agenda igennem.

Overvej om du måske også er medskaber af tunge energier, når du er lukket, konkluderende og optaget af, at det er Jakob, der er problemet.

For når du selv tager ansvar for at være med til at skabe en mere positiv energi, kan det hjælpe dig til at turde spørge åbent og nysgerrigt ind til, hvad sker der i dynamikken i teamet? Og hvordan I får skabt plads til flere perspektiver i dialogerne? På den måde kan du åbne for teamets mulighed for at lære og skabe andre mønstre i kommunikationen.

Energiarbejdet

Energier forstærker energier. Tunge energier som er optaget af skyld, skaber skyld. Lettere energier som er optaget af læring og udvikling, inviterer læring og udvikling ind i rummet.

Disse dynamikker kan lyde enkle. Men at slippe gamle mønstre og overbevisninger er hårdt arbejde. At vende en energispiral kræver vedholdende nysgerrighed og opmærksomhed på, hvad du eller I gerne vil skabe i stedet for i arbejdsmiljøet.

Første skridt er at få øje på dine egne overbevisninger og hvilke energier de skaber. Næste skridt at overveje, hvordan du kan gå ind i energiarbejdet. Her skal du slippe dine gamle overbevisninger og vaner, og i stedet fastholde opmærksomheden på, hvilke egne og fælles energier I ønsker at skabe på arbejdspladsen.

3 trin i energiarbejdet

1. Mærk energien

Start med at mærke energien i rummet og hos dig selv. Fornem andres energier omkring dig og hvilken energi, der skabes i dig.

  • Når du ser på energispiralen, er du/I så på vej op eller ned af spiralen?
  • Hvor er der tegn på det lukkede, konkluderende og en optagethed af, hvem der har ret?
  • Hvor er der åbninger, nysgerrighed og fokus på, hvad i kan lære?

2. Udvid energien

Gå legende og undersøgende ind i energiarbejdet, ved at være åben for det som sker. På den måde kan du åbne for håbet om en anden energi. Og du kan have fokus på at skabe en let og opadgående energi.

  • Hvor kan du selv forholde dig mere nysgerrig og oprigtigt åben?
  • Hvordan kan I få en mere undersøgende og afprøvende tilgang til det I er optaget af?

3. Vær åben og modig

Det kræver åbenhed og mod at mærke og tale om energier og det er en vej til, at se det som et fælles anliggende, at vi skal vokse som individer, for at vi i fællesskabet kan vokse sammen.

  • Hvilke energier åbner for, at du kan udleve dine værdier både overfor andre og overfor dig selv?
  • Gør energiarbejdet til et fælles anliggende, fx ved at starte en dialog om, hvordan I mærker energierne?
  • Hvad er dine muligheder for at handle selv og sammen med andre på at skabe en let og opadgående energi?

Skribentinfo

Kommentarer