Dit overskud smitter kroppen

Dit personlige overskud styrer din tolkning af det, der sker rundt omkring dig, din krops reaktioner og din ledelse. Har du ikke så meget overskud, bliver du måske træt og synes hurtigt, at andre er irriterende. Læs her, hvordan du påvirker dit overskud.

Skribentinfo

Du har lige fået besked om, at dit projekt er gået igennem. Du rejser dig fra kontorstolen, løfter armene over hovedet og råber; ”YES. Så godt gået!”. Når du begejstres, fyldes du med overskud, og det giver dig følelsen af at være usårlig både mentalt og fysisk. Hvilket du faktisk også bliver, for mængden af overskud forandrer din krop.

Barndommens klodsekasser

Kan du huske barndommens klodsekasser, hvor låget havde huller formet som for eksempel trekanter, firkanter og stjerner? Forestil dig, at overfladen på alle dine celler ser ud som dette låg. Og forestil dig så, at din psyke (din hjerne) hele tiden sender informationer formet som trekantede, firkantede og stjerneformede klodser ud i din krop.

Klodserne består af biokemiske sanse-molekyler, der regulerer alle livsprocesser i cellerne og derfor i hele din krop. Cellens liv, det vil sige, hvad den i hvert øjeblik er i stand til, afgøres af det cellesprog, din psyke sender af sted, og som cellen modtager. Altså om det for eksempel er firkantede, stjerneformede eller trekantede huller på dine cellers overflade, der lige nu er er optaget af en klods.

Cellesproget ændrer din krop

Cellesproget bruges også til at kommunikere mellem kroppens systemer, som hormonsystemet, mave-tarmsystemet og immunsystemet. Det vil sige, at når cellen lytter til cellesproget (når klodserne ligger i hullerne) sættes en kædereaktion af biokemiske handlinger i gang.

På dette molekylære niveau er der derfor ingen adskillelse mellem din krop og din psyke. At du fysisk og psykisk har det, som du har det, afgøres af cellesproget. Cellesproget, der sendes af sted af psyken, påvirker ethvert aspekt af din fysiologi. Og det er din fysiologi, der er med til at producere sundhed eller sygdom i dig.

Cellesprogets forfatter

Det er dit personlige overskud, der forfatter, hvad det er for en historie, der sendes af sted på cellesprog til din krop. Dit personlige overskud styrer din tolkning af det, der sker rundt omkring dig. Dit personlige overskud regulerer din sindsstemning og dit humør. Og derfor afgør mængden af overskud også, hvordan du reagerer på alt, hvad der sker. Og det påvirker dig og din ledelse hver eneste dag, time og minut.

Har du ikke så meget overskud, så er du måske træt og synes hurtigt, at andre er irriterende. Derfor laver overskuddet en masse trekantede klodser, som sendes ud i kroppen. Idet de sætter sig i en masse af de trekantede huller på dine celler, sættes en kemisk reaktion i gang, der gør, at du nu fysisk kan mærke - og begynder at vise tegn på - irritation. Du hæver stemmen, du bliver lidt rød i huden, du begynder at svede, mister tålmodigheden og kan måske ikke forholde dig i ro.

Det er altså ikke et tilfælde, at du føler dig perfekt tilpas, når du oplever succes og får ros og anerkendelse – og bliver sløj eller syg i forbindelse med perioder med konstant negativ kritik og hårdt psykisk pres.

Den onde spiral

De fysiske reaktioner på din irritation, reagerer du på mentalt. Måske ved at blive endnu mere irriteret. Og derved hiver du endnu mere overskud ud af dig selv. Det endnu mindre overskud sender dermed endnu flere trekantede klodser afsted, der sætter sig i endnu flere trekantede huller og gør dig helt usigelig træt og opgivende, så du har lyst til at vende ryggen til det opståede problem. På vej hjem fra arbejde er du stadig irriteret, du snerrer af familien og kan måske mærke; at der er en forkølelse på vej, at du begynder at få problemer med maven, eller at du ikke kan sove ordentligt.

Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis dit projekt er gået igennem. Det gør, at du har masser af overskud, som derfor forfatter en historie, der på cellesprog sender stjerneformede klodser af sted, der sætter sig i alle de stjerneformede huller. Dette cellesprog skaber en kemisk reaktion i dine celler, der får dig til at føle dig optimistisk og usårlig. Du kan nu pludselig klare mange flere ting på én gang, føler dig frisk og ovenpå, og du kan få øje på nye kreative muligheder. Nogle af disse muligheder kan måske forekomme så indlysende, at du ikke kan forstå, at du ikke har fået øje på dem tidligere.

Overskuddets signaler

Men der er heldigvis meget, du selv kan gøre. Og det første er at blive bevidst om, hvordan din mængde af overskud påvirker cellesproget. For du kan træne dig selv i at genkende kroppens reaktioner på cellesproget, som er skabt af en given mængde overskud. Og når du først har lært dette, kan du stoppe de energiforladte trekantede klodsers vej til alle dine celler og erstatte dem med for eksempel de optimistiske stjerneformede klodser.

Når du som tidligere beskrevet bliver irriteret, så kan du undlade at fokusere på de andre, og at det er deres skyld, at du er irriteret. Hvilket det ikke kan være, for du skaber ubevidst din egen mængde af overskud, der forfatter cellesproget, som sender klodser afsted, der skaber de specifikke fysiske reaktioner i dine celler. 

Du er din egen chef

Det vil sige, at du – når du begynder at blive irriteret – kan opdage og erkende, at du bliver irriteret, fordi du ikke har så meget overskud. Dernæst kan du overveje, om det nu er hensigtsmæssigt at blive irriteret i denne kontekst. Hvis du tænker, at det er det, så kan du bare fortsætte med at sende trekantede klodser ud til cellerne og sætte kædereaktionen i gang.

Men tænker du, at det nok ikke er så hensigtsmæssigt, så kan du beslutte at give dig selv noget mere overskud. Dit overskud smitter alle dem omkring dig. For når du bliver irriteret, trækker du ikke kun overskud ud af dig selv, men også overskud ud af dem omkring dig. Du har sikkert selv oplevet en kollega, der bare ved at være tilstede kan ødelægge stemningen på hele arbejdspladsen.

Bedre trivsel og samarbejde

Ligesom situationen med en eller flere personer, der nærmest synes at forgifte stemningen på en arbejdsplads, kan du måske også huske situationer, hvor du selv eller kolleger er kommet på arbejde med masser af glæde og godt humør. Det har skabt lydhørhed, nysgerrighed og respekt for hinanden, og pludselig virker det let at blive enige om selv svære ting. Du har måske også oplevet, at dilemmaer nærmest har løst sig af sig selv, og at du og kollegerne forlader arbejdspladsen med en fornemmelse af, at tingene nok skal lykkes. Derfor er det vigtigt, at du som leder passer på dit personlige overskud og dermed også dine medarbejderes overskud.

KILDE: Candace B. Pert (PH.D i neuroscience)  ’Molecules of Emotions’ (Simon & Schuster UK Ltd, 1998)

Skribentinfo

Kommentarer