Sådan ser ledelse (måske) ud om 100 år

Fremtidens leder vil om 100 år ikke blot have én uddannelse, men seks forskellige og lederuddannelser vil være reduceret til en indsprøjtning af genetisk materiale. Her får du en fremtidsforskers ledetråde, forudsigelser og vilde spekulationer om ledelse i år 2114.

Skribentinfo

”Den første person som bliver 200 år, er højst sandsynligt allerede blevet født”. En modig fremtidsforudsigelse af Sarah Harper, gerontolog ved Instituttet for Aldring ved Oxford Universitet. Forudsigelser om fremtiden handlede før om en fjern fremtid, hvor vi alle ville være døde. Man kunne derfor være sikker på ikke at skulle stå til ansvar for vilde forudsigelser om fremtiden. I dag er det dog mere sandsynligt, at flere kommer til at stå til ansvar for deres forudsigelser og spekulationer om fremtiden.

Hvor stiller det fremtidens ledelse? Vil alle ledere være udskiftet med specialiserede robotter og hvad med lederuddannelser, som vi kender dem i dag? Her får du nogle bud.

Den ultra specialiserede leder

I takt med at vi i fremtiden kan blive langt ældre end i dag, bliver det muligt at have adskillige karrierer og uddannelser. I dag har de fleste én eller måske to uddannelser. Men om hundrede år vil det være normalt at have fem eller seks uddannelser. Ledere vil være mere specialiserede end nogensinde før og have en endnu bredere vifte af kompetencer. Man kan eksempelvis forestille sig en leder, som både er lederuddannet, uddannet sygeplejerske, revisor, psykolog og officer.

Beslutninger hører fortiden til

I år 2114 vil vi have indset, at beslutninger truffet af mennesker, er forbundet med for meget usikkerhed og for mange fejl. Alle beslutninger vil derfor blive truffet i den digitale verden i form af specialiserede robotter. Lederen, som vi kender i dag, vil derfor primært være til pynt og hans primære formål vil være at holde opmuntrende og motiverende pep-talks til medarbejderne.

Kunstigt fremstillede ledere

Fordi ledere primært vil have et inspirerende formål, vil mange af dem blive kunstigt fremstillet. Her vil man indsamle metoder og viden fra anerkendte og succesfulde ledere til at skabe avatarer med en slående lighed med eksempelvis Napoleon og Nelson Mandela. At de er kunstigt fremstillet, vil i nogle tilfælde blive holdt hemmeligt for ikke at bryde illusionen. Kunstigt fremstillede ledere vil være en fordel, fordi de ikke kræver en tårnhøj løn, men udelukkende udgifter til vedligeholdelse.

Avl af ledere

Fremstillingen af ledere vil i fremtiden være så effektiv, at man allerede i teenageårene vil kunne spore et såkaldt leder-DNA og booste det med genetisk materiale, for derefter kemisk at tilsætte relevant viden om ledelse. På den måde kan man programmere den perfekte leder. Lange søvndyssende timer i et klasseværelse med undervisning i ledelse vil for længst være forbi.

Leadoner

Billedet af den ensomme leder vil ikke eksistere i år 2114. Med kompleksiteten og multipolariteten i morgendagens organisationer vil der om hundrede år være grupper af ledere fremfor én leder. De vil blive kaldt Leadoner. Den største udfordring for fremtidens organisationer vil her være, hvordan man mikser den perfekte gruppe af Leadoner. Konceptet om diversitet vil være uddøende, fordi ledere til den tid er kønsneutrale. Med globaliseringens miks af den genetiske pøl, går vi et globalt og kønsneutralt udtryk og fremtoning i møde.

Nano-vedligeholdelse af ledere

Hvis du er heldig nok til at blive valgt ind i en gruppe af Leadoner er der chancer for, at du vil udleve alle andre med flere hundrede år. Med store økonomiske interesser knyttet til fremtidens ledere, til trods for at de primært er til pynt, vil forsikringsselskaber kræve, at ledere er under konstant opsyn og overvågning for mulige helbredsmæssige trusler. Ledere vil få indsprøjtet nano-molekyler i kroppen, som er tilsluttet en maskine. Maskinen vil svæve omkring lederne og konstant scanne dem for eventuelle giftstoffer, kræftceller etc.

Måske sidder du tilbage med skepsis og tænker, hvorfor læste jeg denne artikel? Men før du bortkaster disse forudsigelser og spekulationer, så husk på forfatter og opfinder Arthur C. Clarkes vise ord: ”When a person says that something in the future is impossible, they are most often wrong. When someone says that something in the future will be possible, they are most often right”.

Læs mere:

Machiavelli: Få mestermanipulatørens vigtigste ledelsesråd

Anerkendende ledelse er et ideologisk glidemiddel

Født til ledelse - fup eller fakta

Skribentinfo

Kommentarer