4 træningstips til modigt lederskab

Tango, tennis eller tantra… mulighederne er mange, når du vil dygtiggøre dig, men hvor går du hen, hvis du vil træne mod? Kom med på træningslejr i modig ledelse, baseret på Brene Browns forskning i sårbarhed og mod.

Skribentinfo

Er du én af de mange millioner, der har set Brene Browns Tedtalk om styrken i sårbarhed? Så ved du, at sårbarhed og mod går hånd i hånd, og at begge dele kan trænes. Alligevel kan hverdagsmod ryge af radaren, når tingene går hurtigt. Det går ud over spændstigheden i modighedsmusklen.

Derfor var min begejstring stor, da jeg fik mulighed for at deltage på Dare to Lead-programmet, som er Brene Browns forskning omsat til konkrete værktøjer og praktiske øvelser. Formålet med programmet er at gøre det enkelt og operationelt at tage livtag med sårbarheden og praktisere modigt lederskab.

Derfor er det et problem, hvis du pakker sårbarhed væk

Erkender du som leder din egen ufuldkommenhed, så ved du, hvad det vil sige at være sårbar. Alligevel kan du godt være ukomfortabel med sårbarheden. Hvis du eksempelvis har det dårligt med at udtrykke tvivl, erkende fejl, eller lytte til holdninger, der adskiller sig fra dine, kan det være tegn på, at du forsøger at pakke din sårbarhed væk.

I den proces etablerer du et usynligt panser, som indskrænker dit udfoldelsesrum, og som blokerer for en autentisk kontakt mellem dig og de mennesker, du arbejder sammen med.

Vær komfortabel med din egen sårbarhed

I stedet for at pakke din sårbarhed væk, skal du stå ved den. Det betyder ikke, at du i alle sammenhænge skal stille dig sårbart frem. Det væsentlige er, at du ikke forsøger at skjule den. Når du er komfortabel med din egen sårbarhed, kan du som leder tage mere modige beslutninger, starte svære samtaler, etablere udviklende fællesskaber og i det hele taget lede på en måde, hvor du ikke er hæmmet af frygten for at fremstå sårbar. Du bliver en mere modig, nysgerrig og lyttende leder, når du ikke bruger energi på at skærme dig.

Hvor trykker skoen i dit lederskab?

Arbejdet hen imod at blive mere komfortabel med din egen sårbarhed og derigennem blive en mere modig leder kræver ifølge Brene Brown, at du mestrer fire færdigheder.

De fire færdigheder er:

1. Tag livtag med sårbarheden. Når du tager livtag med sårbarheden, engagerer du dig åbent og nysgerrigt i diskussioner, samtaler og møder, hvor udfaldet ikke er givet på forhånd. Det kan være ubehageligt, men du gør dig umage med at lytte med samme respekt som du ønsker at blive hørt med.

2. Udlev dine værdier. Er du tro mod dig selv i dit arbejde og lederskab? Ved du, hvad der er vigtigt for dig, og lever du i overensstemmelse med det? Eller er dine værdier mere ord end adfærd?

3. Dyrk tilliden. Tillid opbygges dynamisk i samspillet mellem mennesker. Brené Brown anviser syv kerneelementer, der tilsammen skaber tillidsfulde relationer, som alle kan læres. Elementer som grænser, ansvar og fortrolighed, der er en forudsætning for succes i teams og organisationer, og som alle kan læres. 

4. Kom stærkt tilbage. Igennem livet snubler du. Du fejler. Du falder. Falder du aldrig, lever du ikke helhjertet. Eller måske erkender du ikke dine fejl. I så fald afskærer du dig selv fra læring. Møder du til gengæld din egen ufuldkommenhed åbent og nysgerrigt, er dine forudsætninger for at komme stærkt tilbage gode.

På samme måde som nybegynderen i træningscenteret, der får lagt en personligt tilpasset træningsplan, blev det på Dare to Lead-programmet tydeligt for mig, hvor jeg især skal sætte ind, når jeg vil træne mod og sårbarhed. Måske er der også områder, hvor din modighedsmuskel trænger til spændstighed?

Sådan bliver du mere modig i dit lederskab

Brene Brown har udgivet adskillige bøger om at leve helhjertet. Dare to Lead-programmet, som er globalt, er baseret på forskningsresultaterne i hendes bog Dare to Lead.

I Danmark faciliteres programmet af Inga Coello og Elsebeth Coello Hedberg, som er erfarne ledercoaches og undervisere trænet direkte af Brene Brown.

Her kan du læse mere: Det næste Dare to Lead-program på Coellos hjemmeside og om Dare to Lead på Brene Browns hjemmeside

Læs også: Dit personlige lederskab

Er du komfortabel med at vise din egen ufuldkommenhed som leder?

  • Ja
    85%
  • Nej
    15%

Skribentinfo

Kommentarer